Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Összefogás segítene Sziget gondján

A polgárőrök valósnak nevezik azt a problémát, amire Győr szigeti városrészében élők egy, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben panaszkodtak.

A civil szervezet önkéntesei szolgálati idejükben számos rendbontással találkoztak. Tapasztalataikat egy közös portyán osztották meg portálunkkal.

˝Félelem és felháborodás: mi történik Szigetben?˝ címmel megjelent írásunkra számos olvasói reagálás érkezett szerkesztőségünkbe. Jelentős részük megerősítette mindazt, ami abban a levélben áll, melyet 170-en írtak alá. A hozzászólók – talán
nem meglepő – nem vállalták nevüket, mondván: tartanak a retorziótól.

A Rábca Polgárőr Egyesület elnöke, Borsos Gábor pedig az összefogást tartja megoldásnak.

– A probléma valós, s nem szabad a homokba dugni a fejeket, mert attól még nem oldódik meg, mint ahogyan a sírástól sem. Ha a 170 aláíró és a még több panaszos egy része vállalná a polgárőrszolgálatot, már az sokat segítene. A renitens kisebbség ellen a többség összefogása sokszor vezetett már megoldáshoz. Bizonyára vannak közöttük olyanok, akik nem az idős korosztályhoz tartoznak – mondta Borsos Gábor, miközben a Rába utcán haladunk autónkkal egy polgárőr–újságíró közös portyázáson.

A polgárőr-egyesület titkára, Bakulya Róbert a Márvány utcai bolt előtt a szigeti portyán. Fotó: H. B. E.
A polgárőr-egyesület titkára, Vakulya Róbert a Márvány utcai bolt előtt a szigeti portyán. Fotó: H. B. E.

– Most a rendőrség kérésére szerveztünk szolgálatot a Rába utca, Bálint Mihály utca környékén, mert az utóbbi időben több autófeltörés volt. De ott vannak a kollégák Szigetben, a Radnóti utca és a Márvány utca környékén is, ahol többször fordul elő a lakókat zavaró rendbontás – mondta az elnök, miközben autónkkal a közeli élelmiszerbolthoz gurultunk.

A Márvány utcában este 6 óra körül csoportba verődve beszélgettek a házak oldalában a meztelen felsőtestű férfiak. Volt, aki a lépcsőház elé kitett széken ült, mások falnak támaszkodtak. Fürkésző pillantásokkal figyelték autónkat. Távolabb fiatalok csoportja tette ugyanezt.

Az élelmiszerbolt eladói kérdéseinkre nem akartak válaszolni. Borsos Gábor azonban sorolta a problémákat.

– Gyakoriak a lopások, lopási kísérletek. Az utcán rosszabb a helyzet, többször előfordult, hogy a boltból hazaigyekvő vásárlók kosarából szedtek ki árut. A napokban egy nénit támadtak meg, s vették el tőle, amit vásárolt. Igazából este szabadul el a csoportok viselkedése. Persze, amikor a rendőrök vagy a polgárőrök kint vannak, akkor visszafogják magukat, de ha elmegyünk, már újból kint vannak.

A Radnóti utca mögötti garázssornál az elnök megjegyezte: világítás nincs, s a rendőrjárőrök is csak autóval vagy négyesével mennek be oda éjszakánként.

A szigeti templom melletti játszótéren sok volt a gyerek, s feltűnően sok volt a szülő is.

– Az is előfordult, hogy a gyerekeket elzavarták a többiek, voltak akiktől ˝vámot˝ kértek, ha be akartak menni játszani. Sokszor még az anyukákkal is szájalnak. Ezt a részt folyamatosan kell ellenőrizni, mert akkor van rend – mondta Borsos Gábor.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Róka 2010. szeptember 14. 17:03
  „Utaljatok a rábcának majd jól elsikkasztják... Mást úgy sem tudnak....”
 • 47. gyori_polgar 2010. augusztus 15. 14:53
  „sziget2010: Bár nem vagyok szigeti, de 100 Ft-ot bármikor áldozok arra havonta, hogy beinduljon egy ilyen mintaértékű győri civil kezdeményezés. De ezt is valahogy valakinek össze kellene hangolni, hogy a 100 Ft-ok egyszerre egy irányba induljanak és legyen is haszna. Ha beindul a dolog, számíthattok a rendszeres támogatásomra.

