Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Oroszlán mellé lótenyésztő kerestetik

Az ország több megyéjéből is keres állatgondozót a veszprémi állatkert.

A portálunk által megkérdezett szakértő szerint a legjobb gondozók rendszerint a lótenyésztők közül kerülnek ki, és ha lehet, nő a nagymacskák, férfi az emberszabásúak mellett nem dolgozik.

A Kisalföldben is hirdet állást a veszprémi állatkert, tudomásunk szerint körülbelül 5 szakképzett állatgondozót keres megyénkből és az ország másik feléből egyaránt. Mint megtudtuk: a győri állatkert ezeket az állásokat rendszerint nem hirdeti, mivel Bábolnával és főleg a győri Veres-iskolával szoros a kapcsolata. A város környékén ugyanis csak ezeken a helyeken lehet középfokú szakképzettséget szerezni, amelyet a jogszabály is megkövetel a gondozóktól.

Dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatója szerint egy ilyen állásra legalább 15 jelentkező akad, s a szakirányú végzettséget már csak azért is kell megkövetelni, mert az állatok 70 százaléka veszélyesnek minősül.

Előnyt jelent egyébként, ha valaki már dolgozott más területen állatgondozóként, de ami a legnagyobb súllyal esik a latba: ha a jelentkező kitanulta a lótenyésztést. A haszonállatok közül ugyanis a ló az, amelyikkel a közvetlen kontaktus gyakorlása leginkább alkalmazható az állatok többségénél. Dr. Andréka György úgy látja: aki ehhez ért, abból könnyen lehet, hogy jobb munkaerő válik, mint aki egyetemet vagy főiskolát végzett.

Még a legszelídebb külsejű állathoz is nagy szakértelem kell, mert a látszat csalhat. Fotó: Szük Ödön
Még a legszelídebb külsejű állathoz is nagy szakértelem kell, mert a látszat csalhat. Fotó: Szük Ödön

– Nem titok például: van egy kiváló és több mint tíz éve itt dolgozó üzemeltetési vezetőnk, aki főiskolát végzett. Mint tanárember különösen hasznos munkaerő vált belőle, mivel a pedagógia az egyik fő területünk. Ennek ellenére rábeszéltem arra, hogy végezze el a lótenyésztő szakot, amit meg is tett, s most, ha úgy tetszik, diplomás szakmunkás. Megérte, és azt hiszem, ezt ő is tudja – meséli dr. Andréka György.

A veszélyes állatok gondozását – például azt, hogy hogyan jutunk be egy nagymacska kifutójába – a szabályozás pontról pontra rögzíti, s aki ez ellen vét, azzal a munkaviszony azonnal megszűnik, akárcsak ittasság esetében. Ez utóbbi ugyanis különösen veszélyes egy olyan speciális területen, ahol a gondozottak a legkisebb alkoholmennyiséget is megérzik az emberen. Ilyenkor pedig nem tudják összeegyeztetni az élményt megszokott, napi rutinjukkal és ezért az ápoló sem tud velük megfelelő kontaktust teremteni.

Az egyetlen valaha Magyarországon történt halálos állatkerti balesetet egy teve okozta, amelyik tarkón harapta gondozóját.

Az igazgató elmondta: az akkurátusan előírt szabályok miatt az állatkertekben minimális számú sérülés történik, s ezek is főként az olyan fajok esetében, amelyekkel az ember közvetlen kontaktusba kerül. Nem véletlen, hogy az egyetlen valaha Magyarországon történt halálos balesetet nem a mérges kígyó és nem is a leopárd, hanem egy teve okozta, amelyik tarkón harapta gondozóját a fővárosi állatkertben évtizedekkel ezelőtt.

Hogy mennyire speciális ez a terület, azt jól mutatja, hogy a nagymacskák mellé lehetőség szerint nem osztanak be hölgyeket. Ennek egyrészt biológiai oka van, másrészt ezen a területen száz-százötven kilós tárgyakat, ajtókat kell folyamatosan megmozgatni. Ugyanígy igaz viszont az, hogy az emberszabásúak mellett jobban elkél a női munkaerő, mivel hatékonyabban veszik fel a kontaktust, s a vezérhímek is kevésbé rivalizálnak velük.

Olvasóink írták

  • 2. enzof 2010. február 13. 14:07
    „janika
    :)”
  • 1. janika 2010. február 11. 12:40
    „Ló tenyésztőt? Hát az meg képes lesz zabot adni az oroszlánnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félezren a Nyugdíjasegyetemen

A Nyugdíjasegyetem az érdeklődők, a tudásra ˝éhesek˝ sikersztorija: az első, az univerzum… Tovább olvasom