Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Olvasóink szerint ilyen volt az RTL Klubon az István, a király - Ön hogy látta?

Ön szerint is megosztotta az országot az István, a király új feldolgozása? Írja meg véleményét!


A kisalfold.hu olvasói írták a facebook-on: "Botrányosan sz@r volt. Legközelebb bakternek kéne Istvánt alfoldirobiasítani. Ezt az embert elmegyógyintétbe kell zárni."

"Hitünkben, magyarságunkban aláznak bennünket! Szörényi bosszúja, amiért nem emelték őt kulturális ikonná!"

"zerintem aki szereti a modern feldolgozást ................... annak nagyon is jó volt! Nekem tetszett!!!"

"Először emésztgetni, szokni kell a megjelenést. A színészi teljesítmény mindenkinél élmény volt. A táncosok, az összkép szintén. A megközelítés átteszi a hangsúlyt a dallamokról a figurákra. Olyannyira, hogy kevésnek találtam pár szereplő hangját, ezen kívül volt pár dolog ami erőltetettnek tűnt. Ugyanakkor tisztábbak a viszonyok, jobban elgondolkodtatja az embert. Aki ettől a darabtól ugyanazt várta, mint amit korábban látott az csalódhatott, ha úgy állt hozzá. Én nyitott igyekeztem maradni és legyűrni a zsigeri reakciókat. Nagyon szeretem az eredeti darabot és főleg azokat a hangokat. Varga Mikit, Deák"

"Szeretem Alföldit, mint szinészt és rendezőt is de véleményem szerint most alaposan mellényúlt... Volt egy két rész ami tetszett Feke Pali pl. jó , de Stohl és a Novák Péter csapnivalóan rosszak voltak Ez egy rockopera, ide olyan előadók kellenek akik el tudják tolni a zenét....és nem csak erőlködnek ,az ilyen dalokat " oda kell tenni " rendesen ! Közelébe sem ér a 83-as Királydombinak ! És igen , volt politikai üzenete....aki ezt nem vette észre az vagy nem figyelt, vagy hazudik !"

Még több vélemény a kisalfold.hu facebook oldalán >>

E-mailben érkezett - Olvasónk szerint: "Én ugyan csak a Trabantig bírtam, de addig az volt az érzésem, hogy szándékosan a legrosszabb szereplőket láttam, akik szinte úgy tűnt, hogy azt a feladatot kapták, hogy énekeljenek minél rosszabbul. Feke Pál már többször elénekelte István szerepét, ezért nem értem, hogy hová lett a hangja? Stohl András önmagát is alulmúlta. Udvaros Dorottyából Sarolt lévén miért kellett madamot csinálni? Számomra nézhetetlen volt pedig megpróbáltam. Alföldin nem csodálkozom, de Szörényin és Bródyn igen. A Honfoglalás c. film sem tetszik, de inkább azt néztem, mert annak a zenéjét legalább lehet élvezni. Az Istvánt pedig ezentúl is Koltay rendezésében nézem. Úgy látszik az Alföldihez nem vagyok elég sznob. "

Írja meg véleményét Ön is!

Korábban: Harminc évvel az első bemutató után, Alföldi Róbert rendezésében újra „Felkelt a napunk", vagyis a legendás rockopera dallamaitól volt hangos a szegedi Dóm tér.

Ha nem láttad, itt megnézheted a az RTL-en vetített darabot >>

Volt energiája az előadásnak. Fotó: Bors
Volt energiája az előadásnak. Fotó: Bors


Alföldi Róbert facebook oldalán leginkább a tetszik gombot nyomták meg.
A Nemzeti Színház egykori igazgatójának rendezése igencsak megosztotta az országot, mint ahogy a darab is egy megosztott Magyarországról szól – annak minden aktualitásával együtt… A rendező egyébként ezt maga is így gondolja, hiszen szerinte a darab minden eddiginél aktuálisabb és nem bánja, ha vitákat generál vele - számolt be a Bors.

