Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nyomoz a rendőrség az Integrál-ügyben

Győr - Nyomozást rendelt el a rendőrség a megye egyik legnagyobb építőipari cége, az Integrál-Hexa Zrt. tartozásai ügyében. A "károsultak" egy része közös asztalhoz ült, és lapunknak elmondta panaszát. Imre István, a vállalkozás vezetője alaptalannak tartja a vádaskodást.


Mosonmagyaróváron heteken belül megnyílhat az AD Flexum bevásárlóközpont, a munkájukat elvégző alvállalkozók azonban annak ellenére nem jutottak a pénzükhöz, hogy gyakorlatilag kész az épület. Kiss Árpád és Mentusz Péter, a betonacélgyártással és -szereléssel foglalkozó Győrvas Kft. két tulajdonosa lapunknak elmondta: 13 millió forintjuk ragadt bent a projektben.

Ők úgy vélik, nem egyszerűen a kifizetés csúszásáról van szó, hanem büntetőjogi kategóriáról.

A Győrvas Kft. két tulajdonosa, Kiss Árpád és Mentusz Péter mindezt arra alapozza, hogy a beruházás fővállalkozója, a győri Integrál-Hexa Zrt. tavaly augusztusban tartozásai fejében elzálogosította a kivitelezéséért járó árbevételt az MKB Banknak. Velük ezt követően, szeptemberben írt alá szerződést a munkára, idén márciusban pedig árbevétel-engedményezési megállapodást kötött, amelynek lényege, hogy a teljesítés utáni járandóságot az építtető nem a fővállalkozónak, hanem közvetlenül nekik utalja át. "Csakhogy az Integrál a pénzt előzőleg már odaígérte a banknak. Úgy véljük, hogy amikor bennünket felkért a feladat elvégzésére, tudhatta, hogy nem tud majd fizetni" – fogalmazott Kiss Árpád. A vállalkozó hozzátette: emiatt április 7-én büntetőfeljelentést tett.

A feljelentéshez időközben az Ács-Bau 1988 Építőipari Kft. is csatlakozott. Borsos Zoltán, a cég tulajdonosa lapunknak elmondta, számításaik szerint nekik 70 millió forinttal tartozik az Integrál, ami az AD Flexum mellett a győri ETO Park és a Dunacenter bevásárlóközpont építésekor halmozódott fel. Ő fontosnak tartotta megemlíteni, hogy úgy tudja, az Integrál az elmúlt egy évben minden munkájáért megkapta a járandóságát.

Kiss Árpád, Mentusz Péter, Borsos Zoltán és Csonka Zsolt a ˝károsultak kerekasztalánál˝. Fotó: Krizsán Csaba
Kiss Árpád, Mentusz Péter, Borsos Zoltán és Csonka Zsolt a ˝károsultak kerekasztalánál˝. Fotó: Krizsán Csaba

Többen felszámolási eljárást kezdeményeztek

Az említett nagyobb és más kisebb beruházások során az Integrál sok cég elvégzett munkáját nem fizette ki, emiatt tömegesen "dőlhetnek be" vállalkozások. A "károsultak asztalánál" ott volt Hornyák Sándor, a Szasabo Kft. tulajdonosa, aki 25 milliós kintlévőséget számolt össze, valamint Csonka Zsolt gépi földmunkával foglalkozó egyéni vállalkozó, aki azt mondta, 5 milliós "mínusznál" tart. Ők felszámolási eljárást is kezdeményeztek az Integrál ellen, de az ügyben még nincs jogerős döntés.

Vannak olyan társaságok is, amelyek lemondtak a felszámolási kérelem lehetőségéről annak fejében, hogy az Integrál az általa elismert tartozás 80 százalékának értékében jelzálogjog-bejegyzést engedett meg számukra egy, az általa birtokolt cég tulajdonában álló alsópáhoki ingatlanra. Ezen a tervek szerint hotel épülne. Az ebben a cipőben járók – Nagy Zoltán (Új Holker Kft., állítása szerint 58 millió forinttal tartozik neki az Integrál), Bodó Róbert és Fülöp László (Szeso-Bau Kft., 24 millió) – attól tartanak, hogy az ingatlan értéke közel sem lenne elég a tartozások kiegyenlítésére.

