Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Philips : Új generációs DVD-meghajtók Győrből

Győr - Márciusban lesz egy éve, hogy a holland Philips értékesítette győri gyárát. A tajvani Lite-On Corporation azóta sikerrel működteti a vállalatot, s a jövőt tervezi.
Az élet rácáfolni látszik azokra a borúlátó jóslatokra, amelyek egy évvel ezelőtt azt prognosztizálták, hogy a győri gyár képtelen lesz felvenni a versenyt a magyarországinál is alacsonyabb távol-keleti fizetésekkel, s a gyárat lépésről lépésre kiköltöztetik Ázsiába. Az Automotive Playback Modules Magyarország Kft. 1200 főt foglalkoztat Győrben, s a jövőt tervezi. Áprilisban kezdődik meg a megyeszékhelyen az új generációs autórádióba építhető DVD-modulok gyártása. Ez nemcsak azt jelzi, hogy csúcstechnika készül Győrben, hanem azt is, hogy a világban leáldozóban van a kazettás autórádiók ideje és a magas CD-volumen mellett a DVD egyre nagyobb teret kezd hódítani.

Hans-Martin Maier ügyvezető igazgató, aki immár tíz éve áll a gyár élén, a Kisalföldnek elmondta: az egy évvel ezelőtti átvétel után az új tulajdonos változásokat jelentett be, a vállalkozás költséghatékonysága és termelékenysége javult, s néhány hónap után a vállalat nyereséges működést tudott megvalósítani.

Az új tulajdonos változásokat vezetett be – néhány hónap után a vállalat nyereséges működést tudott megvalósítani. Fotó: Bertleff


A korábbi dolgozói létszám szerény mértékben csökkent az elmúlt egy évben, nagyobb elbocsátásra nem kényszerültek. A jelenlegi dolgozói állományból 100–120-an járnak át naponta Szlovákiából győri munkahelyükre, bejárásukról a Lite-On vállalati buszjáratai gondoskodnak.

– A cél az, hogy a gyár stabil létszámgazdálkodás mellett folyamatosan nyereséget termeljen úgy, hogy közben új termékek is megjelenjenek a palettán – fogalmazott Hans-Martin Maier, aki elmondta azt is, hogy az áprilistól induló új típusú DVD-modul gyártásmennyisége már 2008-ban megközelíti az évi félmilliót és az éves tervezett DVD-modulok 30 százalékát fogja kitenni.

Impozáns és meghökkentő számadat, hogy a gyár – korábban Philips-, most pedig Lite-On-tulajdonban – eddig több mint ötvenmillió darab CD-terméket gyártott. Vagyis mindez azt jelenti, hogy a világban ötvenmillió olyan személy- és tehergépkocsi fut, amelynek az autórádiójában üzemelő CD-meghajtót Győrben készítették.

Hans-Martin Maier kérdésünkre reagálva elmondta, 2008-ban is a gyár élén marad, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a vállalat sikeres legyen, a munkahelyek megmaradjanak, s adófizetésükkel segítsék Győr fejlődését.

Olvasóink írták

 • 3. matriné 2008. február 08. 13:21
  „Persze, hogy visszaveszik a dolgozókat, főleg, ha nem kell az óvodák nyitvatartásához igatzítani a munkaidő kezdetét és a befejezését!
  Legalább is a Győri Önkormányzat kezelésében lévő cégnél az Igazgatónak "nem áll módjában" a dolgozót úgy beosztani, hogy a gyrmekeit tudja vinni és hoztni az óviba! Vajon elvtárs, vagy Úr az ilyen igazgató! Persze vannak bőven nyugdíjasok, akik, akkor mennek, amikor neki kényelmesebb a beosztást alkalmazni! Ha nem hiszik, akkor nézzenek körűl e munkáltatóknál!”
 • 2. Ghomby 2008. február 07. 15:42
  „Én a Liteon-nál dolgozom, és tapasztalaim szerint visszaveszik a jelenleg gyes-en lévő dolgozókat. Eddig legalábbis így történt.
  Üdv.”
 • 1. Décsei Róbertné 2008. február 07. 08:40
  „Jonapot Kivánok.

  Én csak röviden anyít szeretnék tudni mennyi esélyel indulhatnak azok az emberek akik korábban dolgoztak a Pilips-nél és gyesen vannak jelenleg még. Az Új tulajdonos vissza veszi öket dolgozni vagy munkanélküliek lesznek??? Tobb ismerösömet is érint a kérdés.
  Kérem válaszoljanak ha tehetik.


  Köszönettel: Décseiné”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az adóbevallások időszaka

Győr-Moson-Sopron - Fontos határidők következnek a személyi jövedelemadó bevallásában –… Tovább olvasom