Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Osztrák hitel: nem olcsóbb, de rugalmasabb

Egyre több magyar fordul hitelért osztrák bankhoz, Sopronban pedig szinte az össze hitelezésre szakosodott iroda kínál ilyen terméket.
Új tényezőként jelentkezett a bankok közötti versenyben az európai uniós piacnyitás. Sopronban szinte valamennyi reklámújság tele van osztrák hitelt közvetítő irodák ajánlataival, sokan egyenesen a határ túloldalán próbálnak meg pénzhez jutni.
– A magyarok elsősorban eurós jelzáloghitelt vesznek fel ausztriai bankoktól – tudtuk meg Hertelendy Alfonztól, az egyik hiteliroda vezetőjétől. – Elsősorban az ausztriai munkahellyel rendelkezőknek ajánlunk osztrák hiteleket, hiszen náluk nem jelent veszélyt az árfolyam-ingadozás. Az euróövezetben ugyanis kiszámíthatóbbak a kamatok.

A hazai kevesebbe kerülhet

Az osztrák hitel nem olcsóbb, sőt, a költségeket nézve kicsit talán drágább is, mint a magyar bankok termékei. Csakúgy, mint a hazai hitelintézeteknél, van folyósítási jutalék, értékbecslői vagy közjegyzői díj. Ebben az összehasonlításban a magyar bankok jönnek ki jobban. Itthon ugyanis ezért kevesebbet kell fizetni.
– Az osztrák hitelek rugalmasságukban kedvezőbbek. Kevesebb velük a papírmunka, egyszerűbb a menetük és olyanok is kaphatnak kint hitelt, akik idehaza nem. Az osztrák pénzintézetek ugyanis nem ellenőrzik a rossz adósokat tartalmazó hazai BAR-listát (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer), nem tekintik olyan lényegesnek az ügyfelek jövedelmi helyzetét – részletezte az irodavezető.

Személyre szabott feltételek

Ráadásul a határ túloldalán a feltételeket személyre szabják. A kamatkondíciókat például hiába is keressük az osztrák bankoknál, náluk nem létező fogalom a hazai piacon megszokott „hirdetmény".
Ha egy ügyfél bemegy a fiókba, a bank alkalmazottja az ügyfél tényleges jövedelmi állapota, fizetőképessége vagy a fedezetként beszámítható ingatlan alapján dönt a hitel feltételeiről. Így előfordulhat, hogy ugyanazért az összegért minden egyes ügyféllel más-más kamatot fizettet a hitelintézet.
Egy-egy kérelem átlagos átfutási ideje három hét és egy hónap közé esik, vagyis nagyjából annyi, mint Magyarországon. A rugalmasságot jelzi, hogy van olyan ügyfél, aki rendszeresen, háromhavonta törleszt, de olyan is akad, aki előre fizet több hónapot, amint pénzhez jut. A bankok felszámolnak késedelmi kamatot, de az előtörlesztésért – ellentétben a magyar bankokkal – nem számolnak fel pluszköltséget.

Gond nélkül, gyorsan

Ausztriában sok esetben olyanok is lakáshitelhez juthatnak, akiknek idehaza esélyük sem lenne rá. Jól példázza ezt egy soproni pár esete is. – Szinte egy forint önrész nélkül vágtunk bele a lakásvásárlásba – meséli tapasztalatait a hölgy. – Idehaza egyetlen banknál sem kaptunk volna hitelt, Ausztriában viszont gond nélkül ment minden. Az osztrák intézet első tájékoztatóján mondták, milyen papírokra van szükség és milyen költséggel kell számolnunk. Az elbírálással együtt egy hónap alatt hitelhez jutottunk, amelyet egy összegben kézhez kaptunk a bank határ melletti településen lévő fiókjában.

Kinek éri meg? 

- Aki Ausztriában dolgozik, fizetését euróban kapja. 
- Aki Magyarországon minimálbérre van bejelentve, de igazolni tudja, hogy valójában magasabb a jövedelme. 
- Aki jobban bízik az osztrák bankrendszer biztonságában. 
- Aki személyre szabott kondíciókra vágyik. 
- Aki rajta van a BAR-listán. 
- Nem kell önrész hozzá.

Kinek nem éri meg?

- Aki forintban kapja a fizetését.
- Aki államilag támogatott lakáshitelt vagy egyéb állami lakástámogatást akar felvenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramütés: milliós bírságok

A munkabiztonsági felügyelőség befejezte az E.ON győri telephelyén történt halálos áramütés körülményeinek vizsgálatát. Bebizonyosodott, hogy nem a 39 éves áldozat hibázott; munkáltatója és az áramszolgáltató együttesen több hibát is elkövetett, ezért milliós büntetésre számíthatnak. Tovább olvasom