Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Nyár vakáció előtt: minden idők egyik legbékésebb megyei közgyűlése volt a júniusi

A megyei közgyűlés júniusi ülésén vita elvétve sem volt, a képviselők érezhetően lélekben már a nyári vakáción jártak. Jó hír: a Petz-kórház 15 rezidenst és 20 ápolót felvehet.


10 óra 28 perc

Véget ért a júniusi közgyűlés: folyt. köv. az augusztus 20-ai ünnepi közgyűlésen, ahol átadják a mostani ülésen megszavazott díjak, címeket.

A helyszín az árpási templom lesz.

"Rendes" megyei közgyűlés pedig szeptember 16-án lesz legközelebb. 

10 óra 21 perc

Gyorsan pörögnek a nyár előtti utolsó napirendi pontok: már csak néhány van hátra.


(Élet)képek a megyei közgyűlésről - 06.24. - fotók: Cseh Róbert.
10 óra 16 perc

Napirenden a Petz-kórház álláshelyeinek bővítése. Szakács Imre az ülés legfontosabb napirendi pontjánál megjegyezte: csak úgy támogatja az új munkatársak felvételét, ha ez a lépés nem növeli tovább a megyei kórház adósságállományát.

A új rezidensek, ápolók készülhetnek a munkára: zöld utat kaptak a közgyűléstől.

Remélhetőleg, így valamelyest sikerül az évek óta súlyos orvoshiánnyal küzdő intézmény mindennapjait megkönnyíteni.

10 óra 14 perc

Tényleg közeleg a nyár: az idei esztendő legbékésebb közgyűlésén ülünk: sem az MSZP, sem a Jobbik frakció tagjai nem szólalnak fel, csak szavaznak.

Ahogy elnézzük, néha azért a "nem" gombot még megtalálják a szavazógépükön. 

10 óra 11 perc

A Doborjáni Ferenc Nevelési Oktatási Központ és Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Gyermekvédelmi Központja Alapító Okiratának módosítása került sorra.

Kara Ákos szerint minderre azért van szükség, mert "profiltisztítást" kell elvégezni az intézményeknél.

A Doborjáni-iskola neve egyébként valamivel rövidebb lesz, melyet Szakács Imre örömmel fogadott, de hozzátette: "nem adom fel, hogy még rövidebb és megjegyezhetőbb legyen".

(Élet)képek a megyei közgyűlésről - 06.24. - fotók: Cseh Róbert.

10 óra 4 perc

Az Idősek Otthona és a Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona feladat-ellátásának átszervezése van terítéken.

Itt is összevonásról van szó (a gazdálkodás a két intézmény között közösen működött mostanáig, s több feladat-ellátás során is volt átfedés).

"Gondoskodás Rábaközi Szociális Központ" lett az új intézmény neve.

Az átszervezésekről a közgyűlést követően bővebben is írunk.

10 óra 2 perc

Az Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézményét és a Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthont viszont "összeházasították" végleg a képviselők.

Az előterjesztést benyújtó Kara Ákos elmondta: az intézmények eddig is elláttak közös feladatokat, s közös volt a gazdálkodásuk is.

Az egyesült intézmény új neve: Dr. Piróth Endre Szociális Központ.

9 óra 56 perc

Elméletileg összevonták volna a Gyógypedagógiai Szolgáltató Központot és a Győr–Moson–Sopron Megyei Pedagógiai Intézetet, de Szakács Imre kérésére ezt a témát elhalasztották őszre, mivel a közoktatási törvény e téren még tartogathat meglepetéseket, vagyis nem szeretne elhamarkodott döntést hozni az elnök. 

9 óra 51 perc

Szakács Imre ígéretet tett egyébként arra, hogy a Doborjáni-iskola finoman fogalmazva is hosszú nevét hamarosan meg fogják rövidíteni.

Köztünk szólva ez remek ötlet.

9 óra 47 perc

Véget ért a zárt ülés: döntöttek a kitüntettek idei listájáról - ezeket egyelőre név szerint nem olvasta fel Szakács Imre -, az Észak-Dunántúli Regionális Mosoda Kft. Felügyelő Bizottságába új tagot delegáltak, valamint az is kiderült, hogy a Doborjáni Ferenc Gyógypedagógiai Intézmény igazgatói posztjáért ketten indulnak.

9 óra 35 perc

Zárt ülésen tanácskoznak a képviselők a megyei kitüntető címek és díjak odaítéléséről. Ha már így alakult, pihenjenek kicsit, mi iszunk egy kis ásványvizet.

