Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Rágcsáló irtás évente négyszer Győrben

A patkány valószínűleg az egyetlen szőrös állat, amit egyöntetű utálat övez. Rendkívül kártékony, hihetetlenül jól alkalmazkodó állatfaj. A kártékony rágcsálókkal időnként Győrben is találkozhatunk.
A Pannon-Víz Zrt. a Győrben található mintegy 2700 db csatorna aknánál évente négy alkalommal végeztet ütemterv szerinti rágcsáló irtást – tudtuk meg Hoffer Gábortól, a társaság győri üzemmérnökség vezetőjétől. Az irtások számát egyébként idén emeltük meg az eddigi kettőről évi négy alkalomra.

A patkányirtási ütemterv az egész várost lefedi, jelenleg Nádorváros, Gyárváros és Győrszabadhegy városrészekben folyik a munka, amit társaságunk megbízásából az egészségügyi gázmester végez – tájékoztatott Hoffer Gábor.


Időnként a vízmű diszpécserszolgálatához is érkezik lakossági bejelentés patkányokról. Legutóbb a Bajcsy Zsilinszky útról jelentkezett egyik közös képviselő, aki felemelte a csatornanyílást és egy jókora patkány nézett szemközt vele. A bejelentés alapján a csatornaszolgáltató megbízott gázmestere elvégezte a rágcsálóirtást és a a szakemberek kijavították patkányfúrás okozta hibát.

A győri csatornahálózaton évtizedek óta Sipák Lajos gázmester irtja a rágcsálókat. A patkány igen óvatos gyanakvó állat – mondja Sipák Lajos. A hagyományos csapdák teljesen hatástalanok. Ha látják, hogy egyik társuk elpusztult, már nem esznek a kirakott méregből. Lassan ölő szerrel lehet csak eredményesen irtani, 5-8 nap után várható az eredmény. A méreg belső vérzést okoz, az állatok ettől elgyengülnek, és elpusztulnak. A gázmester csak közterületi csatornákon dolgozhat, a patkányjáratok viszont egyáltalán nem veszik figyelembe a tulajdonviszonyokat. A lakóközösségek is megrendelhetik, vagy elvégezhetik a patkányirtást, ami néhány ezer forintos kiadást jelent egy panel épület esetében.

Sipák Lajos még egy dolgot ajánl: sok helyen a kóbor macskáknak kitett, és otthagyott eleség odaszoktatja a patkányokat. Célszerű mindig csak annyit kitenni, amit a cicák rövid idő alatt el is tudnak fogyasztani.

A közterületen észlelt patkányokról a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve győri, pannonhalmi, téti kistérségi népegészségügyi intézete felé személyesen levélben illetve telefonon tehetünk bejelentést: (96/310-622)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Széchenyi Programiroda Győrben is várja a pályázókat

Május 17-én a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadással és tájékoztatókkal egybekötött… Tovább olvasom