Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Örökbe fogadják a Kisalföld épületeit

A Hild építőipari szakközépiskola négy éve vesz részt a szentendrei skanzen Múzeumi Örökség programjában. Nemrégiben az intézmény húsz diákja ismerkedett – sok más mellett – a népi építészet mesterfogásaival, hagyományos technikáival.

Országosan is követendő példaként emlegetik a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola és a szentendrei skanzen hatékony együttműködését. A győri oktatási intézmény diákjai négy éve vesznek részt a Múzeumi Örökség programban. Nyaranta tizenöt-húsz fős hildes csapat tölt egy hetet Szentendrén, ahol lelkesen gyarapítják a népi építészettel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteiket.

– Így volt ez az idei táborunkban is. Többek között vályogtéglát vetettek, falat tapasztottak, sövénykerítést fontak, egy hosszú falú ház makettjét készítették el, fakötésekkel, ácsszerkezetekkel, a szalmafedél készítésével ismerkedtek – említette Józsa Tamás igazgató. – Épületeket mértek fel, a hagyományos népi építészeti technikákról hallgattak előadásokat, illetve végigböngészhették a skanzen raktárát, belátogattak a restaurátorműhelybe is. Ennek a kapcsolatnak az eredménye még, hogy a Hild-iskola a közeljövőben örökbe fogadja, gondozza a szabadtéri múzeum kisalföldi tájegységének épületeit.

Emellett folytatódott a tizenöt évvel ezelőtt kezdődött műemlékvédelmi felmérő tábori program is, amely annyira népszerű a diákok körében, hogy a túljelentkezés miatt belső pályázat alapján válogatták ki a résztvevőket. Idén Markotabödögén egy parasztházat mértek fel, készítettek róla dokumentációt.

– Számos tapasztalattal gazdagodtunk, ami eredményesen kiegészíti, segíti megérteni mindazt, amit év közben a tankönyvekből, az órákon tanulunk – hangsúlyozta Molnár Anett, aki már második alkalommal vesz részt a munkában.

A szakmai visszajelzések alapján sikerre számíthatnak a hildesek az atyhai felméréssel kapcsolatban is. A székelyföldi településen már dolgoztak a győri diákok, a mostani kiutazásuknak az lenne a célja, hogy a szentendrei skanzen munkatársai által készített korábbi dokumentációt összehasonlítsák a jelenlegi állapotokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéretlen záporpróba a győri nemzetiben

Pontosan még nem tudni, mekkora kárt okozott a Győri Nemzeti Színházban a hétfőn kora reggel… Tovább olvasom