  További erőt, kitartást!”
 • 46. sziget2010 2010. augusztus 11. 10:22
  „Sziasztok!
  Jómagam is a "170-ek" közé tartozom, akik aláírták a levelet és aggódva figyelem, mivé lesz Sziget, pedig csak 6 éve élek itt.
  Végigolvastam a számtalan hozzászólást, amit írtatok és köszönöm mindegyikőnk nevében azt, hogy szeretnétek segíteni és kiálltok mellettünk. Sajnos a bölcsek kövére egyik hozzászólásban sem találtam rá.
  Viszont találtam egy nagyon jó ötletet (42.gyori_polgar), amire magam is gondoltam.
  A Rábca Polgárőr Egyesület cikkét mindegyikőtök olvasta. A honlapjukon található számlaszámra ha esetleg a sok szimpatizáns hozzászóló átutalna akár 100.-Ft-ot is, már előbbre lennénk, mintha vég nélkül ragozzuk a témát és szidunk mindenkit. Bármilyen nevetséges is , mi a törvény keretein belül szeretnénk megoldani a problémát.
  És nem utolsó sorban köszönet az Újságnak is, hogy foglalkozott (és reméljük még foglakozni is fog) a témával, nélkülük nem is indulhatott volna el az egész.
  És nekem is van egy álmom...
  Történetesen, hogy a vezetőink, akik a leginkább tehetnének értünk valamit, felébrednek téli álmukból, és végre meghallják az egyszerű népek kérését is. Kiderül, hogy szociálisan érzékeny, gerinces emberek, akik hajlandóak is tenni a közért.
  Remélem megérjük, hogy teljesül az álmom a magunk és a város érdekében is.

  Szebb napokat mindenkinek.”
 • 45. gig 2010. augusztus 10. 23:56
  „Ma este meglepődve - és örömmel - vettem észre, hogy hirtelen sokat fejlődött errefelé a közvilágítás állapota. :)”
 • 44. bonita2 2010. augusztus 10. 23:32
  „Borkai ur! Tudja-e, hogy Gorbicz Anita edesapja is Gyor-szigetben nevelkedett?”
 • 43. duhos2 2010. augusztus 09. 15:22
  „Ide is megírhatjátok:

  http://www.narancskoztarsasag.hu”
 • 42. gyori_polgar 2010. augusztus 09. 09:42
  „Kedves gyorsziget,
  Ha nincs meg bennetek az erő, elszántság, hogy folytassátok (lásd előző hozzászólásomat) néhány napos hír lesz csupán mindebből. Így működnek a dolgok. Nem kell ezt szeretni, de csodálkozni sem kell.

  Az önkormányzati választás erre szerencsés, meg szerencsétlen időszak is egyben: a Fidesz/Borkai vélhetően nem fog komoly erőkkel beszállni a helyzet megoldásába, tisztázásába hiszen egyből felmerül a kérdés, mit csináltak az elmúlt években. A Jobbik vélhetően készséggel beszáll a ringbe, hiszen ez egyik kedves témája (cigányok) támogatni fog abból a kényelmes helyzetből, hogy a következő években biztos nem lesz döntési helyzetben Győr városában, így most megígérhet mindent a későbbi teljesítés kényszere nélkül.

  Annyit azért el lehetne érni, hogy a helyi önkormányzati képviselői választáson olyan jelölt kerüljön be helyből aki átérzi ezt a problémát és hajlandó tenni valamit érte. Akárhogy is, látni kell, ez azoknak a legfontosabb, akik mindennap bőrükön érzik a helyzetet. Ha ők nem mennek tovább, mások még kevésbé fogják ambicionálni.

  Sem politikusnak, sem rendőrnek, sem közterületnek, Inszolnak nehéz ebből siker történetet kreálni - már most eleve erős kritika éri őket. Szinte boritékolható bárki bármit lép, abból elismerés helyett csak újabb problémák, még nagyobb kritika lesz és olyanok is beszállnak akik eddig hallgattak. A helyzetet egyedül semelyik szereplő nem tudja megoldani. Például ha a jelenlegi kétszeresére növelik a rendőri jelenlétet az is kevés és az esetek többségében nem vezet eredményhez. Melyik az a rendőri vezető aki egymaga átszervezi a testület napi működési rendjét - ezzel többlet terheket vállalva - sejtve, hogy a végén mégis csak rosszabbul jön ki belőle? Legyünk reálisak.

  További erőt, kitartást, elszántságot!”
 • 41. igazszó 2010. augusztus 09. 09:37
  „Forrás:

  http://bp18.helyhir.hu/node/673
  http://zsigai-klara.blogspot.com/

  Egyetlen hajlékból , érvényes lakásbérleti szerződéssel, tartozások nélkül kényszerkilakoltatás Győrben, kérdőjelekkel!

  2009, május 27 - 10:26 - tkatalin
  Győr, Radnóti Miklós u. 25. fszt.1. számú lakásból kivert asszony sorsa!!!!
  A lakás ezekután már tiszteletből sem kell senkinek, de nem is csoda!!!

