Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nincs maradék a tízóraiból, uzsonnából - a gyerekek is érzik a válságot

Jobban vigyáznak holmijaikra a diákok, nincs maradék a nekik kiosztott tízóraiból, uzsonnából – számos módon érzékelhető az iskolákban, hogy a szülőkben feszültséget okozó gazdasági válság hatásai a gyerekeket is megváltoztatják.


– Ha egy diáknak éppen nincs radírja vagy elfogy egy teremben a kréta, gyorsan elsütik a diákok a poént: ˝válság van˝. Az a szerencse, ha csak ilyen összefüggésben, viccesen emlegetik. De igazi gondokat is okoz, például a művészeti képzés térítési díjainak összegyűjtésekor, és az iskolai étkezésre befizetők száma is csökkent – mondta el portálunknak Németh László kisbajcsi iskolaigazgató és hozzátette: az ilyen helyzeteket úgy igyekeznek rugalmasan és tapintatosan megoldani, hogy egy diák se érezze magát hátrányban. Előfordult, hogy a tanár előlegezett meg befizetnivalót néhány tanulónak, de persze ez nem lehet gyakori, hosszú távú megoldás.

Együtt érzőbbek lettek az igazgató szerint egymással a diákok, felajánlják szendvicsüket annak, akinek nem csomagoltak. Azt is megfigyelte ruházatukon, kevésbé ˝divatoznak˝. A felsősök már el is mondják, hogy kevesebbszer megy étterembe a család, ritkábban nyaralni és szavaikból kiderül: megértik szüleiket. Előfordult, hogy a dohányzás veszélyeinek tanításakor ˝beszólt˝ egy diák: ˝úgyse telne rá˝. Ilyenkor a tanár az egészséges életmód mellett arról beszélhet, hogy nem szabad pazarolni, jól meg kell gondolni, mire költ az ember. Takácsné Farkas Erzsébet, a töltéstavai iskola igazgatója elmondta: az osztálypénz összegét jellemzően csökkentették vagy nem minden hónapban szedik. Nem akarják viszont, hogy osztálykirándulás maradjon el, de közelebbre is lehet menni és lehet jótékony akciókat szervezni.

– Fontos legalább az iskolában a válság legtöbb hatásától megkímélni a gyerekeket, ugyanakkor nem szabad kerülni ezt a témát, ha rákérdeznek – szögezte le Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója.

Szerinte annyit érdemes elmondani a diákoknak, hogy az országban kevesebb a megrendelés, ennek következménye, hogy a vállalkozásoknak kevesebb munkaerőre van szükségük. Így előfordul, hogy nem csak azt küldik el, aki nem elég szorgalmas. Azt kell tudniuk az iskolapadban ülőknek is, hogy ha valaki dolgozhat, az ma nagy érték, amiért sok mindent meg kell tenni, és a ˝több lábon állás˝ jelentősége is megnőtt.

Olvasóink írták

  • 2. sagem 2010. március 24. 10:48
    „azért én láttam olyant, pár hónapja, reggel 8-kor, hogy a vadiúj parízeres szendvics (vajaskenyér, papírszalvéta) ott hevert az út mentén. Nem azért, mert a gyermek hazafelé eldobta, hanem megnézte, hogy mit csomagolt az anyukája, és alapból nem is vitte tovább. Ennyit a válságról. Nem minden gyerek érti meg a szülei problémáját, örülhet az, akinek ilyen megértő gyereke van.
    mais: nem értem, mit akartál ezzel az augusztustól decemberig lévő életünkkel mondani?”
  • 1. mais 2010. március 24. 08:54
    „Ez már csak a Magyarországi válság ... Mivel jól tönkre tették az országot ! Régi munkahely kell ... és a augusztustól decemberig lévő életünk !!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézművesség a húsvét jegyében

A 14. Győri Tavaszi Fesztivál keretében "Kézművesség a húsvét jegyében" címmel nyílt kiállítás a… Tovább olvasom