Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Reflex az édesvízkincs védelmében

A Rába után a Marcal vízkincsének védelmében dolgozott ki programot a Reflex.

A vizsgálatokból kiderült: a szennyezést elsősorban a mezőgazdasági kemikáliák, az állattartó telepek és az illegális hulladéklerakók okozzák.

Az unió kötelezővé tette a tagállamok számára – az EU-vízkeretirányelv szellemében –, hogy az elkövetkező évtizedben javulást érjenek el a felszíni és a felszín alatti vízkészletek minőségében. Ehhez igazítva készültek el a hazai vízfolyásokra is az úgynevezett vízgyűjtő-gazdálkodási tervek. Ezekhez a dokumentumokhoz szolgált szakmai javaslatokkal, társadalmi fórumok szervezésével a Reflex Környezetvédő Egyesület.

– Hároméves programunk részeként tavaly a Rába, idén a Marcal, az elkövetkezőkben pedig a bakonyi kisvízfolyások – például a Gerence, a Bitva, a Cuhai-Bakony-ér, a Concó – területén található vízkincs védelmét céloztuk, célozzuk meg – nyilatkozta portálunknak Lajtmann József, az egyesület elnöke, a projekt felelőse. – A kilencvenöt kilométer hosszú Marcal nem tekinthető jelentős folyónak, de a több mint háromezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területével a térségi folyókhoz képest igen.

A zöldek programja korábban a Rába, most a Marcal vízkincsének védelmét szolgálja. Fotó: Krizsán Csaba
A zöldek programja korábban a Rába, most a Marcal vízkincsének védelmét szolgálja. Fotó: Krizsán Csaba

Az országos felügyelőségi mérések, illetve saját vizsgálódásaink alapján tudjuk, hogy a vízkincs szennyezését nagyobb mértékben a mezőgazdasági vegyszerezés, az állattartó telepek, a közeli ipari üzemek, illegális szemétlerakók és a közepes hatásfokú települési tisztítóművek okozzák.

A szakminisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával – többek között – alapadatokat, információkat gyűjtöttek, rendszereztek a vízbázisokról, helyszíni bejárásokat tartottak.
A Reflex programja a hatékony és takarékos vízhasználat megismertetésére, a szennyvizek csökkentésére, valamint a szilárd szennyező források megszüntetésére épül. Lajtmann József beszámolt arról is, hogy a szakminisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával – többek között – alapadatokat, információkat gyűjtöttek, rendszereztek a vízbázisokról, helyszíni bejárásokat tartottak, felmérték a szennyező forrásokat, emellett lakossági ismeretterjesztő anyaggal segítették a települési önkormányzatok szakmai és jogi munkáját, oktatási programokat készítettek iskolaigazgatóknak, civil szervezeteknek, tematikus vetélkedőt szerveztek a diákoknak az édesvízkincs védelmével kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kedvezmény a szünidőben is jár

Ez idáig húsz-huszonöt gyermek családja jelezte igényét a nyári napközire, ennek megfelelően a… Tovább olvasom