– Volt energiája az előadásnak, és a közönség is vette a lapot – mondta az előadás után a lapnak a rendező.

 
Ön megnézte az RTL Klubon közvetített István, a királyt? Tetszett? Vagy nem?

Írja meg véleményét itt a hozzászólások között, vagy küldje el elvélben az online@kisalfold.hu címre-Az internetet böngészve számtalan véleménnyel találkozni. Ezek közül gyűjtöttünk ki néhányat.

Így látták a Bors olvasói:

Elég sokan vannak akkor sajnos, pedig ez a darab egyértelműen rossz volt. A színészek gyengén énekeltek, az Indexet tudom idézni: Feke Pál még erőtlen Istvánnak is erőtlen volt, undorító jelmezek mindenhol, SS katonák a színpadon géppisztollyal, és nagyon unják a politikát.Nem tudom, hogy mit lehet szeretni ezen a darabon, de biztos lehet valamit - írja az egyik hozzászóló.Egy másik vélemény szerint szerint minden politikai felhang nélkül:a színészek nem tudtak énekelni, nagyon gyenge volt Stohl Buci.A jelmezek szarok voltak.Az első 10 perc után nem bírtam tovább idegekkel.Persze, lehet álművészieskedni, meg most trendi Alföldi Robit szeretni,és aki nem szereti az biztos Orbánista trafikológus...

Laptársunk, a delmagyar.hu olvasói sem voltak restek, kommenteltek rendesen

Volt, kinek nem tetszett az előadás, mondván, egy szinte kultikusnak számító, szerethető zenéjű, a saját korában fergeteges és nagy mondanivalójú (1983-84 ) darabot miért is kell a jelenre értelmezve átírni? Ez úgy szokás, hogy íratunk egy új darabot szereztetünk hozzá új zenét és azzal " ékeskedünk " ! De egy ilyen foszlányos véleményt keretek nélkül bűn összehozni, remélem elfelejtjük ( még akkor is ha a mondanivaló részletei igazak, de miért az Istvánt kellett átértelmezni? )

Arról már nem is beszélek, hogy szereplőket válogatni nem a darabhoz kellene, vagy hang nélkül a jövőben prózai színészek énekelnek? Legközelebb, jó lenne előre tudni mire költöm a nyugdíjamat! Ha modernet és mait akarok másra és máshová veszek jegyet!

Akinek tetszett

Nekem tetszett. Igaz, már előre gondoltam (tudni lehetett), hogy ez nem az a ´84-es István lesz - hát tényleg köszönő viszonyban sincs vele.
De jó volt, akármit mondotok is!

D. Tóth Kriszta facebook oldalán is több véleményt olvashattunk a tv-ben látott darabról. D. Tóth Kriszta ezt írta: "no, hát nekem annyi minden és annyi mindennek az ellenkezője eszembe jut ennek a darabnak a láttán, hogy most nem is megyek bele a részletekbe. Viszont eldöntöttem, hogy erről írom az eheti KK-t. Holnap olvashatjátok! De annak addig is örülök, hogy az egész facebook egy színházi közvetítésről vitatkozik. Ez lenne a lényeg, nem igaz?"

Olvasóink írták

159 hozzászólás
 • 159. Eva- 2013. augusztus 27. 13:37
  „158. janesz67 2013.08.27. 12:26

