Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Politikai plakátok mustrája Győrben

Hová és hogyan ragaszthatók ki a választási plakátok? Miként hatnak ránk ezek a kampányeszközök? Esztétikátlanok vagy sem? Győrben portyáztunk.


Győrben önkormányzati rendelet szabályozza a politikai plakátok elhelyezését- tudtuk meg Truka Istvántól, a Győr Megyei Jogú Város Közterület-Felügyeletének vezetőjétől.

- A rendelet értelmében választási plakátot tilos elhelyezni fákon, műemlék jellegű, állami és önkormányzati épületeken. A választások idején a város helyet biztosít az ilyen kampányeszközöknek, jelenleg is lépten-nyomon szürke hirdetési felületekbe botlik a járókelő. Arról, hogy miként helyezhetik el a plakátokat a pártok aktivistái, nincs rendelkezés, íratlan szabály, hogy ne fedjék le egymás hirdetményeit.

Ha munkatársaink tiltott helyre ragasztott plakátot találnak, azokat értesítjük, akiknek érdekében állt azt kihelyezni. Az érintetteknek fel kell keresniük a felügyeletet, és egy eltávolítási nyilatkozatot kell tenniük. Ha ezek után meghatározott időn belül nem kerül le a tiltott helyre kiragasztott hirdetmény, szabálysértési feljelentésre kerül sor.

A választást követően harminc napon belül kötelesek a pártok eltávolítani plakátjaikat, ha ezt elmulasztják, szintén feljelentéssel élünk. Győrben ritka az ilyen eset- tette hozzá Truka István.

Politikai plakátok mustrája Győrben - Képünkön: Plakáthegyek a Fidesz belvárosi portáján.

A győri 23 éves Vadas Gergő szerint helytelen, hogy a pártok tetemes összegeket költenek az ilyen jellegű kampányokra.

- A választási plakátokat elnézve mindig az jut eszembe, hogy Magyarországon jelenleg 35 ezer gyermek éhezik. Úgy gondolom, hasznosabb célokra is fordíthatnák ezek árát. Ezen kívül rengeteg papírt használnak fel az ilyen hirdetményekhez és a szórólapokhoz, tehát környezetvédelmi szempontból is negatív tevékenységük. Szerintem azoknak, akik jól végzik munkájukat, nincs szükségük ilyen eszközökre.

A 25 éves Bertalan Zita úgy véli, manapság kevésbé hatnak az emberekre a papír alapú kampányok.

- A multimádiás eszközök, mint a televízió és az internet sokkal hatékonyabbak, mint a politikai plakátok, mert a legtöbb ember audióvizuális típus. Egy-egy jó fotó és jól megfogalmazott szlogen kelthet szimpátiát a lakosságban, de nem hiszem, hogy ez nagyban befolyásolná az emberek meggyőződését. Ilyenkor rengeteg a városban az ideiglenesen kihelyezett hirdetési felület. Nem mondom, hogy ezek önmagukban rontják a városképet, de platformot biztosítanak a rongálóknak. Rossz látvány, amikor ízléstelen firkák díszelegnek és letépkedett papírcefetek hevernek mindenütt.

Olvasóink írták

 • 11. meir 2010. szeptember 26. 04:16
  „Ez az egesz nem mas mint a kinabol ismert; Tace-Pao verseny!!
  ugy ahogy van ertelmetlen!!!
  bizonyos nyugateuropai orszagokban-(pl,; Belgium)-ugyanigy reklamozzak magukat a kurvak is!!”
 • 10. adalfold 2010. szeptember 25. 11:35
  „1-es és mindenki!
  Egy párt javasolta azt, hogy büntetőjogi felelőssége a mindenkori kormánynak a költségvetés betartása kapcsán.
  Ez a párt a Jobbik volt.

  Megjegyzem, annak idején- nyílván népszerűségnövelési célból ,a populista, programtalan fidesz is felvetette ezt.

  És van rá példa: Svédország, Brazília, Japán és még sok-sok..

