Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Rangot ad a felelősségvállalás

Ahogy a jó vállalkozás, a Kisalföldi Presztízs Díj is alkalmazkodik a változó gazdasági körülményekhez. Idén így nem az üzleti teljesítményt ismerte el, hanem azokat, akik a piacon maradás mellett a közösség támogatására is gondoltak.

Az eddigi gyakorlattól eltérően ezúttal egy kategóriában hirdettek nyerteseket a szerda esti díjátadó gálavacsorán, az Audi Hungaria Motor Kft. rendezvényközpontjában: a társadalmi felelősségvállalásban élenjárók kapták a rangos elismerést.

Úgy is mondhatnánk, a megye három részébe jutott idén egy-egy Presztízs-díj, a Szigetközbe, Győrbe és a hűség városába. Egy vállalkozó, egy vállalkozás és egy civil szervezet kapta: Tóth Péter, a Lipóti Pékség és az Orchidea Hotel tulajdonosa, a Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft. és a Soproni Városszépítő Egyesület. Őket ünnepelték az előző években díjazott vállalkozók.Díjazottak és díjátadók: Szammer István, a Lapcom kft. ügyvezető igazgatója, Pintér István, a Rába vezérigazgatója, Mártonné dr. Baj Mária, a Leier Hungaria ügyvezető igazgatója, Tóth Péter, a Lipóti Pékség tulajdonosa, Gasztonyi László, a Vill-Korr kft. ügyvezető igazgatója, dr. Józan Tibor, a soproni városszépítők elnöke, Mihalicz Antal, a megyei gazdasági kamara elnöke, dr. Johannes Roscheck, az Audi Hungaria pénzügyi igazgatója és Bori Tibor, a Graboplast pénzügyi vezérigazgató-helyettese. Fotó: H. Baranyai Edina– Kevesebben jöttünk össze, mint az előző években. Nem akartunk ugyanakkora ünnepséget tartani, mint hét éven át. Úgy éreztük, hogy egy olyan évben, amikor kemény, sok embert érintő, fájó döntéseket kellett meghoznunk, nem rendezhetünk nagy ünnepséget. Világot rengető változás közepén vagyunk. Ilyen viszonyok között a vállalkozások szociális felelőssége még nagyobb, mint korábban. Ezért olyan vállalkozónak, olyan vállalkozás és civil szervezet képviselőinek adunk át díjakat, akik véleményünk szerint kiemelkedőt alkottak a társadalmi felelősségvállalás területén – mondta el a Presztízs-díj ötletadója, Szammer István, a Kisalföldet is kiadó Lapcom kft. ügyvezető igazgatója a gálavacsorán, amelyen a Hot Jazz Band előadásában különösen aktuálisnak tűnt Louis Armstrong híres dala, ami arról szól, hogy minden helyzetben gyönyörű a világ.


Rangot ad a felelősségvállalás

Az elmúlt egy év változásairól beszélt Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke is és gratulált az előző évek Presztízs-díjasainak, hogy átvészelték, azaz választ találtak a válság kihívásaira. Megjegyezte: nem kis felelősséget jelent, hogy saját munkájuk eddigi eredményeit és dolgozóik munkahelyeit, megélhetési lehetőségeit meg tudják őrizni. Szerinte a közszférában dolgozóknak is tudomásul kell venniük, hogy a gazdasági körülmények átalakulása miatt már semmi sem mehet ugyanúgy tovább, mint eddig,  s azt is felidézte, hogy ez már a tavalyi díjátadó gálán is látszott.

– Világot rengető változás közepén vagyunk. A vállalkozások szociális felelőssége még nagyobb, mint korábban - mondta Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezetője.
– Világot rengető változás közepén vagyunk. A vállalkozások szociális felelőssége még nagyobb, mint korábban - mondta Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezetője.