  miért?
  mert deheroizálta szerinted Istvánt?
  vagy azért mert gondolkodnod kellett utána 10 percig
  vagy mert állásfoglalásra késztetett, hogy tetszik-e az a mostani eljárás, hogy úgy zrikáljuk egymást, hogy belül vagyunk a saját magunk által létrehozott kitalálmányon--és nem vagyunk képesek újítani?”
 • 158. janesz67 2013. augusztus 27. 12:26
  „Az eredeti és a mostani bemutató között akkora a különbség mint a Mercedes és a Trabant között. Hogy kinek tetszett kinek nem az az ő dolga. Ráadásul itt az oldalon , <moderálva> Ideje volna felnőni. Nekem nem tetszett de ez az én véleményem, ha nem tetszik ne olvasd el . ENNYI!!!”
 • 157. pancser 2013. augusztus 26. 17:50
  „155. vonLichthofen 2013.08.26. 15:23
  Mindig mosolyra fakadok, sőt röhögőgörcsöt kapok ha egy vén szellemi guberáló a kukákban fellelt dolgait kincsnek hiszi és mutogatja, sőt az idegen írásmód számára aranyfényűnek hitt sztanioljába csomagolva kínálja. A valóság persze egészen más, megbarnult krumplihéj gyűrött újságpapírban.”
 • 156. Eva- 2013. augusztus 26. 16:07
  „http://www.rtlklub.hu/most/44125_istvan_a_kiraly_szorenyi_levente_es_brody_janos_muve_mind_a_
  103 perc

  Alföldi mindent tud ---rólunk
  ((hülyeségek nem voltak a rendezésben--magyar gyalázás meg hasonlók -- sőt eme témával sem foglalkozott---a konkrét téma fölé emelte a darabot---örök érvényűvé, hogy vajon kinek van igaza?! Van-e középút? Aki pedig eddig a gondolatig el sem jutott--az bizony mást se ért)”
 • 155. vonLichthofen 2013. augusztus 26. 15:23
  „154 puncher, örülök, hogy írásom kibillentett mély depressiodból amit a Móvári tuskó és a káboszta körüli már már nemzetközi botrány okozott. A röhögésed a javulás jele /vagy a teljes őrületé - ez majd még tisztázásra szorul/, így nem kell vagyonokat fordítani a gyógyszereidre. A jóízű nevetés maga a gyógyszer - bár a korlátolhatatlan röhögéssel vigyázni kell, az komoly mentális elváltozásokra is utalhat.
  puncher, könyörögve kérlek, hogy böknél már rá munkában elkoszolódott ujaddal arra a helyre ahol én bármit is írtam volna az Alföldi nemiségéről. Aha, látom, te az ´´opus´´ szót gondoltad a nemiségre utalónak - nem puncher, az nem arra utal! Bízom abban puncher, hogy képes vagy az eszelős röhögőgörcsök közepette utánajárni e szó jelentésének, vagy megkérdezheted bármelyik II. oszt. tan. Ő majd készséggel eligazít...
  puncher, az talán segíthet írásom jobb megértésében, ha elolvasod a többi -- jelesül az Eva - és DON -- hozzászólásait is, bár kétségeim felettébb erősek, hogy téged bármi is segíthet bárminek is a megértésében.
  Ne habozz a II.oszt. tan. segítségét kérni!
  Összefoglalásul: az Alföldi förmedvény úgy értéktelen ahogy van.”
 • 154. pancser 2013. augusztus 26. 09:00
  „149. vonLichthofen 2013.08.25. 18:03
  Nem bírok magammal a röhögéstől, te aztán megéred a pénzed, nálad zagyvább gondolatvilágút nagyon nehéz találni, te képes vagy Alföldi nemiségét összekötni a Bastille foglyaival, ostromával.
  De legjobban az tetszik, ahogy méltatod a zsidó nép pusztai vándorlása idején az Úr által Mózes kezébe adott Tízparancsolatot. Mert ugye az alapvető emberi törvényeket nem Európa adta!”
 • 153. Eva- 2013. augusztus 26. 07:12
  „"" bujtogatták és tüzelték a tömeget az arisztokrácia és a Katolikus egyház ellen""
  "" Megjelenik az Emberi és polgári jogok nyilatkozata."""

