Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Pulóver a PET-palackokból

Az elmúlt öt évben meghatszorozódott a győri szelektív hulladékgyűjtőkben leadott műanyag mennyisége.
Az elmúlt öt évben meghatszorozódott a győri szelektív hulladékgyűjtőkben leadott műanyag mennyisége, melyből nemcsak csomagolóanyagok, hanem például polárpulóverek is készülnek.

Az összes, háztartásban előforduló anyag közül a műanyag az egyik legveszélyesebb, ha kikerül a természetbe: akár kétszáz évig nem bomlik le. Szabó Sándor, a szelektív hulladékgyűjtést végző Győri Kommunális Szolgáltató Kft. városüzemeltetési főmérnöke szerint egyre több háztartásban gyűjtik külön a kiürülő üdítős és ásványvizes üvegeket, ami azért is kézenfekvő, mert egyébként sem férnek bele a szemetesbe. A konténerekbe is szűkösen, legalábbis, ha nem megfelelően kerülnek bele. Ha ugyanis kidobás előtt összetapossuk a palackokat, huszadára csökken a térfogatuk, így jóval több fér belőlük az 1,1 köbméter űrtartalmú gyűjtőedényekbe – nem beszélve arról, hogy enélkül a palackok szállítása is rendkívül gazdaságtalan.

Tavaly összesen 318 tonnányi műanyagot sikerült összeszedni a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium segítségével létesített 130 győri gyűjtőhelyről és hat nagy hulladékpontról, nagy részüket újrahasznosították. Erre gondos szelektálás után kerül sor. A megyeszékhelyen hat ember válogatja szét színek szerint a műanyag palackokat és csomagolóanyagokat, amelyek bálázás után kerülnek a hazai csomagolóüzemek valamelyikébe, majd vegyszeres tisztítás és granulálás után a gyártósorokra.

Az eldobható, úgynevezett PET-palackok a legkönnyebben, szinte száz százalékban újrahasznosítható műanyagok, amelyek ismét csomagolóanyagként születnek újjá, de
a kidobott műanyaghulladékból készülnek DVD-tokok, háztartási eszközök, öntözőcsövek, kerítésoszlopok, sőt – ki hinné –, még polárpulóverek is, utóbbiból egy darab előállításához 27 palackot használnak fel.

Tavaly egyébként a hulladékot szelektáló magyarok a papír- mellett műanyaghulladékból és fehér üvegből gyűjtötték össze a legtöbbet.
A műanyagok szelektív gyűjtése egyre fontosabbá válik, hiszen a Magyarországon évente keletkező mintegy három Gellért-hegynyi szemét közel húsz százalékát teszik ki, s az egyéb háztartási szemét nagy részével ellentétben évtizedek múltán sem bomlanak le. Kísérletek szerint a betemetésük után 20–30 évvel az újra kiásott, szeméttelepeken eldobott palackokra és más műanyag csomagolóanyagokra a legkisebb változás nélkül bukkantak rá, és szakértők szerint kétszáz év sem elegendő a lebomlásukhoz.

Ami a technológiát illeti, a műanyagokat a legnehezebb újrahasznosítani, ennek az anyagtípusnak ugyanis számos különböző típusa van forgalomban, s gyakran ugyanannak a műanyagnak sem azonos az összetétele, mert a gyártás során erősítő- és színezőanyagokat, különböző adalékokat kevernek az alapanyagba.

Fontos tudni, hogy...

...a szelektív gyűjtőkbe sem dobható mindenféle műanyag. Itt a helyük a PET-palackoknak, az elöblített tejfölös és joghurtos poharaknak, a műanyag zacskóknak és reklámtáskáknak, műanyag fóliáknak, valamint a PP- és HDPE-jelzésű csomagolóanyagoknak van. Ne ide dobjuk a hungarocellt – sajnos ebből meglehetősen sok kerül a gyűjtőkbe –, a műanyag játékokat, kazettákat és CD-lemezeket, vagy a szennyezett, zsíros csomagolásokat sem, ezek ugyanis megnehezítik a többi műanyag újrahasznosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki vert kit a bíróságon?

Drogügy miatt elővezetett húszéves fiát azért fojtogatta és ütlegelte a rendőr, mert a fiú… Tovább olvasom