  CINKE program : Nyílt Levél

  Ezt érdemes elolvasnia mindenkinek!


  Ma reggel levélben fogalmaztam meg az INSZOL-nak: Sági Géza igazgatónak, Borkai Zsolt polgármesternek, Dr. Ottófi Rudolf alpolgármesternek, Dr. Lipovits Szilárd jegyzőnek, Páternoszter Piroska Szociális Népjóléti osztályvezetőnek a következőket:

  Győr-Sziget
  Radnóti Miklós u. 25. fszt.1. számú lakásból kivert asszony sorsa!!!!
  A lakás ezekután már tiszteletből sem kell senkinek, de nem is csoda!!!

  Tárgy: Zsigai Klára kilakoltatása

  Tisztelt Hölgyem / Uram, és minden vétkes!
  Bartalovics Zoltán vagyok, a CINKE program (Civilek Nevezetes Kulturális Eseményei) művészeti vezetője. Pécsről, az Európa Kulturális Fővárosából koordinálok egy olyan nagyszerű csapatot, melynek minden tagja a magyar nyelv szépségét, szeretetét osztja meg a befogadó közönséggel. Alkotóink a világ különböző szegleteiből hirdetik a tisztaságot, a kultúrát, az emberi értéket fajtól, nemtől, vallástól, és minden megkülönböztetés mentesen. Képzőművészeti kiállításokat, állandó író-olvasó találkozókat tartunk az Origó-Mecsekszabolcs Rádióban az FM-87,8 Mz frekvencián élő adásban. Sikerünknek tudhatjuk a CINKEfészek Antológiánkat, a tavaly szeptemberi 2010Pécs EKF szerepvállalásunkat, a www.origo-haz.hu/cinke honlapunkat, ahol azonnali publikálásra, olvasásra, hozzászólásra van lehetőség. Magyarságunk lefedettsége behálózza e glóbusz szélességi, és hosszúsági köreit. A világ számos egyetemén, könyvtárában forgatják nagy szeretettel alkotóink verseit, prózáit, különböző képzőművészeti alkotásait.
  Ennek a közösségnek a tagja az a győri Zsigai Klára is, akit Ön, Önök karhatalommal, testi és lelki megalázással kitettek otthonából. Az interneten pontosan nyomon lehetett követni a teljes ügymenetet. Annak minden hibáját, erkölcsi buktatóit, még jogi útvesztőit is, ahol elveszett az igazság. Nagyon nagy hiba, hogy a képviselők, a felsővezetés, annak kiszolgáló bírósági testülete nem az állampolgár védelmére van fenntartva, hanem a saját bürokráciájára, ahol az ,,errare humanum est", Senecával elveszett.
  Már József Attila is megfogalmazta:
  ,,Az ország nem kérdi, mivégre engedik meggyűlni a bajt s miért nem a munkás védelmére gyámolítják a gyáripart."
  A jogrend megalkotói valami furcsa módon nem azt a népet szolgálják, akik megválasztották Őket. Összefonódásaik olyan erős szálakon csüggnek, hogy legyen az bármilyen hatalmi rendszer, önmaguk védelmére működik, van fenntartva.

  ,,...Én fölnéztem az est alól
  az egek fogaskerekére -
  csilló véletlen szálaiból
  törvényt szőtt a mult szövőszéke
  és megint fölnéztem az égre
  álmaim gőzei alól
  s láttam, a törvény szövedéke
  mindig fölfeslik valahol..."

  Mint ha csak ma fogalmazódott volna meg e gondolat, épp oly´ kilátástalanul semmisítik meg a Magyar Népet.
  Zsigai Klára törvénytisztelő, rendszerető, alkotó, hasznos tagja e társadalomnak. Értékeiből ad, szellemiségét megosztja verseiben. Mások munkáit megbecsülve példaértékű utat mutat a cél nélkül lézengőnek, a tudatos építőnek egyaránt. Ilyen értékek birtokosát hagyták ellátatlanul, utcára téve, minden csibészségüket tagadva, mint egy ,,sub rosa" összeesküvést gyakorolva az ítészek között.
  S ami a legszörnyűbb, a magyarnak hitt ember van a legnagyobb kárára az igaz Magyarnak!
  Önöket, és Önök munkáit megvetve maradok tisztelettel:
  Bartalovics Zoltán
  CINKE program”
 • 40. gyorsziget 2010. augusztus 09. 08:17
  „Hozzáfűznivaló!