  csak összejött a kapcsolat :)”
 • 152. vonLichthofen 2013. augusztus 25. 23:32
  „150. DON, ismered személyesen Őt /a nőt/?
  Tudod é, hogy egyáltalán nő az illető, vagy neve csak mint egy mosóporé?
  Ha valóban egy hölgyről beszélünk és egy helyes küsded barnáról, éveinek száma valahol a 18 és 45 között húzódik, akkor még meg is szervezhetünk egy kulturális összejövetelt, bár nem hiszem, hogy én az eszéért fognám szeretni. Ez utóbbi feltételezést a legutóbbi /151/ alatti reflekcioja alapján alkottam mert: mi köze van az Egyesült Államok alkotmányának az Alföldi opus-hoz, vagy az Adam Weishaupt filozofiáján nevelkedett Párizsi szervezkedőknek a magyar mentalitáshoz, arról most meg ne is ejtsünk egy szót sem, hogy ´´snitt´´!
  És hogy jön ide a Bastille, az állítólagos despotism és önkény fellegvára. Valóban 7 darab fogolyt /foglyot? na ne, az egy vadmadár/ szabadítottak ki, kettő darab teljesen őrült volt:Tavernier and DeWhyte, akik már kukák voltak a bebörtönzés előtt, négy hamisító:Béchade, Lacaurége, Pujade és Laroche. Egy aristocrate, a Comte de Solages azért volt ott mert a családja bemószerolta a királynál, hogy rettentő bűnöket követett el. A hét kiszabadított ´´szabadságharcos´´ mellett azonban
  - Párizs polgárai, ahogy az Eva - hívja őket - lemészátroltak tíz volt Bastille rabot, kettőt puff, lelőttek, 8 Guillottin alá küldtek - igaz egy kicsit később.
  Az meg, hogy a Francia Forradalom mennyire volt a polgárok kezében 1789-ben és mennyire azok kezében akik a háttérből irányították az eseményeket / értsd: bujtogatták és tüzelték a tömeget az arisztokrácia és a Katolikus egyház ellen/ ahhoz azért jobban el kelle mélyülni a történelemben. Eva - kezdhetnéd mindjárt Nesta Helen Webster tudós könyvével aminek a címe nem más mint A Francia Forradalom, alcíme meg: Tanulmány a Demokráciáról. Ha meg a Nesta Helen Webster könyv túl nehéznek bizonyulna, még mindig ott van / na jó, itt is/ a Shimon Shama kicsit könnyebb könyve jóllehet a könnyebség nem a könyv súlyára vonatkozik.
  Így összegezve Alföldit, a George Washingtont és Kazinczi folyóiratát, mindenkinek: Jóccakát!”
 • 151. Eva- 2013. augusztus 25. 21:16
  „150. DON 2013.08.25. 20:37

  Azt hiszem a dolog sokkal többet mondott el a végletekről, mintsem lenne bármi közös indíttatás bármiféle közeledésre.

  1789.
  január 1. - Az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya jogerőre emelkedik .
  április 30. - George Washington az Amerikai Egyesült Államok első elnöke lesz.
  július 14. - A nagy francia forradalom kezdete: Párizs polgárai megostromolják a Bastille-t és kiszabadítanak hét rabot.
  augusztus 4. - Franciaországban az Alkotmányozó Nemzetgyűlés eltörli a feudális előjogokat

  augusztus 26. - Megjelenik az Emberi és polgári jogok nyilatkozata.

  (december - Megindul Kassán Kazinczy folyóirata, az Orpheus. // http://hu.wikipedia.org/wiki/Orpheus_%28foly%C3%B3irat%29// )

  snitt!
  Alföldinek igaza van!
  mindig és mindenütt azonos a magyar mentalitás--”
 • 150. DON 2013. augusztus 25. 20:37
  „Szerintem menjetek szobára :)”
 • 149. vonLichthofen 2013. augusztus 25. 18:03
  „148 pont Eva kötőjel,
  megest csak, én nem tartozom sem neked sem másnak magyarázattal vagy indoklással - leírom amit gondolok és te, ő vagy egyetértesz vele vagy nem - jobbára nem - de emiatt nem fogom felvágni az ereimet.

