Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Papokra ne vonatkozzon a zéró tolerancia!

Sopron-Győr - Hétfő óta ittas vezetés esetén a helyszínen elveszi a rendőr a jogosítványt. Sopronban háromszor, Győrben egyszer sem került erre sor. Jelentősen emelkedett az orvos szakértői eljárás díja is. A papok felmentést kérnek a zéró tolerancia alól.
Több változást is bevezettek a szabálysértési és a közlekedési törvényben január elsejével, illetve csaknem minden kategóriában emelkedett a kiszabandó büntetőpontok száma. Például az eltiltás időtartama alatti járművezetés, a szabálysértés kategóriájába eső ittas vezetés vagy a sebességkorlátozás jelentős túllépése esetén az eddigi háromról ötre nőtt. A gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályok megsértéséért kijelölt gyalogátkelőnél három helyett négy pont jár, vezetés közben kézből mobiltelefonálásért egy helyett három. Ezen a héten már a helyszínen elveszi a rendőr a jogosítványt, ha ittas vezetőt igazoltat.

Gyökér Gyula plébános, aki három községben, Kónyban, Markotabödögén és Enesén szolgál, úgy vélekedik, amennyi misebort egy-egy istentiszteleti alkalommal magához vesz az ember, azt a szertartás végére ki is beszéli. Fotó: H. Baranyai Edina

A rendőrség kampányai során oszt olyan szondákat, melynek segítségével autóba ülés előtt bárki meggyőződhet arról, hogy „tiszta-e".
Vagyis az esetlegesen ebédhez elfogyasztott üveg sör vagy pohár bor kiürült-e már a szervezetéből. Egy hetven-nyolcvan kilós felnőtt esetében például két deci bor felszívódásához két és fél, egy sörhöz három, egy feles vodkához szintén három óra szükséges. Az „extraerős rum" lebontása akár hat órát is igénybe vehet. Kereskedelmi forgalomban is kaphatók ellenőrző szondák, gyógyszertárakban egy tízdarabos kiszerelést 3200 forintért lehet beszerezni. Márpedig célszerű ennyi pénzt áldozni rá, hiszen így még mindig olcsóbban megússzuk, mintha ugrik a jogsi.

Sopronban hétfő óta három jogosítványt vettek el

– Sopronban január elseje óta összesen tizenkét vezetői engedélyt vettek el ittas vezetés vétsége miatt, de voltak olyan esetek is, amikor az ittas vezető nem rendelkezett jogosítvánnyal. A hétfői hatálybalépés óta a helyszínen három jogosítványt vontunk be – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kovács József rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőhelyettese. – Fontos tudni, hogy emelkedett az orvos szakértői díjból és a vérvétel költségéből álló eljárási költség is.

Tehát ha valakit ittas vezetésen érnek és vérvételre állítanak elő, ennek díját is az elkövetővel téríttetik meg.
Az összeg eddig 13.300 forint volt, most több mint húszezer forintra rúg. Kovács Józseftől azt is megtudtuk, hogy 2007-ben 67 esetben vettek el jogosítványt ittas vezetés miatt a soproni közlekedésrendészeti osztály rendőrei és az 5935 szondáztatásból 95-ször jelzett alkoholfogyasztást a készülék.

Győrben egyszer sem színeződött el a szonda

A Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, Sólyáné Farkas Friderika lapunk érdeklődésére elmondta, ittas vezetésért januárban hat esetben vontak be vezetői engedélyt, a jogszabály életbelépése, azaz hétfő óta 120 alkoholszondás ellenőrzést végeztek, de egyszer sem színeződött el a szonda. A kapitányság keddi közrendvédelmi akcióján sem találtak ittas vezetőt, így jogosítványt sem kellett bevonni.

