Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Pályázatok már vannak a kórházi álmokra

Győr-Moson-Sopron - A megyei közgyűlés pénteken áldását adta arra, hogy a Petz-kórház pályázzon az Új Magyarország Fejlesztési Terven belüli uniós pénzekre. A sürgősségi centrum és a „hotelszárny" ezzel elérhető távolságba került: pályázni várhatóan január 15-től lehet.

Még mindig a kórház viszi a prímet a megyei közgyűlés ülésein, a mostani napirendek tulajdonképpen az előző ülésen hozott döntések folytatásai voltak. A Kisalföld néhány hete nem győzte hangsúlyozni: valamennyi nagyszabású kórházi terv meglehetősen kétséges, a megvalósítás alapja ugyanis az, hogy legyen olyan pályázat, amelyen a sürgősségi centrumra vagy az új 400 ágyas, emelt szintű szolgáltatást nyújtó szárnyra lehet pénzt nyerni.

A péntkei ülés napirendi pontjai tisztázták, hogy vannak, illetve lesznek ilyen pályázatok. De a tárgyalásuk előtt azt is egyértelművé tette Szakács Imre megyei elnök, hogy nagy a verseny az uniós pénzekre.

Az uniós pénzekre az elsők között érdemes benyújtani a pályázatot. Nemegyszer előfordult ugyanis, hogy jóval a határidő előtt eldőlt, nem érdemes indulni, mert annyi érvényes pályázó van már, hogy az elosztható keret idő előtt elfogyott.

A kórház jövőjét alapvetően befolyásoló két nagy fejlesztés közül a sürgősségi centrummal kezdjük: az erre a célra kiírandó pályázat társadalmi vitája már zajlik, amint ennek a határideje lejár, be lehet nyújtani az igényeket. Jelen állás szerint 2008. január 15-től lehet pályázni március 31-ig. Előbb azonban a megyei közgyűlés jóváhagyása is kellett ahhoz, hogy a kórház a várható többletkapacitásért és a működési pluszpénzért a regionális egészségügyi tanácshoz forduljon. Erre vita nélkül áldását adta a képviselő-testület, a kórház tehát indulni fog a pályázaton. A sürgősségi centrum 1,35 milliárd forintból épülhetne meg.

Látványterv már készült az új szárnyról, a jövő év elején pályázni kell, s persze nyerni is.

Az úgynevezett tömbösítés – amelynek lényege, hogy a Zrínyi utcai telephelyet felszámolják, s a most még ott működő kórházi szárnyakat a „központba", vagyis a Vasvári Pál utcába költöztetik, miközben egy új, VIP-szárnyat is építenek – a másik jelentős kórházfejlesztés.  A helyzet hasonló: a pályázat társadalmi vitája jelenleg is zajlik, azon indulni január 15-től lehet, a határidő pedig április 30-án jár le. Ennek a beruházásnak az összege 12 milliárd forint.

A Petz-kórház korszerű, regionális onkológiai hálózat kialakítását is tervezi – itt azonban még nagyobb homály, mint az előző két fejlesztésnél. Mivel az onkológiai projekt pályázati kiírása nem ismert, ezért a kórház akár a legoptimálisabb megoldással is számolhat, miszerint az új onkológiai centrum a Vasvári Pál utcában épül meg jelentős eszközfejlesztéssel.

Ha a pályázati pénzek ezt nem teszik lehetővé, akkor marad a „B" terv: a jelenlegi, tehát a Zrínyi utcai telephelyen egy új bunker épül, de az „A" terv eszközparkjával. Lehet, ez utóbbi pályázatról a következő közgyűlésen hasonlóképpen biztosabbat lehet tudni, mint most  a sürgősségi centrumról  és a VIP-szárnyról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évig készül a karácsonyra

Megye - A győriek népszerű orgonaművésze, Rákász Gergő egész évben készül karácsonyi koncertjeire,… Tovább olvasom