  A kultura fokát nem Europa adja /vagy adta, hogy pontosak legyünk/, hanem az a képesség, hogy bármilyen korban megfeleljünk az alpvető emberi törvényeknek legyenek azok kodifikálva vagy nem. S ezek az alapvető emberi törvények ezredévek óta ösmertek, nem kell kitalálni vagy újraértelmezni azokat, csak egyszerűen azok szerint kell/ene/élni.
  Arról nem is beszélve, hogy a kultura szó maga nagyon sikamlós /slippery - ahogy az orosz mondaná/, egy Pápua Új Gineai törzs kulturája a törzs számára a Kultura és talán Dante és Petrarca teljesen hidegen hagyná őket. A Magyarok többsége számára az Alföldi féle ´´művek´´ a masturbáló huszárokkal/hajdúkkal, kuruc vitézekkel, Csinom Jankóval és a Csinom Palkóval/ annyi értéket jelentenek mint a Chassidim számára a Máté Passio.
  S száznegyvennyócpont Eva kötőjel, hogy utolsó kérdésedre válaszoljak: 2o12 Toyota Corolla, ha nem is Europából - és a lóerők ellenére sem változott kulturális beállítottságom.”
 • 148. Eva- 2013. augusztus 25. 15:36
  „145. vonLichthofen 2013.08.25. 01:34

  Csak annyi a probléma , hogy amíg Te az én véleményemet síppal dobbal hangzavarral elfojtod
  és minősíted--én csak kérlek mondj néhány támpontot, hogy miért éppen azt a véleményt alakítottad ki:"véleményemet sokéves tapasztalat alapján alkottam, s mint ilyen erősen szubjektiv - ezek a tapasztalatok a természeti, történelmi, kulturális és szociális élmények, benyomások halmaza /nem kívánt törlendő/."

  Mondjuk ugyanezt tőlem miért vitatod??!
  Te tüntetsz /tiltakozol sértettségről papolsz
  a virtuálist valóságossá teszed

  Pedig a hajó közös
  lökj ki a hajódból, mert én behódolni nem fogok elveim ellenére "véleményemet sokéves tapasztalat alapján alkottam, s mint ilyen erősen szubjektiv - ezek a tapasztalatok a természeti, történelmi, kulturális és szociális élmények, benyomások halmaza /nem kívánt törlendő/."

  A kultúra fokát--(miféle eszközöket használsz, miféle módon szervezed életedet, miféle alakú tárgyakkal veszed körül magadat stb.) mégis Európa adja.
  Te is inkább Audit /Hondát stb. választanál a négyökrös helyett.
  Vagy tán nem?!”
 • 147. xverax 2013. augusztus 25. 15:10
  „146. pancser 2013.08.25. 11:58

  nincs hang a tévéden? vagy süket vagy? egyik sem tud énekelni...
  stólban pedig meg van az x :D”
 • 146. pancser 2013. augusztus 25. 11:58
  „Zseniális volt, persze a múmiáknak nem tetszik!”
 • 145. vonLichthofen 2013. augusztus 25. 01:34
  „Eva - egy vélemény nem lehet hazugság csak az ami - vélemény. Az igazságtól való tudatos elrugaszkodás az ami hazugságnak minősül.
  A véleményemet sokéves tapasztalat alapján alkottam, s mint ilyen erősen szubjektiv - ezek a tapasztalatok a természeti, történelmi, kulturális és szociális élmények, benyomások halmaza /nem kívánt törlendő/.
  Az, hogy én az Alföldi ´´mű´´ mögött rejtett és aljas jelentést vélek fölfödözni és azt ki is nyilvánítom, az nem hazugság, hanem a véleményalkotás /még/ szabad gyakorlása.
  Az meg, hogy te bárkit is megkérsz bármilyen fórumon, hogy akármit is magyarázzon meg neked /ebben az esetben a kabalisztikus antimagyar jelentést/ az biza nem kis önteltségre utal.
  Mindenki szabadon kifejtheti a véleményét, nyugodjon az a vélemény megcáfolhatatlan tényeken vagy bűdületes hazugságokon - aztán te/mi erre válaszolunk vagy figyelmen kívül hagyjuk. Fittyet hányunk rá, mint egy fityúr.
  Idézhetsz Szörényitbróditkonczzsuzsát - az ő véleményük is ugyanúgy szubjektiv vélemény mint az enyém tied ővé.
  Nem kellene végre saját véleményt alkotnod bátran felhasználva a cognitiv gondolkodás minden alkotóelemét, ahelyett, hogy kiöregedett muzsikusok elavult kijelentéseit követnéd /kivéve persze ha az illető muzsikus Ravi Shankar/”
 • 144. Eva- 2013. augusztus 24. 22:35
  „http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/szorenyi_vallalja_alfoldi_rendezeset_de_biralja_a_zenei_minoseget/2346811/#hozzaszolok

