Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Ovisoknak tilos a házi feladat

SMS-ben érkezett a következő üzenet: "Az egyik óvodában betűelemeket íratnak a nagycsoportosokkal. Sőt, leckét is adnak. Megáll az ész! Ez az iskola dolga!" Tücsi
Felháborodott üzenetet kaptunk egy olvasónktól, aki nyugdíjas pedagógusként meglepve hallotta, hogy unokája óvodájában betűelemeket rajzoltatnak a gyerekekkel, mi több, házi feladatot is kapnak. Jól sejtette: ez ellentmond mindenféle pedagógiai alapelvnek.

Az egyik Győr környéki településen – hogy pontosan hol, azt szeretné titokban tartani olvasónk – az óvónők az iskolaérettségi tesztre hivatkozva gyakoroltatták a gyerekekkel a betűelemek megrajzolását. Hogy ez nyilvánvalóan nem az életkoruknak megfelelő feladat, azt Várszegi Mónika óvodapedagógus, a győri önkormányzat óvodai referense is megerősíti, aki szerint a szakma egy emberként ellenzi az ilyen foglalkozásokat – ha mégoly jó szándékúak is.

– Nem szabad túl korán elkezdeni az ilyen feladatokat! A pedagógusszakma is azt sulykolja, hogy a gyereknek ilyenkor egy „dolga" van: játszani! Nem véletlen, hogy egyre inkább az a gyakorlat: az általános iskola első osztálya hajlik az óvoda felé – sok játékkal, játékos módszerekkel –, nem pedig fordítva. Óvodáskorban a játékokkal kell fejleszteni a gyerekek képességeit, a tudását, s emellett nincs szükség semmiféle gyakorlásra – mondja a szakember.

Ebben egyetért a győri Bisinger Óvoda vezetője, Pécsi Miklósné is, aki biztos benne, hogy egy jó óvónő, aki éveken keresztül nyomon kíséri egy-egy kisgyerek fejlődését, feladatlapok nélkül is meg tudja ítélni a képességeit.

A játék a lényeg: Óvodáskorban a rajzolásnak, gyurmázásnak, kézműves-foglalkozásoknak kell fejleszteniük a későbbi íráshoz szükséges képességeket. A győri Bisinger oviban is ezekre koncentrálnak a gye

– Azt a finommozgást például, amely a későbbi írás elsajátításához kell, gyurmázással, színezéssel, hajtogatással fejlesztjük. Egy egészséges gyerek hat-hét éves korára „magától" is birtokában van ennek, ezért a korai gyakoroltatást abszurdnak tartom – véli az óvodavezető, aki maga is hallott a nagycsoportot „iskolásító" intézményről.

Az iskolaérettségi tesztet egyébként, amelyre az adott óvodában hivatkoztak, valóban elvégeztetik a nagycsoportosokkal, igaz, ebbe a szülőnek is bele kell egyeznie, és akkor nem éri semmiféle hátrány a gyerekét, ha ezt nem teszi meg. Erre a feladatsorra azonban Várszegi Mónika szerint egyáltalán nem kell rákészülni, mi több, éppen a lényegét veszti el, ha gyakorol előtte a kisgyerek. A teszt vizsgálja például a vizuális készségeket ábrák felismerésével, valamint a finommotorikus mozgást és a különböző irányok fogalmának ismeretét rajzolással.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy gyakran a szülők is ludasak a gyerekkor „megnyirbálásában"...

– Sajnos sok szülő jobban örül annak, ha az óvoda megy el az iskolai munka irányába, mint ha fordítva történik, ahogy az elvárható lenne. Belehajszolják a gyereket a teljesítménykényszerbe, azt hiszik, lemaradnak valamiről, ha nem járatják már ovisként angolra, dzsesszbalettre. Pedig a tapasztalatok azt mutatják, nem ettől lesz kiemelkedő képességű egy kisgyerek, hanem ha hagyják a maga tempójában, a korának megfelelően fejlődni, ügyesedni – mondja Várszegi Mónika.


Nagy a szabadság

Az egyes óvodák egyébként meglehetősen nagy szabadságot kapnak a szakmai munkában, tevékenységüket napi szinten nem ellenőrzik. A kisebb településeken a fenntartó önkormányzatok többnyire csak a törvényességért felelnek. „Az óvodai nevelés országos alapprogramja" adja azokat az alapelveket, amelyeknek megfelelően az óvodáknak ki kellett dolgozniuk saját helyi nevelési programjukat. Győrön kívül gyakoriak az olyan panaszok is a kisóvodákra, hogy szakemberhiányra hivatkozva nem veszik fel az úgynevezett sajátos nevelési igényű – például magatartás-zavaros vagy halláskárosult – kisgyereket, holott a jogszabályok szerint ezt meg kellene tenniük.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tápszentmiklósi fészekrakók

Tápszentmiklós-Lakásépítési programba fogott a tápszentmiklósi önkormányzat, amely családonként az… Tovább olvasom