Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Programok a páter emlékére Véneken

Értékteremtő programokkal szeretnék a jövőben ápolni Bangha Béla emlékét, mivel a neves jezsuita szerzetes, teológus, író erős családi szálakkal kötődött a kis községhez.

A napokban előadással emlékeztek meg Véneken Bangha Béla születésének 130., halálának 70. évfordulójáról. A neves jezsuita szerzetes, teológus és író ugyan nem a Duna-parti kis faluban született, de egész életében vénekinek vallotta magát, kötődött a családi fészekként emlegetett nagyszülői házhoz.

– A második világháború előtti magyar kultúr- és egyháztörténet, a katolikus megújulás meghatározó személyisége, illetve a magyar katolikus sajtó megteremtője, apostola volt – említette Kiss Tamás polgármester, aki civilben az egyházmegyei kincstár és könyvtár igazgatója. – Bangha Béla nevéhez fűződik – sok más mellett – még a harmincnyolcas budapesti eucharisztikus világkongresszus megszervezése is, amelyen százezrek vettek részt. Szolgálatának lényegeként azt fogalmazta meg, hogy a világhoz, az emberekhez eljuttassa Krisztust, Krisztusnak pedig odaajándékozza a világot.

A nagyszülői ház ma a rokonság tulajdona, akik az egyik szobában kis emlékhelyet alakítottak ki Bangha Béla tiszteletére, amelyet a jövőben Kiss Tamás polgármester sok más mellett rendezvényekkel szer
 A nagyszülői ház ma a rokonság tulajdona, akik az egyik szobában kis emlékhelyet alakítottak ki Bangha Béla tiszteletére, amelyet a jövőben Kiss Tamás polgármester sok más mellett rendezvényekkel szeretne népszerűsíteni. Fotó: Bertleff András

Kiss Tamás felidézte azt is, hogy Bangha páter, amikor 1919-ben, a kommün idején a fővárosból menekülnie kellett, a véneki nagyszülői házban talált biztonságot, majd néhány helybeli átsegítette a Dunán a Felvidékre. Az ősi Bangha-ház ma a rokonság tulajdona, akik az egyik szobában kis emlékhelyet alakítottak ki tiszteletére eredeti dokumentumokból, fotókból és a könyveiből, a bejárat mellett pedig márványtábla őrzi ottjártának emlékét.

– Halálának hetvenötödik évfordulójára emlékülést tervezünk, illetve évente egy alkalommal az egyházi újságíróknak egy véneki találkozót, valamint az újságíró-utánpótlást segítésére nyári szakmai tábort szervezünk. Ezekkel az értékteremtő programokkal is szeretnénk meghálálni Bangha Bélának azt, ahogy hajdan Vénekhez kötődött, ragaszkodott – hangsúlyozta Kiss Tamás polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő mag az etetőkbe

A téli madáretetés támogatására idén ötödik alkalommal szervez akciót a magyar vadászkamara megyei területi szervezete. Tovább olvasom