Ezért is döntöttek a szokásos kategóriák megváltoztatása mellett a díjalapítók. Úgy vélik, az üzleti eredmények idén nehezen értékelhetők, hiszen hogy melyik vállalkozás volt sikeres, ki képes jobban reagálni a válságra, ki talál innovatív és gazdaságos kivezető utakat úgy, hogy cash-flow helyzete is biztonságos maradjon, a jövő év végén látszik majd igazán. Ezért Szammer István és Mártonné dr. Baj Mária, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója – aki nyár óta vesz részt a díjalapítók munkájában – a Soproni Városszépítő Egyesület elnökének, dr. Józan Tibornak adta át az emlékplakettet.

Az idén száznegyven éves civil szervezet többek között szobrok, emléktáblák állításával foglalkozik és az épített környezet kiemelkedő alkotásaira figyel. Mindezt annak érdekében, hogy jól érezzék magukat a helyiek és a városba látogatók is. Hiszen Sopronnak különösen kiemelkedő értékei a történelmet őrző épületek, amelyek az ott élők mindennapjainak hangulatát befolyásolják és a megélhetést segítő módon is kamatoztathatóak. ˝Bár annyian figyelnének ránk ma is a fiatalok, mint egyik elnök elődöm idején, aki több mint száz, a helytörténettel, a város szépségével tanulmányban foglalkozó diákpályázót hívhatott meg kakaózni. Én is ennyi pályázót szeretnék megvendégelni. Ebben segíthet a Presztízs-díj˝ – mondta az elnök.

– A közszférában dolgozóknak is tudomásul kell venniük, már semmi sem mehet ugyanúgy tovább, mint eddig - mondta Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke.
– A közszférában dolgozóknak is tudomásul kell venniük, már semmi sem mehet ugyanúgy tovább, mint eddig - mondta Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke.

Ugyancsak a társadalmi felelősségvállalásért díjazták a győri Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft.-t. Dr. Johannes Roscheck, az Audi Hungaria Motor Kft. pénzügyi igazgatója és Bori Tibor, a Graboplast Zrt. pénzügyi vezérigazgató-helyettese Gasztonyi László ügyvezető igazgatónak adta át az elismerést.

– A bajban mutatkozik meg az igazi segítőkészség. Ha valamikor, akkor most aztán igazán szükség van a közösségek támogatására, ezért az utóbbi egy évben sem zárkóztunk el az adományozásoktól. Örülök, hogy a díjalapítók felfigyeltek arra, hogy huzamosabb ideje következetesen hozzájárulunk többek között egészségügyi és oktatási célok megvalósításához. Támogatjuk például a győri karácsonyi díszkivilágítást és a megyei kórház több osztályán komoly átalakításokat, fejlesztéseket végeztünk el – mondta Gasztonyi László, aki 2003-ban már átvehette családi vállalkozása nevében a Presztízs-díjat.

Tóth Péter viszont először részesült ebben az elismerésben, pedig több vállalkozásnak is tulajdonosa és Lipót polgármestereként a falu fejlesztésére is úgy tekint, mint gazdasági feladatra. Az emlékplakettet Pintér Istvántól, a Rába Járműipari Holding Nyrt. vezérigazgatójától és Mihalicz Antaltól, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnökétől vehette át.

– Sokszor mondom, nem gondokról kell beszélni, mert nem problémák vannak, hanem megoldandó feladatok. Mi így a magunk útját járjuk, nem a válsággal foglalkozunk, nem is azzal, hogy mikor lesz vége. Ha azzal foglalkoznánk, nem jutnánk előre. A megfelelő embereket kell megtalálni a nekik való feladatra – mondta el Tóth Péter és hozzátette: egyfolytában azon jár az esze, egy forintból hogyan lehet kettő, és azt hogyan tudja kamatoztatni vállalkozásai, környezete érdekében. Szerinte ez szép feladat, ha együtt végezheti a vele közreműködőkkel. Megjegyezte: falujában a vállalkozóknak köszönhetően nincs munkanélküli.

A gálán elhangzott: az biztos, hogy jövőre is átadják a Presztízs-díjat, valószínűleg újra több kategóriában, nagyobb ünnepséggel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíj az oktatónak

A Széchenyi István Egyetem távközlési tanszékének docense, dr. Kuczmann Miklós nemrég akadémiai… Tovább olvasom