  az eddigi összes előadás zenei része playback-ről szólt , hogy a mozgást meg lehessen csinálni---emez feldolgozás viszont élő zene volt.

  Tehát ha becsapnak minket, akkor heuréka!
  Ha igazat mondanak , akkor.....”
 • 143. Eva- 2013. augusztus 24. 22:15
  „((Azt pedig csak csendesen teszem hozzá, hogy az összes eddigi előadás zenei anyaga studióban került felvételre és playback-ról ment a színpadon--ez viszont mozgás közbeni éneklés volt----nem kis teljesítmény!))

  140. vonLichthofen 2013.08.24. 11:18

  egész egyszerűen hazugság amit írtál--még akkor is, ha nem lehet érzéseken előitélettel átszőtt "józan ész"en vitatkozni.
  Sok fórumon megkértem már fórumtársaimat , hogy tételesen magyarázza meg , hogy ez a feldolgozás hol magyarellenes vagy hol magyargyalázó?

  soha senki választ még nem adott.
  Kedves vonLichthofen !

  Te kifejtenéd miért gondolod azt?

  http://www.atv.hu/videok/video-20130822-brody-az-istvan-a-kiraly-olyan-mint-a-nemzet-lelkiismerete”
 • 142. DON 2013. augusztus 24. 21:34
  „140. vonLichthofen 2013.08.24. 11:18 és a többiek :)
  Az a gond velünk, hogy a fene nagy magyar büszkeségünk és önérzetünk akkorára dagadt már az elmúlt 23 évben, hogy nem látjuk tőle azt a tükröt, amibe igencsak ajánlatos lenne belenéznünk minden nap. Mielőtt valaki félreérti, azt a tükröt nem az Alföldi és a hozzá hasonlók tartják, hanem mindenkinek a saját falára van felszögelve. Nem maradt nekünk másunk, hiszen vernyogni azt nagyon tudunk, ha valaki a golyónkat nyomorgatja, de egyébként azok csak ott lógnak használaton kívül, mint a bőrdíszmű. 10 millióan megyünk ugyanannyi irányba, és a bejáratott politikai hívószavakra néha összeállunk, mint a lovak kánikulában. Egy kezdeményezés rendre azon bukik el, hogy valakiknek nem tetszik a mások iránytása. Ötlete mindenkinek van, mint a TSZ-ben disznóinszemináláskor, de senkinek nem akaródzik megcsinálni. 10 millió menedzser országa vagyunk, ahol mindenki főnök akar lenni és senki nem akar dolgozni. Amikor pedig mindezt a pofánkba vágják, akkor kibuggyan belőlünk a mokány hátrafelé nyilazó ősmagyar, és már nyúlunk is a kaszáért, hogy kiegyenesítsük.
  Igen, vannak kivételek, de a többségnek ez sokkal inkább kényelmet jelent, mint példát mutat, hiszen nekik nem kellett tenniük semmit, a világ magától jobbra fordult az ő szemszögükből, s molyolhatnak tovább a kis szemétdombjukon, ahol ők a kappanok. Amikor pedig valami nincs ínyünkre, jönnek a matricák, a jelzők, és a valójában nem ismert jelentésű szavak, amiket a községi hírmondóban olvasott a jóember, és mivel idegen szónak látja, használja bátran, mert az vagány, s attól okosabbnak tűnik, mint egy ötödikes.
  Egy ilyen közegben akár az eredeti István, a király, akár ez utóbbi újragondolása is pusztán annyira jó vagy rossz, ahogy az énekesek vagy éppen színések előadják, illetve a rendező langyos-e vagy éppen tűzforró. Kiváncsi lennék, hogy hányan olvasták el a kedves befogadók közül az eredeti művet, ami alapján ez az adaptáció megszületett. Tudja egyáltalán valaki, hogy mi az eredeti mű címe, és ki a szerzője? Nem, nem a Szörényiék. Boldizsár Miklós volt az, aki az Ezredforduló című drámát írta. Tessék kérem elolvasni azt, s aztán már mindenkinek leesik, hogy igazából nem az a lényeg, hogy a Buci tud-e énekelni, vagy az Alföldi éppen gyantáztatott-e, de nem is azzal kell foglalkozni, hogy a Vikidál mennyire meghízott a Koppány óta.”
 • 141. Pretorianus 2013. augusztus 24. 13:39
  „"39. DON 2013.08.21. 17:25

