Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Norma: bel canto ritkaság a Richter teremben - videó

A kidolgozott, technikás éneklést előtérbe helyező, úgynevezett "bel canto" opera csendül fel a Győri Nemzeti Színház énekkarának közreműködésével november 10-én a győri Richter teremben. Bellini "Norma" című operája hazánkban ritkán hangzik el, Győrben pedig még soha nem volt hallható.

A Győri Filharmonikus Zenekar és a színház énekesei oratorikus, azaz koncertszerű formában adják elő a romantikus művet, melyet a zeneirodalom egyik legszebb bel canto operájakánt tartanak számon.

Tekintve, hogy a "bel canto" olasz operai kifejezés - pontos jelentése: "szép ének" - a tökéletes dallamformálást helyezi az előadás középpontjába, s a hang mozgékonyságán, a hangképzés kiegyenlítettségén alapul, a Norma nem kis szakmai kihívást jelent a győri énekeseknek.


Videó: Oxygen.A hasonló darabokat jegyző zeneszerzők az énekhangot már-már instrumentumként használták, ami többek között a gyönyörű áriákban is megnyilvánul.

Balogh Eszter, a színház új karvezetője szerint az olasz nyelven előadott opera "nagy falat", hiszen nemcsak a stílusba kellett beleásniuk magukat, de az oratorikus előadásban jelmez és díszletek nélkül, pusztán a zenével kell megragadni, elvarázsolni a közönséget.

Balogh Eszter karvezető.
Balogh Eszter karvezető.

- Zeneileg és nyelvileg is komoly feladat, különösen a sok dialógus, az énekbeszédszerű részek miatt, amelyeket sokszor nehezebb előadni, mint a hosszabb, egybefüggő zenei blokkokat.

A magas színvonalú zeneiség, ami ebben az operában megjelenik, folyamatos feszült koncentrációt igényel az énekesektől - magyarázza a karvezető, akinek ez az első nagy, önálló munkája a színházi kar élén.

A november 10-én, 19 órakor kezdődő előadásra a 19 fős színházi kar kiegészül külsős énekesekkel is, így közel negyven torokból hangzanak fel a gyönyörű dallamok.

A Normáról
Az opera az ókori Galliában, a római hódítások idején játszódik.
Az első felvonásban a druidák szent ligetében gall papok és papnők gyülekeznek és Normát, vezetőjüket várják, akinek a hold feljövetelekor meg kell adnia a jelet a rómaiak elleni harcra. Norma szerelmes a római prokonzulba, Pollionéba, aki azonban már Adalgisa, az ifjú papnő iránt vonzódik. Norma mit sem sejtve erről elvégzi a ceremóniát, de még mielőtt kiadná a parancsot a háborúra, a holdistennőhöz imádkozik békéért. Adalgisa gyötrődik: szent esküje tiltja a szerelmet, amit ráadásul tetőz, hogy a szeretett férfi ellenség. Pollione sürgeti a lányt hogy szökjenek együtt Rómába. Ekkor Adalgisa Normát is beavatja titkába, akit mélyen megrendít sorsuk azonossága és felmenti a lányt esküje alól. Mikor azonban értesül, hogy Adalgisa tulajdonképpen Pollionéba szerelmes, éktelen haragra gerjed.
A második felvonásban Norma felindulásaiban gyermekei életére tör, kiknek Pollione az apjuk, de nem képes ily szörnyű tettre. Bizakodik, hogy Pollione megbánja majd hűtlenségét és visszatér hozzá. Jelt ad a rómaiak elleni háború megindítására. Pollione a gallok fogságába kerül és a hagyományok szerint fel kell majd áldozni a harci sikerek zálogául. Norma felajánlja Pollionénak, hogy megmenti, ha ő lemond Adalgisáról. A férfi azonban hajthatatlan. Norma saját magát kínálja fel áldozatul, mivel elárulta népét. Parancsot ad a máglya megépítésére. Eme önfeláldozás láttán újra feléled Pollione Norma iránt érzett szerelme. Az asszony a druidák vezérének gondjaira bízza gyermekeit és Pollionéval együtt a tűzbe veti magát.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a Szigetköznek azonnali megoldás kell

Kepli Lajos, a Jobbik képviselője szerint jelenleg a hazai vízkészlet öt százalékát tudjuk… Tovább olvasom