Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Oroszlánkölyök a fáskamrában

Meg sem lepődtek a győri állatkert-igazgató fiai, amikor a fáskamrában egy kisoroszlánt találtak.

Már megint – Kira ugyanis már a harmadik oroszlánkölyök, „aki" ideiglenesen a dr. Andréka György pinnyédi házában nevelkedett.

(Illusztráció)
A győri vadasparkban született kölyök nem kifejezetten kezes bárány, hiszen születése óta falkában él. Bár megszokta maga körül az embereket, simogatni csak ritkán hagyja magát, s ugyanúgy figyel, lopakodik, rejtőzködik, mint a „nagyok". Két hete azonban el kellett választani családjától, a testvéreivel mindennapos verekedés közben ugyanis kisebb sérülést szenvedett a nyakán, ami napi kezelést igényelt. Másrészt fel kellett készíteni a nagy utazásra is: a közelmúltban új otthonába, a pécsi állatkertbe szállították.

A költözésnek szomorú apropója van; júliusban a Kisalföld is hírt adott arról, hogy a szintén győri születésű, Pécsen élő kisoroszlán, Zoé elpusztult, miután szétrágott és megevett egy kézilabdát, amit a látogatók dobtak be neki. A pécsi vadaspark így hát nőstény oroszlán nélkül maradt. A tragédiát követően az egész város összefogott, hogy felépülhessen az új oroszlánkifutó, s a szomorú sorsú Zoé helyett új kölyköt vásárolhasson az állatkert. A szakemberek ismét a győri szaporulatból kértek egy kölyköt, bár a három oroszlántestvér eredetileg Hollandiába utazott volna, az ottani vadaspark végül megelégedett két kicsivel.

Kira a költözés előtti két hetet dr. Andréka Györgynél töltötte, ahol nem számítanak ritka vendégnek a vadállatok. Hol kisoroszlánt, hol csimpánzbébit pátyolgat a család, s az igazgató két fia annyira hozzászokott az egzotikus vendégekhez, hogy a legkisebb félelem sincs bennük az állatok – igaz, még meglehetősen kicsi – királyát látva. A ház asszonyát is egyedül az bántja, hogy a fáskamrában, amit ma már csak „oroszlántárolónak" hívnak, egyedül a tűzifának nincs hely, így az napok óta ázik az udvaron...

Az oroszlánkölyök nem töltötte magányosan a kényszerű „száműzetés" heteit: igaz, játszótársra akadt Pipacs, az ónémet juhász kutya személyében. Igaz, az eb még nagyobb nála, a kölyök mégis méltó ellenfél volt, legyen szó kergetőzésről vagy birkózásról, a lábtörlő szétrágásában pedig kétségtelenül Kirát illette az első hely. A barátkozás kifejezetten hasznos volt, Pécsen ugyanis egy keverék kutya, Kefir várta az oroszlánt; mindaddig ő lesz a lakótársa, amíg az „ifjú hölgy" meg nem nő annyira, hogy beköltözhessen leendő párjához. Az biztos, hogy a bundás kis vadóc hamarosan a pécsi látogatók kedvence lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győré a páratlan magángyűjtemény

Győr lesz a XX. századi magyar képzőművészet bemutatásának legnagyobb vidéki központja, miután – a műveket gondozó alapítvány döntésével – a városba kerül a Vasilescu-gyűjtemény. A műremekeket az egykori zsinagógában helyezik el, miután felújították az épületet.  A felbecsülhetetlen értékű gyűjteményben többek között Kassák, Kondor, Korniss művei szerepelnek. Tovább olvasom