Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Pénz kezdő gazdáknak

Budapest - A vártnál jóval több kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a fiatal gazdák indulásához nyújtható támogatásra. A támogatásokat már elkezdték kifizetni.
A jövedelempótló támogatás az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból gazdálkodónként egy alkalommal nyújtható. Soproni Horváth Lajos sajtófőnök közölte a Kisalfölddel, idén 2514 ilyen kérelem érkezett az MVH-hoz, 1335-öt már jóváhagytak, a számukra rendelkezésre álló összeg eléri a 13,3 milliárd forintot. Az érintett, 18 és 40 év közötti gazdák a határozatokat a napokban postán kapják kézhez.

A támogatásra jogosultaknak a határozat kézhezvételétől számítva negyvenöt napjuk van a kifizetési kérelem postai úton történő benyújtására. A szükséges formanyomtatványok és a kitöltési útmutató a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról (www.mvh.gov.hu) letölthető, de beszerezhető az MVH megyei kirendeltségein és a falugazdászoknál is. A formanyomtatványokon kívül kell még a hivatalnak az egyéni vállalkozói igazolvány hiteles másolata, ám kizárólag csak azoktól, akik ezt nem csatolták mellékletként a támogatási kérelemhez. Amennyiben a kérelmező a támogatási kérelméhez csatolt üzleti tervében leírta, hogy már a tulajdonában vagy használatában vannak termelőeszközök (termőföld, gépek, állatállomány), kifizetési kérelméhez csatolnia kell az ezeket igazoló dokumentumokat – tulajdoni lap 30 napnál nem régebbi hiteles másolata, bérleti szerződés, adásvételi vagy ajándékozási szerződés, a földterületek határait ábrázoló blokktérkép (ha a 2008. évi egységes területalapú támogatási kérelméhez nem csatolta).

Amennyiben a kérelem megfelel mind az adminisztratív, mind a helyszíni ellenőrzés követelményeinek, a támogatási összeg 90 százalékát kifizetik.
A fennmaradó 10 százalék kifizetésére legkésőbb a támogatási határozat kézhezvételétől számított negyedik év első kifizetési időszakában kerülhet sor, ha a gazdálkodó időközben részt vett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében szervezett kötelező képzésen, gazdaságának üzemmérete pedig elérte az általa vállalt méretet.

A hivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltását követő 15 napon belül kezdeményezzék az ügyféltípus módosítását (magánszemélyről egyéni vállalkozóra) az MVH ügyfélregisztrációs rendszerében a G002 számú formanyomtatványon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a gönyűi erőmű építésével kapcsolatban

Gönyű - Az erőmű-beruházás állásáról, a terep feltöltéséről, a komplex mellékági rehabilitációról és… Tovább olvasom