Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Nyárfák várják Radnóti új szobrát Abda határában

Megérkezett Rhodesiából az a sötétszürke gránittömb, amiből újrakészítik a Győr mellett tavaly novemberben összetört Radnóti-szobrot. Az emlékmű a költő halálának novemberi évfordulójára elkészül.
Megérkezett Rhodesiából Ürömre, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-hez az a 2 méterszer 80-szor 80 centis, több mint négytonnás sötétszürke gránittömb, amelybe belekopírozzák a Győr határában lévő Radnóti-szobrot. Mintául a tavaly november 17-én éjszaka összetört korábbi alkotás szolgál, amelynek alkotója, Melocco Miklós szobrászművész is ott lesz a szobor születésénél.

– Ott leszek, de nem én végzem a faragást, hanem géppel, lézeres kopírozással marják majd az alakot a régi alkotásomról. Amit összeragasztottak és szinte olyan, mintha semmi nem történt volna vele. Novemberre, Radnóti halálának évfordulójára elkészül. Remélem, hogy a korábbi bukszusok helyett elültették már a jegenyéket, hogy addigra szépen fejlődjenek és ne „virgácsok" álljanak ki a földből – nyilatkozta Melocco Miklós.

Huszonnégy oszlopos nyárt ültetett a Győr-Szol Zrt. a szoborhoz vezető út mellé. Fotó: Bertleff András
Huszonnégy oszlopos nyárt ültetett a Győr-Szol Zrt. a szoborhoz vezető út mellé. Fotó: Bertleff András


Mint azt korábban megírtuk, az alkotó 1981-ben jegenyefákat képzelt a szobor köré. A Győr-Szol Zrt. tájékoztatása szerint nem kell aggódnia Melocco Miklósnak, ők már tavasszal elültettek huszonnégy oszlopos nyárt a szoborhoz vezető út mellett.

A Kisalföld 2013. november 18-án számolt be arról, hogy előző nap hajnalán ismeretlenek megrongálták a Győr határában, a Bécsi út végén álló Radnóti-szobrot. A vizsgálat megállapította, hogy nem szándékos rongálás történt, az akkor még ismeretlen gépkocsivezető relatív gyorshajtás miatt a ködös éjszakában letért az útról és Radnóti emlékművének ütközött, majd elhajtott a helyszínről. A rendőrség közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés elkövetése miatt a 24 éves pápai P. Szabolcsot 50 ezer forint pénzbírsággal sújtotta és három hónapra eltiltotta a járművezetéstől.

A szobor és környezetének helyreállítását a kötelező
gépjármű-felelősségbiztosítás alapján a biztosítótársaság rendezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakatot vágott a 18 és 19 éves motortolvaj Győrben

A lopással gyanúsítható két fiatalt az utcán elfogták, átvágott lakatot, szerszámokat és kesztyűt… Tovább olvasom