Kocsis Imre törzsőrmester Károli Tibort szondáztatta meg, az eszköz nem jelzett alkoholfogyasztást. Fotó: Magasi Dávid


Kondorosi: a misebor nem lehet hivatkozási alap

A papok kapjanak felmentést a vasárnap óta érvényben lévő zéró tolerancia alól. Ezt kérte az igazságügyi és rendészeti miniszterhez írott levelében a Magyar Püspöki Konferencia. A rendelet értelmében a legkisebb alkoholszint kimutatása is a jogosítvány azonnali bevonásával jár, így azok a katolikus papok, akik mindennap miséznek, súlyos helyzetbe kerülhetnek, hiszen a szertartás elengedhetetlen része a bor.
Német László, a püspöki konferencia titkára levelében utalt az Állami Egyházügyi Hivatal és a Magyar Katolikus Egyház között 1974-ben született megállapodásra is, amely legálissá tette a papoknak „a misézéshez elengedhetetlenül szükséges alkohol" fogyasztását.
A rendelettel kapcsolatban megkérdeztük Gyökér Gyula plébánost, aki három községben, Kónyban, Markotabödögén és Enesén szolgál. A miséket szombatonként este, vasárnaponként pedig délelőtt tartja. Érdeklődésünkre a zéró toleranciáról először tréfásan megjegyezte: „Felül kellene emelkedni az ilyen dolgokon, annál is inkább, mert a szesztilalom eddig mindenhol visszaütött, gondoljunk csak a múlt század eleji Amerikára!"

– Komolyra fordítva a szót: amennyi misebort egy-egy istentiszteleti alkalommal magához vesz az ember, azt szerintem a szertartás végére szinte ki is beszéli. Tudom, a törvény mindenkire vonatkozik, de abban is biztos vagyok, hogy attól az „alkoholmennyiségtől" semmiféle veszélyt nem jelentenek a papok az utakon. Egyébként nagy tapasztalatom nincs a témával kapcsolatban, eddig talán két-három alkalommal fújattak velem szondát. A közúti ellenőrzéseken pedig nagyrészt korrekt, megértő és toleráns rendőrökkel találkoztam. Remélem, ezután is így lesz.

Kondorosi: Nem színeződhet el

Egy pap sem hivatkozhat arra, hogy a misebortól színeződött el a szonda, ha közúti ellenőrzéskor pozitív lesz az alkoholteszt. Kondorosi Ferenc kormánybiztos több sajtóorgánumnak adott nyilatkozata szerint a misénél használt mennyiség után nem színeződhet el a szonda. A püspöki kar levelére hivatalos válasz lapzártánkig nem érkezett.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. palma 2008. február 02. 10:50
  „Miért kellene felmenteni a papokat?!Meg milyen szesztilalomról beszél a plébános úr?!Nincs itt szesztilalom, inni szabad!De aki iszik az ne vezessen autót!”
 • 85. Atika2 2008. január 28. 23:55
  „Ezt a barmok által hozott barom rendeletet már megtámadták az alkotmánybíróságon. Ezek szerint a marhák szerint vmi vagy fekete vagy fehér.”
 • 84. Peace 2008. január 28. 20:36
  „Tetszik nekem a humorod te Miszter Tejfel. Görbére röhögtem magam. Tényleg!
  Köszi.”
 • 83. Miszter Tejfel 2008. január 28. 10:16
  „Jó, így már kevésbé profán?
  Jézus is borozott mise közben, aztán hogy járt? Megszondáztaták, vérét vevék, jogosítványát elkobzák, őrizetbe taszíták, de harmadnapra kiengedék, azóta ott ül az autónak jobbján, az ő anyósának ülésén, ezek a miszter Tejfel igéi. Áldassak.”
 • 82. Peace 2008. január 27. 13:01
  „Hát nem érdemlem meg a piros pontot, (szomorú vagyok miatta, mert úgy kellet volna!) bár tanultam két évig latint. Halott nyelv, nem megyünk vele sokra, csak papok és orvosok használják és én pontosan róluk nem tartok sokat.
  Te nagyon okos vagy, talán lefordítod nekem. Nagyon megtisztelnél vele - háthogyha mégis ragadna rám valami?
  Na "nix für Ungut"!”
 • 81. PLVTO 2008. január 27. 10:45
  „78-ra
  Egy-egy kiragadott példa alapján ne ítéljük meg a cca 2200 magyarországi papot!
  A pereskedééssel kapcsolatban leginkább csak az egyik oldal érveiről hallottunk, amely az érintettség okán meglehetősen szubjektív volt, ezért nem ragáltam rá! De művelődjönk, egy pirospontért:

