Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Ön szerint jók vagy rosszak a győri körforgalmak? Nézze meg videónkat és szavazzon!

Nagy körforgalom-tesztünk során összegyűjtöttük a nyomvályús, hullámos "betonteknőket". Arra is kerestük a választ: miért jó minőségűek a körgeometriás csomópontok Győrben?
A fagyos téli napokban - különösen reggel - azokban a körforgalmakban is könnyen meg lehet csúszni, melyek nem gödrösek, s bírják a sok-sok autó okozta gyűrődést.

Három csomóponton legalább 25-30 ezer autós hajt keresztül hétköznaponként

Márpedig Győrben az országos átlaghoz képest jóval több körforgalmat építettek - Magyarországon a kisalföldi megyeszékhelyen alakítottak ki először jelzőlámpás körgeometriás csomópontokat a 81-es főúton 2006-ban -, mely szabadságérzést az autósoknak, de egyben még több figyelmet is követel.

A 81-es, 82-es és a 83-as főút győri kivezető szakaszain óriási "nyomás" nehezedik a körforgalmakra. A legóvatosabb becslések szerint is ezeken a csomópontokon 25-30 ezer autós hajt keresztül hétköznaponként.

Máthé-Tóth Péterrel, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnökével tettünk körforgalom-tesztet a városban.


Videó: Cseh RóbertPéldák a nyomvályúkra

"Van már olyan győri körforgalom is, mely lassan `érettségi korba´ lép, elmúlt 16-17 éves. Ezeknek az aszfaltfelülete óhatatlanul elhasználódik. Ilyen a nem önkormányzati kezelésben lévő Nagy Imre úti körforgalom a 83-as főúton, mely meglehetősen nyomvályús.

Hasonlóan rossz állapotban van a 81-es főút bevezető szakaszán fekvő, Tatai úti körforgalom is. Az úthibák, kátyúk ennyi év utántermészetesen nem kerülik el az önkormányzat kezelésében álló körforgalmakat sem, melyek többnyire közműmunkálatok után alakulnak ki.

Ez történt például a Tihanyi, Magyar úti csomópontban is" - kezdte értékelését Máthé-Tóth Péter.


Győr talán legrosszabb állapotú körforgalma a 83-as főút bevezető szakaszán - fotók: Cseh Róbert

A körforgalmak javítása egyedi más úthibákhoz képest

"A körforgalmak javításakor mindenképp hangsúlyozni kell, hogy ezek felújítása több szempontból is egyedi eljárást igényel más úthibákhoz képest, mert nagyobb a forgalomkorlátozó hatás. Emellett forgalomtechnikai szempontból ugyanis ha hagyományos négyágú útkereszteződés javítását veszünk alapul, akkor a tereléseket, korlátozásokat sokkal egyszerűbb kivitelezni.

A körforgalmak esetében ugyanakkor nem célszerű irányokat kizárni, az esetek többségében teljes zárásokra van szükség. Az ennek következtében kialakuló dugókat természetesen szeretnénk elkerülni, éppen ezért körfogalmak felújításakor mindig teljes megoldásokban gondolkodunk. Kizárólag tartós, plasztik alapú festéket használunk az útburkolati jelek felfestésekor.

Ennek oka pontosan az, hogy ne 1, hanem csak 6-7 év után kelljen a gyalogátkelőhelyeket, kerékpáros átvezetéseket újrafesteni" - tudtuk meg a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnökétől.


A Petőfi híd belvárosi hídfőjénél lévő körforgalomban másfél éve szakadt be az aszfalt egy személyautó alatt

Miért jó állapotúak a körgeometriás csomópont a 81-esen? 

Arra a kérdésünkre, hogy a két körgeometriás csomópont a 81-es főúton miért van meglepően jó állapotban - ezek áteresztőképességét napi szinten 35-40 ezer taksálják -, Máthé-Tóth Péter úgy válaszolt: "ezek teljes átépítést kaptak nyolc éve, nem meglévő, négyágú kereszteződést szélesítettek ki, martak le a szakemberek. A titkuk ezen kívül abban rejlik még: a teljes átépítés ilyenkor teljes útpályaszerkezet kiépítését jelenti, mely több réteget tartalmaz".

Győrben több, mint 50 körforgalom van. A csomópontoknak a felújítására külön forrást nem különít el a helyi Útkezelő Szervezet; a nagy kátyúzási feladatok között döntenek egy-egy körforgalom helyreigazításáról.

Ha dióhéjban akarunk válaszolni arra a kérdésre, milyen állapotban vannak a győri körforgalmak, a következőt mondhatjuk: a többségük rendben van, de akadnak egyre hullámosabb, mélyebb "betonteknők" is.


Itthon unikumnak számított a győri körgeometriás csomópontok építése 2006-ban: az állapotuk ma is kiváló

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, a megyei egyetemek és főiskolák toplistája!

A megye gazdaságát meghatározó műszaki és gazdasági képzések bizonyítványa nem rossz, de lehetne jobb is. Tovább olvasom