  Természetesen az érintettek közül senki egy sort sem küldött, válaszra sem méltattak bennünket. Egy konkrét lépés történt, a cikk utáni hétvégén a közterület fenntartók végigbüntették a Köztelek utcai bolt előtt "csendesen" iszogató polgárokat. Eredmény: 3 napig hihetetlenül néptelen volt az utca. Két napja azonban ismét felbátorodtak és szép lassan minden visszatér a "normális" kerékvágásba...szánalmas :(”
 • 39. gyorsziget 2010. augusztus 09. 08:16
  „Többen kérték az előző cikkhez kapcsolódóan, itt van:

  Tárgy: Morális válság a Győr- szigeti városrészben

  Címzett: Borkai Zsolt Győr MJV Polgármestere
  9021 Gy?r, Városház tér 1.

  Tisztelt Borkai Zsolt Úr!
  Az alábbi sorokat az elkeseredettség és a kilátástalanság íratja velünk, levelünk egy közösség Önök felé kinyújtott keze a segítség reményében. Kiáltásunk bár izzik a felháborodás dühétől, mégsem kívánja mellőzni az alázatot és tiszteletet, ezért kérjük, a helyzetünk megértésének tükrében vonják le az alábbiakból a végső következtetéseket.
  A Győr- szigeti városrészre a csend, a békesség volt jellemző, bizonyítják az évtizedek óta itt lakók. Hosszú éveken át otthont adott megannyi tisztességes embernek. Lakójának mondhatott katonatiszteket, ügyvédeket, orvosokat, mérnököket és nem utolsó sorban dolgos kétkezi munkából élő családos embereket. Belvároshoz, folyóparthoz, fő közlekedési útvonalakhoz való közelsége kiváló életteret biztosított a letelepedni, családot alapítani vágyóknak. Mindebből azonban napjainkra semmi sem maradt az elhibázott döntéseknek, meg nem hozott intézkedéseknek köszönhetően. Az évtizedeken át tartó békés élet az anarchiába, a káoszba zuhant, a magára hagyott városrész Győr szégyenfoltjává vált.
  Néhány éve - az itteniek számára felfoghatatlan felelőtlen döntés vagy döntések következtében - nagyarányú ,,szociális alapon indokolt" betelepítés zajlik. Egyre másra költöztek, vagy költöztettek a környékre olyan családokat, akik az együttélés szabályaira fittyet hányva a minimális társadalmi normákat sem voltak képesek betartani. Eleinte csak elvétve riadtunk fel egy-egy éjszakai lépcsőházi - utcai perpatvarra, idővel azonban ezek az események mindennapossá váltak. A környéken, főként a Köztelek utcai részen mindennapos a verekedés, a trágár ordítozás, rongálás, lopás, valamint a csoportokba verődő egyének bandázása. Kora reggeltől egymást váltják az italozók az egyébként ,,zöldségesnek" titulált kocsma előtt, hangos kiabálás és minősíthetetlen viselkedés, káromkodás közepette, megkeserítve ezzel a bolt környékén lakók életét. A környéken lézengő deviáns egyénektől, csoportoktól sokan este 6 után félve mennek ki az utcára. A kisgyermekes anyukák nem mernek csemetéjükkel a játszóterekre menni, mert lépten-nyomon beléjük kötnek. Olyan is előfordult, hogy órákon keresztül nem tudtak bejutni otthonukba, mert a lépcsőház előtt éppen egy illuminált állapotú egyén hadonászott késsel. A békeszerető lakók szép lassan eltűntek az utcákról, lakásukba zárkózva élik mindennapjaikat, meg sem fordul a fejükben, hogy egy jóleső levegőzés közepette kiüljenek a házak előtti padokra és megbeszéljék egymással ügyes- bajos dolgaikat, ami nyáron egyébként természetes lenne. Félnek. Félnek, hogy a csoportokba verődő fiatalok italtól, drogoktól bódult önkívületi állapotukban inzultálják őket, minek következtében szó szót követ és tettlegességgé fajul. Nemrég a Köztelek utcában fényes nappal vertek meg egy embert a Tesco előtt, neve és aláírása rajta van a mellékelt aláíró lapon. És ki intézkedik? A csoportba verődő suhancoknak senki sem mer szólni. A rendőrség pedig már csak megszokott látogató a környéken. Kiszállnak, körülnéznek és hathatós intézkedés nélkül távoznak, mondván nincs jogkörük intézkedni. Pedig bűncselekmény akad bőven. Nemrég felgyújtották a szemetes konténereket, ablakokat törtek be randalírozó fiatalok, az utcán parkoló személygépkocsik oldalát összerugdosták- összekarcolták, leloptak róluk alkatrészeket vagy jópofa csínytevésként betörték azok szélvédőit. A lakóépületekről lelopták az alumínium esőkidobókat, kitörték a buszmegállók ablakait, folyamatosan tönkre tesznek mindent, ami mozdítható.
  Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa. Az egyes szociális alapon kiutalt lakásokban lassan már nem lehet számon tartani, hogy ki a bent lakó és ki az alkalmi szállóvendég. Az ilyen lakóknál semmi sem szent. Csekély havi bérleti díj fejében korlátlanul tehetnek bármit, amihez csak kedvük van. Hetek telnek úgy el, hogy a lakóház szenvedő alanyai minden éjjel veszekedéseket, verekedéseket hallgatnak végig, végignézve a kutyakomédiát, hogy a rendőrség elviszi, majd egy- másfél óra múltán elengedi az elkövetőket és kezdődik minden elölről. A rendőröknek nem jár tisztelet a környéken. Az egyik házban lakó rendőrt például folyamatosan zaklatták, az ajtaját rugdosták, életveszélyesen megfenyegették, minek következtében a rendőr elköltözött. Másik esetben, amikor az egyik többgyermekes családapa - aki egyébként egy rendvédelmi szerv alkalmazottja - szolgálaton kívül megpróbált rendet teremteni, meghurcolták majd felszólították, hogy legközelebb bíróság előtt vonják felelősségre tettéért. A törvény ismételten az elkövetőt védte, mint megannyiszor. Ő is elköltözött, csakúgy, mint egyik sportolói büszkesége az utcának, Palotay Károly, aki nem tudta tovább elviselni a körülményeket. Csak néhányan maradtak a régiek közül vagy azért, mert bíztak abban, hogy rosszabb már úgysem lehet, vagy - köszönhetően a környék rossz hírének - nem vagy csak mélyen áron alul az eredeti ár 30 - 40 %-ért tudták volna értékesíteni lakásukat. Néhány szívós és mindamellett gyanútlan fiatal pár azonban a hely régről maradt szeretete miatt mégis itt alapozta meg az életét, több házban már apró csecsemők is laknak, akiket rendszeresen felzavarnak álmukból az említett törvények felett élő egyének. Mindezek ellenére néhány lakóközösség még állja a sarat. Csodával határos, hogy egyes lakóközösségek még hajlandók korszerűsítési pályázatokon részt venni, egyáltalán fizetni bármilyen beruházásért, tudván, hogy néhány napon belül a fáradtságos munkájuk eredményét néhány semmirekellő megrongálja, tönkre teszi. Van olyan lakóház ahol a kaputelefont két hetente javítani kellett majd egy éven át, mert egy szociálisan rászorult egyén minden alkalommal amikor a családja nem engedte be a lakásba, azon élte ki a dühét. Természetesen a javítás a közös költségből került levonásra, mint minden egyéb rongálás, hiszen ki merné bíróság előtt tanúsítani az elkövető vétkességét?
  De haladjunk tovább, újabb konkrétummal gazdagítva az amúgy sem idilli képet.
  A Köztelek utcában az általános kép a következő. Az utca két szélén rendszeresen autók parkolnak a tiltó tábla ellenére. A Tesco előtt két idősebb hölgy már-már hivatásszerűen kínálja az ég tudja honnan szerzett portékáját. A ,,zöldséges" előtt kinyit a kocsma, kezdődhet a dorbézolás, hiszen a raktárban ládaszám áll a sör és a rum. És hol fogyasztanak a ,,vendégek"? Természetesen a bolt előtt közvetlen a lakóház bejárata előtt, közterületen isznak, szemetelnek, és ha úgy hozza az élet néhány méterrel odébb a házak sarkánál, az ablakok alá vizelnek. És ha rájuk szól az ember öklöt ráznak, feléjük köpnek. A panasszal élő pedig reménykedik, hogy a felszólításért cserébe nem dobják be az ablakát.
  De folytassuk. Sziget az illegális szemétlerakó helyek panamája. Számtalanszor állnak meg személyautókkal ismeretlenek és gyömöszölik tele az aznap ürített kukákat, minek következtében az utcán folyik a szemét. Számtalan vita forrása volt már lakók és a kommunális szolgáltató között a konténerek számának növelése, de mint más ez sem oldódott meg. A hivatkozási alap számítással alátámasztott, nem látják szükségesnek újabb konténerek elhelyezését. De ha a lakók úgy döntenek, kihelyeznek további konténereket a lakók terhére, hogy aztán ismeretlenek újabb szemétadagot helyezhessenek el bennük. Nem tűnt fel még senkinek pl. a Bercsényi ligetben évek óta éktelenkedő szemétkupacok? Vagy a Radnóti utca konténerei körüli szemét? Van fogalmuk róla, hogy nyári hőségben milyen orrfacsaró a bűz a lerakók körül? A legszebb példa a Köztelek és Kígyó utcai átjárónál lévő konténerek állapota. Annak ellenére, hogy néhány méterre a helyszíntől bölcsőde üzemel, senkinek nem tűnt fel a szemétrakás, amin a bölcsőde felé vezető úton nap mint nap át kell gázolni. Valóban meg kell barátkozni ezzel az állapottal? El kell tűrni, hogy egyre népszerűbb megoldás egyes ,,szociálisan rászorult lakók" körében, hogy a háztartási szemetét egyszerűen kihajítja az ablakon mit sem törődve azzal, hogy kit talál el az ablak alatt?