  Csak nálunk akarják a nyakunkba verni sikkasztásaikat, ügyetlenségeiket, a válságokat. Ameddig nem jut el a magyarok értelmi szintje eddig, és nem lesz nemzeti összefogás ( civil mozgalmak, magyar pártok), addig szívni fogunk.
  Ennyi. ezért tartom butának azt, aki az MSZPben, FIDESZben, LMPben, MDFben gondolkodik. azok külföldi érdekű, cseppnyit sem közülünk szerveződött pártok.”
 • 9. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 24. 14:12
  „1-eske!
  Kegyed nem járt iskolába? Esetleg hallott már valamit az alapvető társadalmi berendezkedési formákról?
  Ha esetleg tetszik még emlékezni a szocialimusra, ott csak egy párt volt s az is csak azért, hogy a dolgozó népet szolgálja, élén csupa jobbnál jobb szakemberrel, akik mindig minden felelősséget vállaltak. Ez többnyire azt jelentette, hogy az alattvalókat seggbe rúgták, magukat pedig feljebb buktatták, komolyabb szakértelmet kívánó állásokba.
  De a közelmúltban is volt egy ,,szakértői kormány" csupa remek szakemberrel. Az egyik valósággal zseni volt. A libatenyésztésben. Tán szólni kellett volna neki, hogy szaporítsa kegyedet, és az ország megmenekült volna a rengeteg kampánykiadástól.”
 • 8. gonzo 2010. szeptember 23. 17:35
  „Na,meg azért,mert költségvetési kérdésekről nem lehet népszavazást kezdeményezni.”
 • 7. Madarász 2010. szeptember 23. 14:24
  „Papa a szívemből szóltál!

  Mit szólnátok, ha indítanánk egy népszavazási kezdeményezést azzal a kérdéssel:

  Kapjanak-e a pártok támogatást az állami költségvetésből?

  Tuti mindenki nemmel szavazna a politikusokon kívül. Csak az a kár, hogy ilyen népszavazás azért nem lenne, mert a korrupt választási bizottság már az aláírás gyűjtő íveket sem hitelesítené...”
 • 6. Phobos 2010. szeptember 23. 11:00
  „Gyurcsány minisztériumából a Fidesz ölébe

  A Gyurcsány-kormány 28 milliós végkielégítést besöprő helyettes államtitkárát támogatja a Fidesz-KDNP Verőcén.
  Cikk Front kép - 280x185:

  A Verőcén terjesztett szórólapok (cikk alatt látható) tanúsága szerint Dózsa Csaba polgármesterjelölt, valamint Greff Katalin, Bártfai Veronika, Koczó Csaba, Lukácsné dr. Karácsonyi Zsuzsanna és Heincz Sándor képviselőjelöltek - Dr. Szűcs Lajos Pest Megye fideszes közgyűlési elnökének ajánlásával - egy csapatban indulnak a 2010. évi önkormányzati választáson.

  Dózsa Csaba egyébként egészségügyi közgazdász, aki szakmai önéletrajza szerint 11 évet dolgozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP), egészen 2005-ig. Ezt követően pedig 2005. március 13. és 2006. július 1. között a Rácz Jenő vezette Egészségügyi Minisztérium közgazdasági- majd közgazdasági-ágazatfejlesztési helyettes államtitkára volt. Eltávolítása után 28 millió 84 ezer 439 Ft végkielégítéssel távozott, mely állítása szerint a törvények ,,szellemében" járt neki. Ezzel az összeggel akkoriban igen előkelő helyet foglalt el a végkielégítéses juttatások listáján.

  A történet külön érdekessége, hogy a helyi Fidesz-szimpatizánsok erről semmit sem tudtak. Az ügy napvilágra kerülése után sokan megdöbbentve és felháborodva fordultak a választókerület országgyűlési képviselőjéhez, Harrach Péterhez, aki állítása szerint nem hallott ilyesmiről.

  Több helyi Fidesz-szimpatizáns véleménye szerint elképzelhetetlen, hogy pártjuk egy ilyen jelöltet támogasson, hiszen eddig mindig kikérték véleményüket hasonló esetekben. Azt gondolják, hogy Harrach Péternek tudnia kellene róla, mert a térség ügyeit ő irányítja. Ők úgy vélik, ez a ,,jelöltcsapat" magánakciója, mely a kormánypárt tudta nélkül történt.

