Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Öröklángot hoznának - Terv a győri Hősi Emlékmű felújítására

Győr - A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület kilenc, többségében győri civilszervezet támogatásával eredeti formájában újítatná fel a Hősi Emlékművet a Radó szigeten a május végi Hősök napjára. Kérdés, utóbbi eseményt mennyire sajátítanák ki a szélsőséges szervezetek?


Az elképzelést Fehér Imre, a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület elnöke a napokban juttatta el Borkai Zsolt polgármester titkárságára.

Az elképzelést támogatja a "NE-felejcs" Polgári Egyesület is. Utóbbi állítatta helyre a Szent István úton az Országzászlót, mely építése előtt és átadásakor is óriási port vert fel.

"A város tulajdonában és kezelésében van"

Ez a javaslat azonban nem az övék – a "NE-felejcs" további kilenc civil szervezet társaságában "csupán" támogató –, hanem a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesületé.

"Minden ember alkotta művet kikezd az idő vasfoga, s megérik az alapos, gondos, körültekintő, szakszerű felújításra. Nincs ez másként az I. Világháborús emlékmű esetében sem, amely a város tulajdonában és kezelésében van" – kezdte Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület elnöke, Fehér Imre.

Öröklángra várva
Öröklángra várva


Megsértett szoborkompozíció

"A 90-es évektől folyamatosan rendezték a Hősi Emlékmű környezetét. Tartót helyeztek el a nemzeti és Győr város zászlóinak, s reflektorokkal világítják meg az emlékművet.

Ugyanakkor sajnos, reméljük nem tudatosan, hanem csupán tájékozatlanságból, ismeretek hiányában a környezet rendezésekor megsértették a művész által elképzelt és megvalósított szoborkompozíciót. Jelesül az emlékműhöz szorosan kapcsolódó medencébe növényzetet és aranyhalakat telepítettek, megsértve és méltatlanná téve a műalkotás eredeti funkcióját" – folytatta Fehér Imre.

Arra a kérdésünkre, hogy mit ért pontosan sértés alatt, a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület elnöke úgy válaszolt: "eredetileg a szoborkompozíció tükröződött a vízfelszínen, s ma ez nem így van".

Koszorúzási (emlék)kép 2007-ből
Koszorúzási (emlék)kép 2007-ből

Tűzveder, amelyben az örökláng ég

Nézzük, mit kér a hagyományőrző egyesület az önkormányzattól.

"Először is a Radó szigeti Hősi Emlékmű eredeti formájában történő felújítását és restaurálását 2009-ben, de legkésőbb 2010-ben a Hősök Napjáig, mely május utolsó vasárnapja. Tisztában vagyunk vele, hogy ilyen volumenű munka nem valósulhat meg egyik napról a másikra – ezért is gondolkodunk inkább másfél évben" – magyarázta Fehér Imre.

Az emlékmű eredeti formája szerint a kilenc méter magas oszlop csúcsán volt elhelyezve a tűzveder, amelyben az örökláng égett, hirdetve a hősök emlékét.

Érdekesség egyébként, hogy az első világháborúban elesett katonák emlékét Európában több helyütt is öröklánggal őrzik. A legismertebb tán Párizsban a Diadalív alatt, az Ismeretlen katona sírja mellett égő láng, de Németországban is akadnak ilyen emlékművek.

Hősök napja meg a gyerekrendezvények

További kérés, hogy az emlékmű előtti térség újra kapja vissza a Hősök tere nevet, valamint a jövőben a Hősök napján, a Radó szigeten más rendezvényt ne tartsanak, mert ez zavarja a megemlékezéseket és kegyeletsértő.

"Mindez sajnos többször is előfordult. Véleményünk szerint nem szerencsés különböző gyerekrendezvényeket ugyanezen a napon a Radó szigetre szervezni" – tette hozzá Fehér Imre.

Hogyan állnak hozzá? Mennyibe kerülne?

Arra a kérdésünkre, hogy az győri önkormányzat miként áll az elképzeléshez, Fehér Imre úgy felelt: "egyelőre semmi visszajelzést nem kaptunk, de ebben szerepet játszhat az is, hogy Borkai polgármester a kórházban töltötte az utóbbi napokat".

S mindez mennyibe pénzbe kerülne?

"Erre sem tudok egyelőre konkrétumokat mondani, ehhez egy tapasztalt restaurátor szakvéleménye lenne szükséges. Eddig azonban még nem jutottunk el idáig" – zárta szavait a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Horvay János keze munkáját dicséri a New York-i Kossuth szobor is

Hetven éve, 1938. július 3-án avatták fel a Radó szigeten, sétányon Horvay János szobrászművész alkotását az I. Világháborús Hősi Emlékművet.

A kegyeleti avató ünnepséget este fél 9 órakor tartották, hogy a megvilágított emlékmű teljes pompájában ragyogjon. A katonai tiszteletadással felavatott emlékművet Albrecht királyi herceg leplezte le, s ő mondta az ünnepi beszédet is.

Tény, hogy az emlékmű alkotója – a rákosi diktatúra és kádári gulyásszocializmus idején kialakított negatív kép ellenére – korának megbecsült és sokat foglalkoztatott szobrásza volt.

Budapesten az Iparművészeti Főiskolán, majd a bécsi Akadémián tanult. Jelentősebb tanulmányutakat tett Párizsban, Olaszországban és Amerikában.

Számtalan Kossuth szobrot készített. A New York-i is az ő alkotása.


 

Olvasóink írták

  • 3. albatrosz 2008. december 19. 00:39
    „Jó lenne, ha végre nem lenne szélsőséges az aki Magyarország érdekében,tesz valamit!”
  • 2. Tapmancs 2008. december 18. 07:09
    „Szerintem a szélsőséges SZDSZ nem sajátítaná ki a hősök napját, nekik a pénz az egyetlen érték, sz*rnak ilyen dolgokra mint hősök, bátorság, becsület... szóval ettől nem kell félni.”
  • 1. mir 2008. december 18. 06:24
    „Inkább a színházat kéne visszaépíteni a helyére amit ökör módon elbontottak a 30-as években. Persze maradhatna ez az emlékmű is valahol a közelében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább szépült a győri belváros

Győr - Szép, igazi sétálóutca lett, a belvárosi ranghoz méltó: elkészült a győri Kisfaludy utca… Tovább olvasom