  Ismételten. Aki tehette elmenekült a környékről, és úgy tűnik nekik volt igazuk, innen már csak lefele vezet út. Mégis a remény hangján kérjük Önöket, akik hatáskörüknél fogva pozitív irányba terelhetik a folyamatokat, hogy ha mást nem is, de legalább próbálják meg orvosolni a helyzetet. Ugye mindannyian egyet értenek azzal, hogy a többségében békés lakóknak joguk van a félelem nélküli társadalmi szempontból normális életkörülményekhez? Vagy valóban el kell tűrnünk a fenti állapotot, mert a változtatáshoz nem áll rendelkezésre jogi eszköz? Ha mást nem is legalább a jelen levelünkben megfogalmazott tények mentén elindulva vizsgálják ki azok valóságtartalmát, és ha megegyezik a tapasztalt helyzet az általunk leírtakkal, kérjük hathatós intézkedésüket. Megoldási ötleteink vannak, mint például a rendszeres rendőri - közterület felügyeleti jelenlét, az utcák megfelelő közvilágítása, a környék kamerákkal történő ellenőrzése, mely intézkedések bizonyára elfojtanák a zabolátlan eseményeket, de ehhez Önök jobban értenek.
  Magyarországon polgári kormány alakult és a városunk vezetői ugyanezen kormány tagjai, amely kormány ígéretet tett, hogy rendet teremt. A választási program egyik pontja éppen azt taglalta, hogy nem helyes állapot az, amikor a békés többség tűri a kissebségben lévő félelmet keltő garázda csoportok ténykedését. Ezzel mélységesen egyet értünk. Kérjük Önöket tegyék a dolgukat. Győr- Sziget nem volt ilyen, az utóbbi négy évben valakik helytelen döntése nyomán ilyenné vált. Kinek a felelőssége? Nem tudjuk. Csak azt, hogy végre nyugalomban szeretnénk élni az otthonainkban és nem akarunk gyermekeinknek kényszeredetten magyarázkodni az utcán látott- hallott jelenetekről.
  És még valami, ami fejtörést okoz az itteniek számára. Állítólag Győr- Sziget - legalábbis egyes sajtóorgánumok szerint - az egyik legdinamikusabban fejlődő városrész, és a rendezési terv alapján valóban bizakodók lehetünk a jövőt illetően. Épül a Semmelweis utcai idősek otthona, az új egyetemi híd közvetlen kapcsolatot nyit a Radnóti utcán keresztül az egyetemmel illetve Révfaluval, az olajgyár valamint a kekszgyár helyére tervezett komplexumok valóban fellendíthetik ezen városrész leszakadt területeit. Azonban a koncepcióba némi hiba csúszott. Hogyan kívánják megoldani, hogy a felsorolt beruházásokkal jogosan elvárt fellendülést ne veszélyeztessék a környék deviáns elemei? Hogyan kívánják elválasztani a leszakadt területeket a ,,dinamikusan fejlődő" részektől? Hogy kívánják megvédeni a Semmelweis utcai idősek otthona leendő lakóit az atrocitásoktól? Vagy ezek az intézkedések majd csak a beruházásokat követően válnak időszerűvé? Zajlik a Kossuth utca rehabilitációja, ami valóban szívet melengető kezdeményezés, hogy az utca ismét visszanyeri régi méltóságát. Az azonban már kevésbé lelkesítő, hogy az onnan kiköltöztetett több esetben hírhedt családok - tisztelet a kevés kivételnek - két utcával odébb jelennek meg, feldúlva az ottaniak nyugodt mindennapjait. Milyen technokrata önkényes döntés eredménye, hogy minden előzetes vizsgálat nélkül kerülnek be börtönviselt egyének, többségében nyugdíjas, vagy gyermeket nevelő tisztes családok által lakott épületekbe, pokollá téve az életük? Milyen elvetemült gondolkodásmód az, amely mindezt figyelmen kívül hagyja és az évtizedek óta itt élő lakókat még csak meg sem kérdezik? Milyen jogon hoznak ítéletet és teszik tönkre az életüket a felelőtlen döntéseikkel? Mégis, mi a távlati célja - ha van egyáltalán - a környék mesterséges lezüllesztésének?
  A környék tisztességes lakóit magára hagyták a képviseleti szervek, panaszt emelni lehet, jogorvoslat nem történik. A tisztes polgárok száguldó szekéren érzik magukat ahol a kocsis bedobta a gyeplőt a lovak közé és leugrott a bakról. A szakadék pedig karnyújtásnyira. Lassacskán a jelenleg még kisebbségben élő deviáns csoportok átformálják az utcaképet évtizedekre rajta hagyva lenyomatukat a környéken. A tisztes életre vágyók - akik tehetik - elmenekülnek, a kezdetben kisebbségben élő deviáns csoportok többségbe kerülnek. Azonban mielőtt vakvágányra futna az ügy tisztáznunk kell, hogy a probléma nem elsősorban etnikai jellegű, nem bőrszín kérdése, hogy valaki becsületes vagy sem. Egyszerűen mentalitás és a társadalmi- szociális normák iránti fogékonyság kérdése, hogy valaki alkalmazkodik-e egy mikrokörnyezet szokásaihoz, moráljához vagy semmibe véve azokat éli mindennapjait. Természetesen a téma kényes a jelenlegi politikai környezetben, de most jött el az ideje, hogy az elkerülhetetlen döntések a morális többség érdekében megszülessenek. Itt az idő cselekedni!
  Reméljük a mellékelt aláírások kellő nyomatékot adnak és bizonyítékot szolgáltatnak a fent leírtakra, valamint elegendő felhatalmazást ad az Önök kezébe, hogy a szavakat végre tettekre váltsák.
  Őszinte tisztelettel:
  Győr- Sziget lakói

