Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Pozitív sokk – a győri börtönben

Az idei Magyar Filmszemle egyik talán legérdekesebb filmjét, a Pozitív sokkot a cigányság világnapján levetítették a győri büntetés-végrehajtási intézetben is.

A vetítést követően a mű főszereplőjével, a látássérült, cigány származású Bodnár Zsolttal is megismerkedhettek az elítéltek.

László és a többiek aligha mozizhatnak a börtönben. Ám mivel most lehetőségük nyílt rá, megnézték a filmszemle egyik alkotását Pozitív sokk címmel. Ritka alkalom, s az elítéltek kérdéseire ezúttal a film főszereplője, Bodnár Zsolt válaszolt.

– A címhez hűen engem ténylegesen sokkolt a történet, a súlyosan látássérült és cigány fiatalember életútja – összegezte a büntetését töltő László. – Jó értelemben természetesen, hisz elgondolkodtam, milyen kivételes akaraterő kellett Zsolt talpra állásához, hogy elérjen a jogi egyetem harmadik évéig. Nekünk is nehéz lesz újrakezdeni, de ez a „nem adom fel" életérzés nála sokszorosan érvényesült. Ez mindenképpen tiszteletre méltó, ugyanakkor követendő.

Bodnár Zsolt meghívása telitalálatnak bizonyult a szervezők részéről, ugyanis a filmvetítést követően több mindenre voltak kíváncsiak az elítéltek. Mihály Attila ezredes, a győri BV Intézet parancsnoka a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének korábbi látogatása idején ismerte meg a fiatalember életét s váltott vele néhány szót. Úgy gondolta, a cigányság világnapján egy ilyen pozitív életút megismertetése mindenképpen megérintheti az elítélteket.

– A találkozó csupán egy azok között a programok között, amelyek a társadalom felé történő nyitást is jelentik – magyarázta a parancsnok. – Ha a fogvatartottakat csak egy kicsit is megérintik a hallottak, már hasznos a program, hisz ezek az emberek jó útra térve igyekeznek majdan visszailleszkedni a társadalomba, s ehhez a film, a beszélgetés is egy-egy kapaszkodót jelenthet.

Bodnár Zsolt meghívása telitalálatnak bizonyult a szervezők részéről, ugyanis a filmvetítést követően több mindenre voltak kíváncsiak az elítéltek. Pozitívan hatott a Pozitív sokk.
Bodnár Zsolt szívesen jött az intézetbe, s előadása okkal segítő beszélgetésnek nevezhető. Látássérültsége és származása ellenére állítja, soha semmilyen helyzetben ne adjuk fel, mert a kitartó akarat és szorgalom előbb-utóbb megtérül. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a lelki feltöltődés, egy-egy segítő beszélgetés, az övét – a hallottak alapján – valószínű, napokig, hetekig emlegetik még az intézetben. Pozitívan, mert a Pozitív sokk, Bodnár Zsolt élettörténete nyomot hagyott a lelkekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítő szeretet a Káptalandombon

˝Erdélyi missziónk sokat köszönhet a győriek segítő szeretetének, törődésének˝– hangsúlyozta Böjte Csaba ferences szerzetes. Tovább olvasom