Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Online interjú Mesterházy Attilával: `1956-ban nem vándorolt ki annyi magyar, mint most´

Az ukran-orosz válságról, a hazai bérekről és az elvándorló magyarokról is több kérdést kapott Mesterházy Attila. Az Összefogás miniszterelnök-jelöltje számos kritikus felvetést is kapott.


Kérdezz-felelek Mesterházy Attilával

- Ha Önök vezetnék az országot, az ukrán-orosz konfliktusban el mernék-e ítélni Putyin katonai agresszióját?

- Igen. Nincs is más lehetőség, a nemzetközi szerződéseket Oroszországnak is tiszteletben kell tartania (1994-es budapesti memorandum). Ezért is kritzálom a miniszterlenököt, amiért hallgat. Remélem, a hallgatása mögött nem a 3 ezer milliárdos orosz hitel megállapodás van, amit a paksi atomerőmű építésére adnának. 

"60 éve (!) nem voltak az országnak ilyen rossz szociológiai mutatói"

- 30 éves vagyok, de az évben külföldre távozom, mert sajnos, itt nincs jövő, és nem tudok normális életet élni. Arról nem beszélve, hogy félelembe él az ország. Én csak azt szeretném, ha a szüleimnek könnyebb lenne, ezért a kérdésem az lenne, hogy milyen garanciát tud Ön adni, hogy Önökkel egy picit jobb lesz mindenkinek?

- 60 éve (!) nem voltak az országnak ilyen rossz szociológiai mutatói; 10-ből 8 magyar életszínvonala csökkent az elmúlt négy évben, 4 millióan pedig a létminimum környékén élnek. Ez a kormány csak a gazdagognak javította a helyzetét. Éppen ezért mi elsősorban a munkahelyteremtésre (kiemelten támogatni fogjuk a fiatalok munkába állását), tisztességes bérekre, a gazdasági növekedésre, az oktatás, az egészségügy színvonalának emelésére koncentrálunk, valamint arra, hogy az idősek biztonságban élhessenek. Öt társadalmi csoportot részesítenénk előnyben; az ő megsegítésükre épül a programunk: gyermekek, nők, munkavállalók, kis- és középvállalkozók és a nyugdíjasok.


Fotó: Mészáros Mátyás
Fotó: Mészáros Mátyás
    

"A mai fiatalok majdnem 50 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét"

- Lehetővé fogják tenni az előnyugdíjba vonulás lehetőségét 60 év felett férfiaknál, és nőknél? Sokan ilyen korban már alig képesek dolgozni.

- Igen, biztosítani fogjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét (korkedvezményes- és engedményes nyugdíj), olyan módon, hogy az a társadalmi igazságérzetével és a különböző szakmák igényeivel is találkozzon.

- Rengeteg fiatal próbál szerencsét külföldön, csak Londonban annyi magyar él, mint Győrben. Ha győznek a választásokon, mi lesz a stratégiájuk a külföldön dolgozó magyarokkal?

- 1956-ban nem hagyta el annyi magyar az országot, mint az elmúlt négyben. A mai fiatalok majdnem 50 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét. Akik pedig már elhagyták Magyarországot, arra a kérdésre, hogy mikor jönnének vissza, azt válaszolják soha. Éppen ezért sajátságos "családegyesítésre" van szükség. Olyan feltételeket kell teremteni az oktatás, a munkahely, a vállalkozás indítás, családalapítás, a lakáshoz jutás területén, amely révén a mai fiatalok nem indulnak útnak, s idővel akik elvándoroltak, ők is hazatérnek. Az egzisztenciális kérdéseken túl szükség van békés, normális légkörre is hazánkban ahhoz, hogy tényleg visszajöjjenek.

"Az új választójogi törvény arra kényszeríti az ellenzéki pártokat, hogy a választások előtt kössenek szövetséget"

- Mesterházy úr, korábban többször nyilatkozta, hogy nem hajlandó újra Gyurcsány Ferenccel közösen politizálni. Ehhez képest választási szövetséget kötöttek. Miért változott meg a véleménye? Nem érzi-e hiteltelennek ezt a lépést?

- Milyen kényszerítés hatására kötött szövetséget Bajnai úrral és milyen kényszerítés hatására vonták be a DK-t az összefogásba? Számomra teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a szövetségesek csak rontják az MSZP választási esélyeit. Üdvözlettel: Bizonytalan Választó

- Az új választójogi törvény arra kényszeríti az ellenzéki pártokat, hogy a választások előtt kössenek szövetséget, hiszen már nincsen második forduló. A célokban az összefogásban résztvevő pártok egyetértenek, sőt, a megoldásokban is konszenzusra tudtunk jutni. Mi abban hiszünk, hogy a nemzetnek kormányváltásra van szüksége, s ehhez minden demokratikus erő támogatására, együttműködésére szükség van. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a múltbéli viták, különbségek eltűntek volna, hanem arról van szó, hogy mindenki képes volt a magyar emberek érdekében felülemelkedni, túllépni a korábbi konfliktusokon.