  Ennél a kutyám is különbet szokott az udvaron hagyni...
  Állami ünnepen ilyet? Kit akartak ezzel megsérteni?"
  Ez a rövid vélemény is érthető volt! :)”
 • 140. vonLichthofen 2013. augusztus 24. 11:18
  „137 & 139, én meg balga módon azt hittem, hogy a ´´hermeneutiai´´ szó az Eva - értelmezésében a Hermes Trismegistos-ra mutat.
  DON 136-tal még egyet is lehetne érteni - értsünk is egyet, de az Alföldi ´´mű´´ indítéka és szándéka nem az volt, hogy az ismert darabot átértelmezze, hanem az, hogy a ´´gumicsizmájától megszabadult magyar paraszt´´ képébe vágja: te nem vagy más, csak egy gumicsizmájától megszabadult magyar paraszt. Itt a DON-t idéztem, jóllehet a ´´magyar´´ szót én tettem hozzá - célzatosan.
  Nade DON: csak azért mert valaki - mondjuk én - undorítónak és célzottan magyarellenesnek értelmezte a ´´művet´´, akkor az a valaki - én - rögvest a szaros kínai gummicsizmát lerugók népes táborába sorolandó?
  Vagy egy másik szemszögből nézve: a DON szerint, csak azok képesek /EP/ ezt az ´´alkotást´´ alpárian primitivnek, visszataszítónak és nemzetgyalázónak tekinteni, aki az állam /!?/ által kulturára költött tetemes összeget plasztikai műtétre, csipszre - kolbászra - kolára pazarolja, ahelyett, hogy az Alföldi féle igaz művészeten művelné a kereskedelmi TV-ken eltompult agyát.
  DON, nagyon is világos, hogy milyen szociális és szellemi-kulturális jelenségre utaltál a jelzőiddel és általánosítva tökéletesen találó/ak/ is. Úgy gondolom viszont, hogy az Alföldi egyáltalán nem gondolt csak a ´´panelba beköltöző´´ rétegre, de inkább az egész Magyarság képébe akarta vágni, hogy minek és mire tartja azt. Arra, amit az Alföldi hittestvére olyan ékesen megfogalmazott, t.i.: hogy a magyarok dagonyában fetrengő moslékevő barbárok. / a pontos idézetért fel kellene nyálaznom a Kertész összest, de ehhez sem időm sem gusztusom nincs/.”
159 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt éves lett a győri régiségvásár - videó

Az évfordulón tiszteletét tette az ezüstlovag, s leleplezték a vásár jelképét, az ezüsthajót. Tovább olvasom