Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Összevonás Győrben? - Egy város, egy egyetem

Több meghatározó győri személyiség szerint eljött az ideje a Széchenyi- és a Nyugat-magyarországi Egyetem helyi kara összevonásának. Csak így folytatódhat a megyeszékhely fejlődése. Fontos stratégiai lépésről van szó, elengedhetetlen a párbeszéd.
A város további fejlődését is elősegítené a két intézmény összevonása

A győri felsőoktatás helyzetéről és jövőképéről szóló érdek-
egyeztető fórumot tartottak tegnap Győr és a Széchenyi István Egyetem vezetői, a megyeszékhely gazdasági életének jeles szereplői, valamint kulturális és oktatási szakemberek. A fő téma a város, a gazdaság és a felsőoktatási intézmények közti szálak szorosabbra fűzése volt. Ez pedig a Széchenyi István Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem győri Apáczai Csere János, valamint mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának összevonását is jelenti.

Az NYME részéről senki nem volt jelen a fórumon. Bár információink szerint meghívták az intézmény rektorát, Faragó Sándort is, megkeresésünkre ő azt felelte: neki senki nem szólt.

Az bizonyos, a mosonmagyaróvári karon már tárgyaltak a kérdésről a Széchenyi szenátusával, és kérték az integrációt. Az Apáczai kari tanácsában még nem került szóba a kérdés.

Az Egy város, egy egyetem érdekegyeztető fórumon Borkai Zsolt polgármesteren kívül a jelenlévők is egyetértettek azzal, hogy eljött az idő az egyetemek győri intézményeinek összevonására. Fotó: Mészár
Az Egy város, egy egyetem érdekegyeztető fórumon Borkai Zsolt polgármesteren kívül a jelenlévők is egyetértettek azzal, hogy eljött az idő az egyetemek győri intézményeinek összevonására. Fotó: Mészáros M.


Borkai Zsolt polgármester szerint a felsőoktatás fokozatváltás előtt áll. „Közös összefogás kell az integrálással kapcsolatban. Most jött el az a pillanat, hogy kiállhatunk és előre tudunk lépni. Győr meghatározó személyei támogatják az ügyet, a helyi politikai akarat is rendben van. Az eddig megszerzett előnyök csak úgy kamatoztathatók, ha az erőket összefogjuk. Nem valami ellen, hanem valami mellett vagyunk" – fogalmazott a városvezető, aki hozzátette: az ország nyugati felén élők is megérdemlik, hogy Győrnek tudományegyeteme legyen, ehhez pedig egy olyan integrációs folyamat kell, amiben mindenki megtalálja a helyét. A városvezető szerint őszintén kell beszélni az összevonás kérdésé- ről, nincs arra racionális érv, hogy a jelenlegi állapot továbbra is fennmaradjon. Emögött csupán érzelmi okok lehetnek. Ahhoz, hogy a város dinamikusan fejlődjön tovább, egy egyetem kell, ehhez az egység megvan.

Földesi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora szerint fontos mérföldkőhöz érkezett a két intézmény. Össze kell ülni, véleményt kell mondani, és valamelyik irányban voksolni kell. „Minden arra mutat, hogy ennek a városnak, régiónak egy egységes nagy egyetemre van szüksége. Mindig az a kérdés jön elő, hogy mi lenne az összevonás után a tanítóképzővel. A jövőben is megmaradna az évszázados hagyományokkal rendelkező kar. Győrnek kiemelkedő kulturális, egészségügyi és sportélete van. Ezt a szintet pedig fenntartani csak úgy lehet, ha az egyetem is továbbfejlődik" – mondta Földesi Péter.

A jelenlévők egyébként üdvözölték a törekvéseket, többek között a kereskedelmi és iparkamara, valamint a jobboldali városvezetés mellett a győri baloldal is támogatja az ügyet.

Mihalicz Antal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara elnöke szerint a Széchenyi-egyetemen olyan piacképes tudást szereznek a diákok, amivel a piacon magasan kvalifikált munkaerőt képviselnek. Elmondta: a most tapasztalt összefogás mintaértékű Magyarországon, a jövőorientált vállalatoknak is az a céljuk, hogy minőségi képzésben részesüljenek a hallgatók. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enesén csípték el a ˝növényi törmelékkel˝ kocsikázó fiatalt

A járőrök az autó átvizsgálásakor találtak egy pipát. Tovább olvasom