  Győr- Sziget, 2010 július 20.
  Melléklet: a kérelmet támogatók aláírási ívei névvel, címmel

  A levelet kézbesítettük az alábbi személyeknek:

  Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal 9021 Győr, Városház tér 1.

  Borkai Zsolt polgármester - 9030 Győr, Fenyőszer u. 18 - polgarmester@gyor-ph.hu
  Németh Zoltán alpolgármester - 9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky u. 15. - nemeth.zoltan@gyor-ph.hu
  Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester - 9022 Győr, Batthyány tér 11. - somogyi.tivadar@gyor-ph.hu
  Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester - 9030 Győr, Dinnyés u. 32 - ottofi.rudolf@gyor-ph.hu
  Dr. Schmidt Péter Önkormányzati képviselő - 9025 Győr, Kispásztor u. 11. - info@schmidtpeter.hu
  Dr. Lipovits Szilárd jegyző - jegyzo@gyor-ph.hu
  Dr. Csörgits Lajos aljegyző - aljegyzo@gyor-ph.hu
  Ecker Gyula Egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottsági elnök - 9011 Győr, Egressy u. 42. ecker.gyula@mail.kabelnet.hu
  Szabó Erik Egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottsági alelnök - 9026 Győr, Áldozat u. 23. szaboerik.gyor@freemail.hu
  Wajzer Gábor lakásügyi csoport, csoportvezető - wajzer.gabor@gyor-ph.hu

  Sági Géza Igazgatóság elnöke Inszol Zrt. - 9024 Győr, Orgona u. 10 - inszol@inszol.hu
  Janicsek Tibor Vagyonkezelő ágazat osztályvezető Inszol Zrt - inszol@inszol.hu
  Tóthné Szalai Éva társasházkezelő ágazat osztályvezető Inszol Zrt - inszol@inszol.hu

  Horváth Csaba Rendőralezredes - 9002 Győr, Pf. 302. - gyorrk@gyor.police.hu

  Kisalföld.hu szerkesztősége - 9021 Győr, Újlak u. 4/A - online@kisalfold.hu;
  Németh D. László kisalfold.hu főszerkesztő - ndl@lapcom.hu,
  Ivánkovics József kisalfold.hu főszerkesztő-helyettes - ivankovics.jozsef@kisalfold.hu

  Nyerges Csaba - Kisalföld napilap főszerkesztője - 9021 Győr, Újlak u. 4/A - szerkesztoseg@kisalfold.hu
  Somodi Géza - Kisalföld napilap főszerkesztő-helyettese - 9021 Győr, Újlak u. 4/A - szerkesztoseg@kisalfold.hu
  Kisalföld szerkesztősége - 9021 Győr, Újlak u. 4/A - szerkesztoseg@kisalfold.hu