Az Összefogással nyílttá vált a verseny és bizonyos szempontból egyszerűsődött a demokratikus ellenzéki szavazók választása. Azok, akik Orbán Viktort szeretnék hatalomban tartani, a Fideszre kell hogy szavazzanak, akik viszont kormányváltást szeretnének, nekik az Összefogás jelöltjeire kell voksolniuk. Sőt, akik otthon maradnak, akarva-akaratlanul is Orbánra adják a voksukat.  

"Európai árakhoz európai béreket"

- 2018-ra milyen bérek lesznek Magyarországon? Mennyi pénzt tud garantálni egy tanárnak, egy tűzoltónak és egy ápolónak havonta?

- Európai árakhoz európai béreket - ha szlogennel kellene válaszolnom. A költségvetés helyzete és a gazdasági növekedés határozza meg a béremelés mértékét, mi elkötelezettek vagyunk, hogy költségvetésen belüli átcsoportosításokkal is növeljük az erre fordítható forrásokat. Konkrétan foci és stadionépítés helyett mi például erre fordítanánk az emberek pénzét.

Emellett mi többkulcsos adórendszerben gondolkozunk, amely több pénzt hagy a munkavállalok 70 százalékának a zsebében, hiszen az egykulcsos adórendszerrel csak a munkavállalók 30 százaléka járt jól, a többiek pedig egyértelműen ráfizettek.   

- 2010 októberében rokkantnyugdíjas lettem. 2011 januártól az új alaptörvényre hivatkozva, visszamenőleges törvénykezéssel rokkantsági járadékra alakították át. Fizikai munkásként közel 43 év munkaviszonyt igazoltak. Kérdezem, mit terveznek a rokkantsági járadékosokkal?

- Visszaállítjuk a nyugdíjjogosultságát a rokkantaknak.

"Az Obama-kampány során sikeresen alkalmazott ajtótól ajtóig stratégia elemeit alkalmazzuk"

- Ön milyennek ítéli eddig az Összefogás kampányát? Bevallom, nekem gyenge közepesnek tűnik. Miért nem emelik ki az Orbán-kormány súlyos hibáit, a demokratikus jogállam felszámolására tett lépeseiket?

- A választások napjáij tartó országjárást ma kezdtem: eddig Várpalotán, Pápán és Oroszlányban, most pedig Győrben lesz egy többszáz fős lakossági fórumom, a politikusaink pedig ugyanúgy járják az országot.

Az Obama-kampány során sikeresen alkalmazott ajtótól ajtóig stratégia elemeit alkalmazzuk, illetve jelentősen erősítettük a közösségi médiában a Facebookon jelenlétünket. Ennek köszönhetően enyém a legdinamikusabban fejlődő politikusi Facebook-oldal Magyarországon. Nem maradt más eszközünk, hisz Simicska pénzével, óriásplakátjaival, a jobboldali médiabirodalom túlsúlyával és a köztelevízió "párttévévé" sílányításával csak személyes találkozások során tudjuk eljuttatni az üzeneteinket a választókhoz.

A kritikai kampányunknak mindig része (fórumokon, szórólapokon, brosurákban) a Fidesz által okozott demokratikus, társadalmi és gazdasági válság okainak és következményeinek taglalása. Igaz, a tömegmédia a Fidesz nyomása miatt nem ad elég teret ezek bemutatására. Mint ahogy a programunk megismertetésére sem. 

Előzetes

Az Összefogás miniszterelnökjelöltje hétfőn 16 órától válaszol a kisalfold.hu Olvasóinak felvetéseire. Ütős kérdésekre fel!

Olvasóink a Mesterházy Attilának címzett felvetéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el, vagy írják be a hozzászólások közé Facebook-oldalunkon.

Tabutéma nincs, kérdezzenek bátran a magyar közéletről!

Kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Mesterházy Attila.


Mesterházy Attila hétfőn Győrben tart fórumot, s a kisalfold.hu Olvasóinak kérdéseire is szívesen válaszol
Mesterházy Attila hétfőn Győrben tart fórumot, s a kisalfold.hu Olvasóinak kérdéseire is szívesen válaszol hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi cuki: így pózolnak az ebek az öttevényi fotósnak - galéria

A kisállat–fényképezés az egyik legújabb divat, egyre több gazdi kér portrét kedvencéről. Tovább olvasom