Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Perre vitt elmaradt adómilliók

A győri szállodások felháborítónak tartják, hogy az adóiroda bár koráb- ban nem jelzett problémákat,

A győri szállodások felháborítónak tartják, hogy az adóiroda bár koráb- ban nem jelzett problémákat, most ötévi adóelmaradást követel tőlük. A városházán állítják: törvényesen jártak el, amit a bíróság is megerősített. A győri szállodások, panziósok szinte mindegyikét negatívan érinti, hogy az önkormányzat adóirodája – miután öt évre visszamenően ellenőrizte az idegenforgalmi adóbevallásokat – egymillió és tízmillió forint közötti összegeket követel tőlük. A Kisalföldet négy, patinás szállodát üzemeltető cég tulajdonosa – Hanekám László, Nagy Gábor, Dudits Gábor, Pető István – tájékoztatta a szerintük nem fair eljárásról.

A győri szállodások felháborítónak tartják, hogy az adóiroda bár korábban nem jelzett problémákat, most ötévi adóelmaradást követel tőlük.  A városházán állítják: törvényesen jártak el, amit a bíróság is megerősített. A győri szállodások, panziósok szinte mindegyikét negatívan érinti, hogy az önkormányzat adóirodája – miután öt évre visszamenően ellenőrizte az idegenforgalmi adóbevallásokat – egymillió és tízmillió forint közötti összegeket követel tőlük. 

A Kisalföldet négy, patinás szállodát üzemeltető cég tulajdonosa – Hanekám László, Nagy Gábor, Dudits Gábor, Pető István – tájékoztatta a szerintük nem fair eljárásról.  A Kisalföldnek nyilatkozó győri szállodások elmondták: elismerik, hogy bárki hibázhat, de hogy tíz szálloda, panzió ugyanazt a szarvashibát kövesse el, erősen kétlik.  A vendéglátók úgy érzik, a városnak pénz kellett, s a költségvetési lyukakat így kívánják befoltozni.

Az idegenforgalmi adó megfizetése alól számos esetben mentesülhet a vendég s a szállodás is.  Például akkor, ha a vendég orvosi kezelésre, munkavállalásra vagy üzleti tárgyalásra érkezve száll meg a városban, esetleg elmúlt 70 éves, vagy nincs még 18.  A probléma egyik oka ez.  A vizsgált időszakban érvényes jogszabály szerint a vendéget ezekben a kérdésekben nyilatkoztatni kell, de azt már nem írják elő, hogyan.  A jog sem teszi lehetővé, hogy elkérjék a vendég útlevelét, személyi igazolványát.

Öt éven át nem szóltak

A szállodások képviselői elmondták: az adóirodának havonta jelenteni kell, mennyi az adóköteles, s mennyi az adómentes éjszaka.  Öt éven keresztül senki nem szólt nekik, hogy valami probléma van, nem volt ellenőrzés.  Az iroda jelenlegi vezetője is részt vett minden megbeszélésen.  Most meg „új seprő" módjára öt évre visszamenően ellenőriztet, az adatokat nem fogadja el, formai dolgokon fennakad, s szankcionál – tették hozzá. A vendéglátók szerint tabula rasát kellett volna csinálni, s attól kezdve pontosan elő kellett volna írni, hogyan s mennyit kell fizetni.  „Győrben a nullával egyenlő a turizmus. 

Hiába nyilatkoznak úgy a városvezetők és az idegenforgalmi bizottság elnöke, hogy fellendült.  Pedig talán egy, vagy legfeljebb két napot tartózkodnak itt a vendégek a fesztiválok idején.  Itt munkavállalási vendéglátás van" – hangoztatták.  A szállodások állítják: az önkormányzat ezzel tönkretette idei fejlesztéseiket, s nem vette figyelembe, hogy a csőd szélén vannak, mert olyan az idegenforgalom.  Példaként említették, hogy még ma is 1999-es árakkal dolgoznak, mert nem tudnak emelni.

Csőd szélére sodródva

A kialakult helyzetben a szállodások nem kapnak adóigazolást, így a fejlesztésekre nyert pályázati pénzeket nem vehetik fel, új pályázatokat nem adhatnak be.  Mivel a „tartozást" inkasszó útján hajtja be tőlük az önkormányzat, nem tudják hiteleiket törleszteni, rossz adósokká váltak és más irányú kötelezettségeiket sem tudják teljesíteni – magyarázták.  „Nyugaton akkor sem sodorják csőd szélére a vállalkozásokat, ha tartoznak.  Leülnek velük tárgyalni, mit hogyan lehetne rendezni, hogy ne menjenek tönkre. 

Győrben ezt nem ismerik, inkább lehúzzák rólunk a bőrt" – állították a szállodások, egyben azt kérdezve: „Ki kéri számon azt, az adóiroda megtett-e mindent, hogy ez a helyzet ne alakuljon ki?"A város polgármesterénél, Balogh Józsefnél is jártak már a szállodások.  „Nagyon sajnálom, hogy így alakult, de már felhívtam a figyelmüket, hogy az egész ügy az adóigazgatási eljárás szabályai szerint zajlik és nem önkormányzati hatáskörben.  Sajnos ők hibáztak, nem az adóiroda.  Miután a döntést megfellebbezték, a pert a megyei bíróságnál is elvesztették.  Egy eset a Legfelsőbb Bíróságon van, de nem sok esély látszik arra, hogy nyerhetnek" – nyilatkozta a Kisalföldnek Balogh József.

Nem „új seprő"

Az adóiroda vezetője, Mezzöl Ferencné nem tartja magát „új seprőnek", 1977 óta dolgozik az irodán.  „Az idegenforgalmi adót ugyanúgy ellenőriztük, mint a többit.  Azt nem a szállást adóknak kell megfizetni, hanem a megszálló vendégtől kell levonni.  Ellenőrzésünk teljes mértékben arra irányult, amit a vendéglátók beadtak nekünk.  Semmit nem becsültünk, a vendégkönyvük alapján készítettük el az ellenőrzést" – válaszolta megkeresésünkre Mezzölné. Az irodavezető azt állította, hogy az idegenforgalmi adóról szóló rendelet előírja, miként kell vezetni a nyilvántartást, kitől kell levonni ezt az adót.  Vizsgálatuknál mindent figyelembe vettek, és humánusan jártak el.  „Semmi újat nem csináltunk, s nem sanyargattuk meg a szállodásokat, teljesen jogosak a megállapításaink.  A havi bevallások nem tükrözték a valóságot" – jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi bemutató: Sógornők

A kanadai drámairodalom meglehetősen ismeretlen Magyarországon. Vagyis nem tudunk róla semmit. Tovább olvasom