Kiss Árpád a Kisalföldnek azt mondta: az ilyen helyzetek elkerüléséhez jogszabályváltozásra volna szükség. Szerinte a megoldást az jelentené, ha egy épületre csak akkor lenne kiadható használatbavételi engedély, ha valamennyi vállalkozó igazoltan megkapta a pénzét elvégzett munkájáért.


Imre István: Nem ismerik a szerződéses viszonyokat

Lapunk megkereste Imre Istvánt, az Integrál-Hexa Zrt. vezetőjét, aki a tartozások tényét elismerte, és elmondta: hivatalosan még nem értesült a rendőrségi eljárásról, de alaptalannak tartja a vádaskodást. Szerinte a feljelentést benyújtók nem ismerik pontosan a szerződéses viszonyokat. Úgy fogalmazott: az AD Flexum bevásárlóközpont építtetője teljes garanciát vállalt arra, hogy kifizeti az alvállalkozókat, az MKB Bank azonban megtiltotta ezt. A beruházás végelszámolása még nem történt meg, így – jegyezte meg – a cégek pénze sincs elveszve.

Imre István az alsópáhoki szálról azt közölte, hogy a 7 hektáros telek és az előkészített projekt 1,9 milliárd forintra van felértékelve. "Most is tárgyalok az eladásáról egy angol csoporttal" – jegyezte meg.


Veszprémbe került az ügy

Az Integrál-ügyben megindított nyomozás tényét lapunk kérdésére megerősítette Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Ő arról tájékoztatott, hogy miután a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelentett be, az ORFK a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a nyomozás lefolytatására.

Imre István három hete a csődközeli helyzetről nyilatkozott a Kisalföldnek.

Olvasóink írták

 • 12. alkatresz 2009. május 14. 10:39
  „Integrál Hexa RT.

  Az Integrál Hexa RT 100% tulajdonosa úgy lett hogy egy ígérettel becsapta tulajdonos társait akiket a mai napig sem fizetett ki.
  A cég vagyonát pedig kimentette, a fia és lánya nevén található!
  A kimentett vagyon.:
  -Székház
  -Faipari stúdió
  -Rónay Jácint utcai telek/amit egy Óvári 30 milliósra cserélt pedig 700 milliót ér! véletlenül a fia tulajdonát képezte!/
  -Csopak Hotel Piroska
  -Benzinkút
  -A lánya egy nagyértékű ingatlanban lakik Révfaluban ami szintén a Hexa RT tulajdonában volt

  Ezek a köztudott tények!--Adalékként még ring egy 200 milliós yacht is a balatonon.

  Ezen tények alapján a csőd nem lehet véletlen!!! Lett volna miből fizetni!
  TISZTELT ALVÁLLALKOZÓK A PÉNZÜK BŐVEN MEGTALÁLHATÓ A KIMENTETT MAGÁNVAGYONBAN! /KB 2MILLIÁRD!/
  TISZTELT IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS VAN? VAGY LESZ IGAZSÁG?

  EGY PÓRULJÁRT”
 • 11. pampus 2009. május 14. 08:10
  „A régi rendszerben azaz a"Kádár korszakban" csupán "mérleghiányért ugy vágták sittre a felelősöket mint ahogy az illik, ma meg csak azt vizsgálgatják,hogy mekkora lehet a protekciója, nehogy a bűnüldözés egzisztenciája csorbuljon!”
 • 10. shimano 2009. május 13. 20:57
  „,,Qui habet commoda, ferre debet onera."
  Aki az előnyöket élvezi, viselnie kell a terheket is.