  " Beati estis cum maledixerint vobis et persecuti vos fuerint et dixerint omne malum adversum vos, mentientes, propter me.
  Gaudete et exsultate, quoniam merces vestra copiosa est in caelis; sic enim persecuti sunt prophetas, qui fuerunt ante vos."”
 • 80. Hajni 2008. január 26. 22:39
  „Nem értem,hogy miért tesznek kivételt ember és ember közt? Mi van akkor,ha a pap mise után esetleg leveti a reverendát és civil ruhát ölt? Akkor már büntethető? Elképzelhető,hogy ezentúl papi jelmezbe őltözve cselezik ki a rend őreit azok,akik egy jóízű ebéd után elfogyasztottak egy pohárka bort,vagy egy sört? Nem hinném,hogy aki több misét tart az csak fél d.l. bort inna!”
 • 79. hófehérke 2008. január 26. 22:19
  „Tita! mint írtad 4-5 faluban is járnak egy nap, akkor számold ki mennyit isznak naponta? Szóval aki ennyit iszik az tartson söfőrt, van rá pénze, megkapja a hívőktől! Igyon málnaszörpöt addig!”
 • 78. Peace 2008. január 26. 21:21
  „Kedves PLVTO,
  töled ( ha legalább másoktól nem is) elvártam volna, hogy a nagy hiteddel reagáljál a 64.-re. Sajnos nem jön semmi. Nos miért?
  Minden alusztok?? - Vagy már "le van" a téma?
  Ha igen, akkor én is elmegyek "aludni".”
 • 77. PLVTO 2008. január 26. 10:38
  „hmmm. akik nem szeretik a papokat, miért gondolják azt, hogy az összes rendőr, ha meglátja a reverendát, akkor bocsánatot kér,tiszteleg és elengedi a papocskát?
  de ha zero-tolerancia, akkor a képviselő mentelmi jogát miért nem függesztik fel? (Tudom, hogy itt alapvetően nem ez a téma, csak egy felvetés)”
 • 76. nonem 2008. január 25. 21:08
  „Alkotóbb vélemények is napvilágra kerülhetnének a hozzászólásokból, túl azon, hogy aki iszik ne vezesen. Pl.: pap-atya amikor távozik a mise után, az egyház által vásárolt alkohol szondát fújja meg és regisztrálja, hitelesítse pl. két hívő. Ez egy napló kérdése! Bármikor ellenőrizhető. A pap előbb utóbb rászokik, hogy kevesebbet is lehet inni. Persze tételezzük fel, hogy egyenesen megy a következő misére... és nem téved be egy hívő ebédjére, ahol felesekkel indít, ebéd majd sör vagy bor- beszélgetésa napi politikáról- aztán sietek, mert megyek esküvőre...ahol pl. lehet folytatni az ívást... ki ellenőrzi? Azután arra is kíváncsi lennék, hogy papi reverendában megállítja egy rendőr és -Isten szolgája vagyok - beszólással a rendőr mit mond! A hivatkozott Atya eddig is csak azért nem lett megbüntetve, mert elnézők és megértők volt a rend őrei! Ezután fasza gyerek lesznek-é?”
 • 75. Jobbágy 2008. január 25. 20:23
  „Ebben az országban már mindenkinek elment az esze? Aki ivott és a O tolerancia van érvényben akkor az legyen akárki vegyék el a jogosítványát. Szerintem a pap "ugyanolyan" ember mint a többi azt semmilyen rituálé nem írja elő, hogy annyit kelljen neki inni, hogy azt a szonda kimutassa, lehet az ivást imitálni,vagy olyan mennyiséget fogyasztani ami elfogadható. Hol írja elő azt a katolikus rituálé, hogy akármennyit kell piálni. Nekem személyes tapasztalatom van, hogy a sógorom gyászmiséjén olyan részeg volt a pap, hogy alig állt a lábán. Amennyiben törvény mondja ki, hogy semennyit nem lehet inni, akkor az a papokra is vonatkozik. Úgyis kivételezünk velük eleget pl. a misén gyűjtött adómentes pénzek stb...”
 • 74. PLVTO 2008. január 25. 19:00
  „Még arra lennék kiváncsi, hogy akik támadják az egyházat, papokat, hívőket, azok olvasnak-e horoszkópot, hiszenek-e abban, hogy létezik szerelem első látásra, kívánnak-e jó szerencsét, van-e véletlen ... ?
  ja, és szerintem a jóízlés határain nagyon túlment a "Zéró tolerancia! Jézus is borozott mise közben, aztán hogy járt?" hozzászólás”
 • 73. PLVTO 2008. január 25. 17:44
  „Dodo!
  Ontológiailag lehet bizonyítani Isten létét, nem létét pedig nem. BOCS
  Nem hiszem, hogy felsőbbrendűnek tartottam volna a katolikusokat. Csak őszintén tudom sajnálni azt, aki nem találta meg a hitet. Nekem sokat segít. BOCS
  Finanszírozás: állami feladat átvállalása. ugyanolyan joga van az én gyerekemnek megkapni az állam támogatást, mint a tiednek. Ha már fizetem az adót és szolodaritáson alapuló Európában élünk (azaz nemcsak azért fizetek, amit használok). BOCS
  Ha jogom van alkotmányosan gyakorolni a hitem, és véleménynyilvánítási szabadság is van, ne nevezz hitszónoknak!”
 • 72. Miszter Tejfel 2008. január 25. 16:10
  „Zéró tolerancia! Jézus is borozott mise közben, aztán hogy járt?”
 • 71. hehe 2008. január 25. 15:41
  „69!