9 óra 31 perc

Külsős bizottsági tagokról szavaznak a képviselők; ennek apropóján Pápay Miklós is esküt mondott. Lassan kezdjük egy Mikszáth-regényben érezni magunkat a sok ünnepi pillanattól. 

9 óra 25 perc

Módosítják az önhibájukon hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására kiírt pályázati anyagot is képviselők.

Ez egyébként nem jó hírrel szolgál: az előzetesen kiírt, elnyerhető összeg helyett még kevesebb pénzre pályázhat a megye.

A képviselők kénytelen-kelletlen elfogadják a módosítást. 

9 óra 21 perc

A "szokásos" költségvetés módosítással nyitnak a képviselők. Az, hogy minden ülés ezzel kezdődik, nem egy különös hobbi; az államháztartási törvény írja elő ezt a jogi procedúrát.

9 óra 19 perc

Kicsit megkésve, de az egykori kancellária miniszter, Molnár Csaba (MSZP) is "befutott" a júniusi ülésre. 

9 óra 16 perc

Szakács Imre szerint a "közbeszerzések dzsungelében" hibázni könnyű, de szándékosságot a döntőbizottság sem vélt felfedezni a szóban forgó ügyben.

A 2 millió forintos bírságot viszont a megyei múzeumnak kell kifizetni, s ezt az összeget saját hatáskörben előteremteni - tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

9 óra 11 perc

Kovács Tamás, az MSZP frakciójából napirend előtti felszólalást kért. A képviselő az ügyben beszél, amiről a héten mi is írtunk:
döntőbizottsági bírságot kapott a megyei múzeum egy közbeszerzés miatt.

Kovács Tamás azt kérdezte, hogy a 2 millió forintos bírságot ki fogja kifizetni, illetve történik-e majd személyi felelősségre vonás? 

9 óra 8 perc

Ünnepi pillanatok 2.0: a megyei közgyűlési mandátumáról lemondott Némethné Fülöp Terézia megyei közgyűlési képviselő helyébe – a jelölő szervezetek bejelentése alapján – a FIDESZ-KDNP Győr-Moson-Sopron megyei választókerületi közös listáján szereplő Bognár Sándor átvette megbízólevelét és letette az esküt is.

9 óra 4 perc

Ünnepi pillanatokkal kezdődött a közgyűlés: Lechner Aranka, a csornai Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó igazgatója vehette át a Megye Szolgálatáért díjat.

9 óra 2 perc

Kezdődik: most ellenőrzik a szavazógépeket a képviselők. A 21 tagú közgyűlésből 18 képviselő van jelen: az ülés határozatképes. 

8 óra 55 perc

Hamarosan kezdődik az ülés. A képviselők többsége már a folyosón beszélget, kávézik.

Előzetes

A pénteken a megyei képviselők többek közt döntenek arról, hogy szeptember 1-jétől beolvadással egyesítik egyrészt a jobaházi idősek otthonát és a pásztori felnőttkorú fogyatékosok otthonát; másrészt a koroncói értelmi fogyatékosok rehabilitációs intézményét és a táplánypusztai mentálhigiénés otthont.

Döntés születik majd a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetésének módosításról is, illetve tájékoztatót hallgathatnak meg az évközi központi pótelőirányzatokról és a megyei intézmények saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-változtatásairól.


Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke.
Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke.


Az ülés keretében több megyei fenntartású intézmény igazgatójának megbízásáról is dönt a testület, így a soproni Doborjáni és Tóth Antal iskola vezetőjének személyéről. A napirendek között szerepel a 2011. évi kitüntető cím és kitüntető díjak odaítélése is.

Ezen kívül az is kiderül majd, hogy hosszú idő után vehetnek-e fel új rezidenseket és ápolókat a győri Petz-kórházba.  

A megyei közgyűlés teljes napirendi pontjait ide kattintva tekinthetik meg.

Olvasóink írták

  • 2. csapdlecsacsi 2011. június 25. 09:03
    „Megyei Tanács 2.0
    Ha van fölösleges intézmény, akkor ez az.”
  • 1. annobon 2011. június 24. 11:11
    „Nemcsak hogy a "legbékésebb" volt, de meglehetősen rövid is. 9 óra 2 perctől egészen 10 óra 28 percig! Remélem nem fáradtak el nagyon a tisztelt képviselők! :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosoly Road Show Győrben is

Törökbálinton június 25-én indul, Győrbe július 30-án érkezik a roadshow, ahol az ország… Tovább olvasom