  Kérjük amennyiben megtisztelnek bennünket válaszukkal, azt az alábbi elérhetőségek valamelyikén tegyék meg:

  e-mail: gyorsziget@freemail.hu vagy a 9002 Győr, Pf.:165 címre ,,Győr- Sziget" jeligére”
 • 38. Had-assa 2010. augusztus 09. 08:12
  „Történt pár éve,valahol Magyarország valamelyik általános iskolájában,hogy a roma származású tanulót felszólította a pedagógus magyar órán felelni.A Himnusz lett volna a felelet tárgya,de az említett nebuló ezt nem tanulta meg.Kitalálja-e valaki mért?Mert mint mondta,ő NEM MAGYAR!”
 • 37. duhos2 2010. augusztus 08. 23:09
  „34.
  Mindenkori hatalom => Rendőrség => Te

  Remélem érthető.”
 • 36. Gabo78 2010. augusztus 08. 21:18
  „Wildit nekik!”
 • 35. bonita2 2010. augusztus 08. 17:58
  „Pilt Erzsi neni nezeget az ablakbol:)”
 • 34. 19 2010. augusztus 08. 17:30
  „Kedves Királylány,

  " Mindenki előtt nyitott a lehetőség, hogy szolgáljon és védjen"

  csak emlékeztetnélek rá, hogy én havonta pont elég pénzt fizetek a költségvetésbe, hogy a rendőrség, mint szerv ezt a feladatot MEGFELELŐEN ellássa. Vagyis szedjék össze magukat, és oldják meg a problémát SÜRGŐSEN, mivel leginkább az ő saruk, hogy a helyzet idáig fajult.”
 • 33. Senki* 2010. augusztus 08. 13:55
  „Kár addig bántani a rendőröket bármiért, amíg nincs semmi hatalom a kezükben.
  régebben (ősidőkben) bátran használhatták a gumibotot, ha szükségét látták.Volt rend az utcákon, féltek azok, akiknek féln9ük kelllett, ha rendőrt láttak. Most minden tettüket, mozdulatukat ezerszer meg kell gondolniuk hogy JOGOS lesz-e ha majd kivizsgálják.... Mert őket aztán biztosan kivizsgálják! És ha akárcsak véletlenül megütnek egy kiskorút, aki őket kővel dobálja......hát nem a kiskorú lesz megbüntetve az biztos. Most a rendbontók is tudják, nekik több jogul van, mint bármi másnak. :(”
 • 32. kata68 2010. augusztus 08. 10:35
  „Köfejtőbe velük majd megtanulnák éertékelni a jót,a szépet és a civilizált életet.
  Csak levannak maradva egy fényévvel.”
 • 31. gig 2010. augusztus 08. 10:32
  „A polgárőröknek és a rendőröknek pedig üzenem, hogy a Simor János püspök terén található játszótéren már nem csupán az instabil járórudat és a mérleghinta egyik végelemét tették tönkre "ismeretlenek" (plusz a rugós lovacska is a szétesés szélén áll, nyilván túlkoros, túl nagy súlyú "kisgyerekeknek" köszönhetően) - ma reggel láttam, hogy az egyik hinta is hiányzik. Hová lett? Ha javítani vitték a közteresek, miért szorult ilyesmire a pár napja még hibátlan állapotban lévő játékszer?”
 • 30. gig 2010. augusztus 08. 10:25
  „Kedves királylány!

  Felkérésednek megfelelően máris szeretném tevőlegesen segíteni a helyi rendőrök munkáját. Kérem, a továbbiakban ne úgy álljanak meg a Híd utca és a Semmelweis utca sarkán szolgáló és védő járműveikkel, hogy azokkal teljesen elfedjék a kilátást a Semmelweis utca felől kikanyarodók számára! A polgári bejelentés alapján jogszerűen foganasított intézkedésnek vélhetően kevesebb bosszankodás, kevesebb balesetveszély lesz az eredménye. Amúgy nem csupán a közlekedést veszélyeztető módon parkolnak itt a rend őrei, hanem számos alkalommal gyanúsan szabálytalanul is.

  Ez elég konkrét volt, királylány?”
 • 29. Kuzmicsev 2010. augusztus 08. 09:22
  „"A Radnóti utca mögötti garázssornál az elnök megjegyezte: világítás nincs, s a rendőrjárőrök is csak autóval vagy négyesével mennek be oda éjszakánként."

  Ehhez képes a rendőrkapitány szerint nincs semmi probléma, vagy valami ilyesmit mondott az előző cikkben”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliót szánt falujára saját pénzéből

A Szerecsenyben felnevelkedett, de már Győrben élő vállalkozó mintegy ötszázezer forintot szánt saját pénzéből szülőfaluja hírnevének növelésére. Tovább olvasom