  Jujj, de nagyon ügyi vagy....!

  meg barom is!!!

  :D:D:D:D:D:D”
 • 70. Ladyzsu 2008. január 25. 14:45
  „Szégyen gyalázat,mi az hogy papokra ne vonatkozzon a zéró tolerancia ?!
  Ha az államtól elvárják a támogatást,akkor a törvény rájuk is vonatkozik !”
 • 69. reális 2008. január 25. 14:19
  „68-as!

  Örülök, hogy aláírtad a véleményedet és bemutatkoztál!

  Bár a név után nem kell felkiáltójelet tenni!”
 • 68. hehe 2008. január 25. 14:10
  „67-es reális!

  Nekem legalább van stílusom ha nem is megfelelő az ÁVH-s barátaidnak meg neked......

  Látod tőlem ez várható ......

  De majd legközelebb leírom, hogy kovács jános putyinka utca 23 szám alatti lakos részegen ment haza és ez nem egyezik a társadalom célkitűzéseivel.....bla....bla....bla.....
  MAGÁNÜGY!!!

  mint ahogy a papok magánügye az hogy mennyi misebort isznak meg.....
  Ha jól olvastam akkor Jézus nem azt mondta, hogy basszatok be mint a szamár..... persze ki tudja, hiszen nem voltam ott az utolsó vacsin......

  Barom!!”
 • 67. reális 2008. január 25. 14:05
  „66-os! Bátorságod és jellemességed egyre csodálatosabb!!!
  Amiket leírsz, alaposan és tényekkel bizonyítod.
  A stílusod pedig kifejezetten jólnevelt úriemberre vall.
  A stílus, maga az ember.....
  Kitől mi telik.....”
86 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült az adyvárosi `külső körút`

Győr - Elkészült, s szerdán ünnepélyesen is átadták a forgalomnak Adyvárosban, az Ifjúság körút és a… Tovább olvasom