Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Önkéntesen a megyei múzeumokban

Hogy foglalkoztatnak-e önkénteseket a múzeumok, azt saját lehetőségeik ismeretében maguk döntik el. A megyei intézményekben egyelőre csak alkalmi próbálkozások vannak, például a tárlatvezetésnél és az ásatásokon.

Számos múzeum – köztük a szépművészeti már tíz éve – foglalkoztat önkénteseket. Ahogy Csécs Teréztől, a Múzeumok Oktatási és Képzési Központjának koordinátorától megtudtuk, a megyei intézmények most ismerkednek a sajátos lehetőséggel.

– Az egyre nehezedő gazdasági helyzetben és a folyamatosan növekvő feladatok mellett – az önkéntesség európai évétől függetlenül is – felmerült a kérdés: lehetséges-e, kívánatos-e önkéntesek foglalkoztatása a múzeumokban? – hangsúlyozta Csécs Teréz.

A koordinátor megemlítette, hogy a megyebeli múzeumok egyelőre tájékozódnak, tapasztalatokat gyűjtenek – legutóbb például egy önkéntességgel kapcsolatos konferencián – és csak némelyikben – például a győri Xántusban – vannak alkalmi próbálkozások.

– Számos formája kínálkozik a múzeumi önkéntes munkának, sok más mellett tárlatvezetés, számítógépes adatbevitel, segítő részvétel az ásatásokon vagy a régészeti raktárakban. Nyugdíjasok, kismamák és olykor a múzeumot "csak úgy" szerető emberek jelentkeznek – említette Csécs Teréz, majd hozzátette: – El kell gondolkodni az önkéntes foglalkoztatás bevezetésén, vagy az eddig is foglalkoztatott önkéntesek "legalizálásán".

Annál is inkább, hiszen szinte minden intézménynek van kapcsolata nyugdíjaskörökkel, iskolákkal, egyesületekkel, gyakorlatra jelentkező egyetemistákkal, akik valamiféle munkával támogatják a múzeumokat. Természetesen önként!

Papp László (képen jobbra) a Xántus-múzeum alagsorában található egykori légoltalmi pince feltérképezését, látogathatóvá tételét, Kelemen Csaba Tamás (balra) pedig hagyományőrző előadások tartását, szervezését vállalta önkéntesként. A felvétel egy múzeumi rendezvényen készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodapedagógia Győrben: középpontban a motiváció

Győrben rendezték a hét első felében a 38. óvodapedagógia nyári egyetemet, melynek témája ezúttal a… Tovább olvasom