Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Padlásból tetőtér – vita a nádorvárosi lakók között

Eladható és beépíthető egy társasház közös tulajdonú padlástere úgy, hogy abba nem egyezik bele minden egyes lakó? – kérdezte olvasónk. A válasz is, is – eladható, de nem beépíthető.

"Egy 70 éves nádorvárosi társasház padlástere eladásának és beépítésének kérdése az elmúlt 40 évben többször is felmerült, a házat többször is vizsgálták statikusok, akik óva intették ettől a lépéstől a kezdeményezőket.

Mégis az utóbbi hónapokban hirtelen minden zöld utat kapott. Jogilag megteheti egy tulajdonos, hogy mindenki megkerülésével partizánakcióba kezd, megcsináltatja a beépítési terveket, statikai méréseket és kész tények elé állítja a lakókat?" – ezzel a kérdéssel kereste meg lapunkat olvasónk.

Németh Ferenc közös képviselő megkeresésünkre elmondta: – Valóban volt egy tulajdonos, aki a padlástér eladásával és beépítésével már próbálkozott húsz évvel ezelőtt. Akkor a szakemberek megállapították, hogy nem lehet tetőteret építeni a padlásra. Most egy másik lakó újra előállt az ötlettel, talált ugyanis kivitelezőt.

Mára az építési technológiák sokat változtak, a kezdeményező tulajdonos csináltatott statikai felmérést, amelynek eredménye szerint be lehet építeni a padlásteret. Építési engedélyt azonban még senki nem kért rá, előbb ugyanis a lakók elvi beleegyezését szerettük volna kérni.

A többség az ötlet mellé állt, az értékesítéshez szükséges kétharmados támogatás megvan, ám a beépítés az alapító okirat módosítása nélkül nem valósulhat meg, azt pedig minden egyes tulajdonosnak alá kell írnia.

Ezt támasztotta alá az általunk megkérdezett jogász, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke is. Dr. Bék Ágnes úgy tájékoztatott: "A társasházakról szóló 2003. évi törvény szerint a tulajdonosok kétharmadának hozzájárulása szükséges a közös tulajdon értékesítéséhez. Jelen esetben a tetőtér közös tulajdonnak minősül, így annak értékesítése is ebbe a kategóriába tartozik.

Tehát egy tulajdonosnak nincs joga a közös tulajdonban lévő területre építkezni, beépíteni. Viszont van joga statikai felmérést készíttetni és esetlegesen elvi építési engedélyt is kérni, hogy a közgyűlés elé már pontos információkkal tudjon menni."

A társasházban vannak önkormányzati tulajdonú lakások is, így a döntésből kihagyhatatlan a városvezetés. A vagyongazdálkodási osztályon közölték: ha a többi lakó megszavazza az eladást, akkor ők sem állnak ennek útjába.

A közös képviselő megjegyezte: – Ha a többség úgy kívánja, bírósághoz fordul a ház, s akkor az ellenzőknek ott kell megindokolniuk döntésüket. Az értékesítésből befolyt összeget egyébként a ház felújítására (tetőcserére, szigetelésre) fordítanák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis köröket futnak a diákok

A törvény ez év szeptemberétől felmenő rendszerben bevezeti a mindennapos testnevelést a diákoknak,… Tovább olvasom