  ,,Prudentia in delectu bonorum et malorum cernitur."
  Az okosság abban nyilvánul meg, hogy különbséget tud tenni jó és rossz között.”
 • 9. shimano 2009. május 13. 20:34
  „A Rábapatona TUTTI KFT létesitmény átadva.INTEGRÁL.nak kifizették?A mi váll.-nak nem.”
 • 8. Primax 2009. május 13. 20:17
  „Sic transit gloria mundi...”
 • 7. shimano 2009. május 13. 18:59
  „68 évesen már ne dolgozza agyon magát a beszállitókért.Csak mozditsa meg nehezen összekuporgattott pénzét.
  A”
 • 6. shimano 2009. május 13. 18:49
  „Gtatulálok.Talán megvan az új miniszterelnök.”
 • 5. Capr 2009. május 13. 15:28
  „"a beruházás fővállalkozója, a győri Integrál-Hexa Zrt. tavaly augusztusban tartozásai fejében elzálogosította a kivitelezéséért járó árbevételt az MKB Banknak."

  Imre Úr! Önök előfinanszíroztatták az Ad Flexum bevásárlóközpont építését, vagyis a várható árbevétel fedezetére hitelt vettek fel a banktól. Ebből a hitelből kellett megvásárolni a szükséges anyagokat, kifizetni a béreket és az Alvállalkozókat. Hol a pénz???? Erről nyilatkozzon!!!

  "az AD Flexum bevásárlóközpont építtetője teljes garanciát vállalt arra, hogy kifizeti az alvállalkozókat, az MKB Bank azonban megtiltotta ezt."
  Teljesen természetes, hogy ezt megtiltja a bank, hiszen ez a bank hitelének visszafizetési fedezete. "más f..val csalánt verünk",ugye?

  "idén márciusban pedig árbevétel-engedményezési megállapodást kötött, amelynek lényege, hogy a teljesítés utáni járandóságot az építtető nem a fővállalkozónak, hanem közvetlenül nekik utalja át." Imre Úr, ez a fedezetelvonás bűncselekményének tipikus esete.”
 • 4. kolombela 2009. május 13. 13:15
  „"Tisztelt" Imre úr(?) igy már érthetö, hogy sikerűlt bekerülni a 100-as listára.”
 • 3. soppet 2009. május 13. 11:39
  „Tisztelt Imre ÚR!
  "Nem ismerik a szerződéses viszonyokat." ???? Ez viccnek is rossz.
  Imre Úr Ön hülyének nézi az embereket. Csak a cikkben nevüket adó vállalkozásoknak 195 millió forinttal tartozik az INTEGRÁL. A jelek szerint alapos a gyanú arra, hogy "csődbűntettet követett el az INTREGRÁL.
  Hogy ki ezért a felelős?
  Azok az INTEGRÁL vezetők akik érintettek a szerződések, megállapodások megkötésében. Ők úgy kötöttek megállapodásokat, szerződéseket, hogy birtokukban volt azon információ, miszerint az MKB Bank befagyasztotta a számlájukat!
  Nem kell csodálkozni senkinek. A gazdasági válság végkifejlete az un."INTEGRÁL" ügy.
  Mindenesetre megnyugtató lenne, ha az integrál tulajdonosok vagyonára rátennék a kezüket az illetékes szervek.
  Itt még a csődbűntett mellett, adó és egyéb bűntett is valószínűsíthető.
  Véleményem szerint ez az ügy is hasonló a Bp.-en felépült M0-ás híd ügyével.
  A törvénymódosításokat, kiegészítéseket, jogszabályváltozásokat pedig a kormánynak soron kívül kezdeményezni kellene.
  Tartok attól, hogy az "INEGRÁL" ügyhöz hasonló több ügy fog megjelenni a közeljövőben, melynek vesztes képviselői szintén a 100 leggazdagabb személy(ek) közül kerül ki.
  Ne legyen igazam.”
 • 2. gyugyu1 2009. május 13. 10:09
  „az érme másik oldala . a pénzt már kimentették a cégből !!!”
 • 1. jani61 2009. május 13. 08:51
  „Az igazsághoz még az is hozzátartozik, hogy a hivatalos magyarországi cégjegyzék szerint még mindig Csepregen van a cég székhelye, és mindig Dolhai András a vezérigazgató.
  Az lehet, hogy már kérelmet adtak be a változtatásra, de amíg az nem kerül jogerőre, addig minden hivatalos ügyet a fenti címmel és névvel foganatosítanak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncoló gondozottak, Táplányon

Táplánypuszta - Különleges esemény helyszíne volt kedden délután a táplánypusztai Piróth Endre… Tovább olvasom