  A Jobbik Magyarországért Mozgalom Verőcei alapszervezete másként látja. Szerintük Dózsa Csabának gyakorlott politikusként tisztában kell lennie azzal: e tettére mindenképp fény derül. A jelölt nyilván azzal is tisztában van, hogy egy párt logójának beleegyezés nélküli használata bűncselekmény, valamint sérti a választási törvényt. Ezért feltételezik, hogy a Fidesz közbenjárása nélkül a támogatás nem jöhetett létre, melyről minden valószínűség szerint Harrach Péter is tud.

  Kalapos Gábor, a helyi Jobbik elnöke lapunknaK kifejtette: Ahogyan Tarlós István is szívesen dolgozna együtt az SZDSZ-e Atkári Jánossal, Verőcén sem zárható ki a " függetlenség köntösébe" öltöztetett nagykoalíciós együttműködés.”
 • 5. arrabonem 2010. szeptember 23. 09:48
  „Nem tudom miért lett a politikai plakát műfaja a vizuális környezetszennyezés, az ízlésrombolás kiemelt terepe. Egyszerűen hányinger amit a pártok, szervezetek "designer" csapatai művelnek. A legelemibb arány, szín, harmónia, stb. összefüggések sincsenek rendben. A szövegekről nem is beszélve. Idei győri csúcs a "No politika".
  Yes, ez baromi szar.”
 • 4. piteam 2010. szeptember 23. 09:46
  „Az első két hozzászolóna a legnagyobb IGEN !
  Pártokra meg azért van szükség, mert a hatalomra vágyó önjelöltek egymaguk nem képesek a megmérettetésre,nincs egyéniségük csak személyiségük, félnek, ezért mások hátamögé bújnak.”
 • 3. Lehel54 2010. szeptember 23. 08:30
  „aki gazdagodni akar,az a politikus "szakmát" választja. Ingyen reklám másoknak a pénzén.”
 • 2. PaPa 2010. szeptember 23. 08:08
  „Teljesen igazat adok az előttem szólónak csak még azzal egészíteném ki lehetnek pártok csak nem kaphatnának állami támogatást semmire. Tartsák el magukat teljesen a tagdíjakból. Azt is törvényileg büntetném, ha valaki pénzzel támogatná. Mert addig ameddig közpénzeket költenek el magukra (milliárdokat) a mi adóforintunkból minden elszámolási felelősség nélkül addig mindig lesznek olyan politikusnak nevezet szarháziak, akiket megélhetési politikusoknak lehet nevezni. Minden olyan civil szervezet, amely nem az éppen kormányon lévő pártnak nyalja a seggét nem kap semmilyen központi támogatást csak a tagdíjakból tartják fen magukat akkor a megélhetési politikusok által fenntartott pártokat se támogassák. Megnézném, mennyi politikai párt maradna. A támogatásoknak meg az a problémája a támogatások mögött mindig van valami követelés (lásd győri beruházások)”
 • 1. aerodragon 2010. szeptember 23. 07:20
  „Most őszintén: Van még olyan, értelmes ember, aki hisz bármilyen párt bármilyen reklámfogásainak? Elmehet mindegyik ......! Minek kellenek egyáltalán pártok?? EGY SEM KELL! Egy ország vezetéséhez, törvények, jogszabályok alkotásához HOZZÁÉRTŐ FEDDHETETLEN SZAKEMBEREK kellenek! Legyen teljes személyi felelősség, mind anyagilag, mint büntetőjogilag! Vállalja a tetteiért, javaslataiért, MUNKÁJÁÉRT a TELJES felelősséget! Miért, hölgyek-urak, mi nem ezt tesszük nap, mint nap??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cégtörténeti kiállítás nyílt Győrben

A múlt tisztelete nélkül nincs jövő – vallja Borsodi László, a harmincadik évében járó Borsodi… Tovább olvasom