Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Növényeink védelmében

Győr – A díszfáinkon és díszcserjéinken károsító pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák egyedszámát ilyenkor a tavasz beköszöntével tudjuk gyéríteni – hívja fel a figyelmet a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság.
Az úgynevezett polifág (sok tápnövényű) pajzstetűfajok (kaliforniai pajzstetű, közönséges teknőspajzstetű, eperfapajzstetű) előszeretettel károsítják a japán akácot, eperfafajokat, orgonát, berkenyét, galagonyát és kecskerágót. Metszéskor a fertőzött ágak, vesszők eltávolításával, kéregtisztogatással csökkenthetjük az egyedszámukat. Az áttelelő lárvák tavasszal kezdenek fejlődni a pajzs védelme alatt. A hímek májusban repülnek ki, a nőstények júniustól lárvákat raknak. A kémiai védekezésre tehát a nyugalmi időszakban végzett olajos lemosó permetezés ajánlott, a vegetációban pedig a repülő hímek és a mozgó lárvák ellen az Admiral 10 EC, a Careo rovarölő koncentrátum és permet, illetve a Vektafid A/E alkalmazása lehet eredményes.

Szobanövényeink és a balkonnövények pajzstetű, levéltetű, tripsz és liszteske kártevői ellen a Careo rovarölő táprudat alkalmazhatjuk. A különböző takácsatkafajok a kéregrészek alatt telelnek, tavasszal a fakadó rügyeken és fiatal leveleken táplálkoznak, szívogatásuk nyomán a levelek sárgulnak, ezüstösödnek. Ellenük is a telelőhelyről való előjövetel időszaka a legalkalmasabb a kémiai védekezésre (Flumite 200).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határőrség mint katalizátor

Győr - A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület sajtótájékoztatón tudatta, hogy a… Tovább olvasom