Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem Győrben: Balladák, szólások, igazságok

Ha múltidézéssel kapcsolatos a Nyugdíjasegyetem témája, az könnyen utat talál a szenior hallgatók szívéhez, mert az emlékeiket felébreszti. Figyelték is tegnap dr. Lanczendorfer Zsuzsannának minden szavát, aki A "győri csuda": krimiből ballada címmel tartott előadást az ötödik félév második tanóráján.

Az egyetemi sportcsarnokban mintegy 1200 nyugdíjas hallgatta, amit az egyetemi docens a XIX. századi péri rablógyilkosságról szóló balladáról mondott. Két asszonyt ugyanis a falu közelében a pénzükért megöltek, ráadásul a korabeli újságok, ponyvaregény szerint az elkövetők egyike felakasztása után feltámadt. Így a történetnek orvos- és jogtörténeti érdekességei is vannak.

A halotton ugyanis elektromos kísérletet akartak elvégezni, s elképzelhető, hogy hasonlóképp élesztették újra, mint ahogy ma defibrillátorokkal teszik a doktorok. Az előadó azonban a balladának azt a mondanivalóját is kiemelte, amelyet a népnyelv a "tűn kezdi, ökrön végzi" szólásban őriz. Azaz akkor kell a tolvajt jobb útra téríteni, amikor kiskorában még csak kis értékű holmit csen el.

Az egyetemi sportcsarnokban mintegy 1200 nyugdíjas figyelte az előadást, ami emlékeket ébresztett bennük. Fotók: Bertleff András
Az egyetemi sportcsarnokban mintegy 1200 nyugdíjas figyelte az előadást, ami emlékeket ébresztett bennük. Fotók: Bertleff András

– Nagyon tetszett, hogy azt is feljegyezte a kutató, amit tanulságként tett hozzá a népnyelv a balladához. Azt, hogy nem akkor kellett volna sírnia az édesanyának, amikor rablógyilkos fiát akasztották, hanem akkor, amikor az első tűt a szomszédból ellopta. Ez ma is érvényes gondolat, minden gyermeket nevelő szülőt figyelmeztet.

Ezért is érdemes a balladák hátterét olyan alaposan kutatni, mint azt a Nyugdíjasegyetemen most hallhattuk – mondta el az előadás-sorozat egyik hallgatója, Sámbokréthy Péter. Egy másik szenior hallgató, Takács Nagy Ani népi iparművész pedig azt jegyezte meg, hogy dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadásait, ha tudja, mindig meghallgatja, mert mint néprajzkutató sok ötlettel szolgál népművészeti kutatásaihoz és "minden szava feltöltődés".

(Szombati számunkban bővebben írunk az előadáson elhangzottakról. A szervezők – a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld – a következő tanórára október 29-én várják a regisztrált hallgatókat.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városrészek fóruma: Adyvárossal folytatjuk

A Kisalföld számára mindig is fontos volt az olvasók (érdek)képviselete. „Utánajártunk"… Tovább olvasom