Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Nem zárják be: nyártól bővítik a vámosszabadi menekülttábort

Villámlátogatást tett Végh Zsuzsanna Vámosszabadin. A bevándorlási hivatal főigazgatója jelezte a faluvezetésnek, az eddigi átlag kétszázas létszámot háromszázra növelik. A befogadótábor falain belül szükség esetén sátrak is lesznek.
„Nemcsak Vámosszabadin, hanem az ország összes olyan befogadóállomásán, ahol még nem teljes kapacitással működik a tábor, szükségessé vált a bővítés" – mondta a Kisalföldnek a bevándorlási hivatal országos főigazgatója.

Végh Zsuzsanna tegnap reggel érkezett Vámosszabadira, mint kiderült, néhány nappal ezelőtt Buruzs István alpolgármester írt levelet neki, illetve Orbán Viktornak a debreceni bejelentése okán. Buruzs joggal kérte számon azt a korábbi ígéretet, hogy ha Magyarországon egyszer be lehet zárni egy menekülttábort, akkor az első a vámosszabadi lesz. 

 
A busz már most is kicsi,  a faluvezetés a többi mellett ennek bővítését kérte a bevándorlási hivatal vezetőjétől. Fotó: H. Baranyai Edina
A busz már most is kicsi, a faluvezetés a többi mellett ennek bővítését kérte a bevándorlási hivatal vezetőjétől. Fotó: H. Baranyai Edina

Végh Zsuzsanna, a bevándorlási hivatal főigazgatója Buruzs Istvánnak szánt válaszát személyesen hozta el, de a mondandója teljesen más irányt vett. A megbeszélés után ugyan meglepte a Kisalföld jelenléte (nem sajtónyilvános eseményről volt szó), de válaszolt valamennyi kérdésünkre. A tábort nem zárják be, nem is tehetik, ugyanis ebben az évben mostanáig 46.050 menekültkérelmet bíráltak el. Tavaly, amikor pedig kiugróan sok migránsról beszéltek, egész évben kellett 43 ezer kérelemről dönteni.

Változott a kérelmezők összetétele is. Most már nem azok a koszovóiak vannak többségben, akik ugyan benyújtják a kérelmüket, de meg sem várva a döntést távoznak Magyarországról. Hanem olyan szír, afgán, illetve észak-afrikai migránsokról beszélünk, akik hónapokig itt tartózkodnak, amíg a sorsukról nem dönt a hivatal, illetve végső soron a magyar bíróság.

Száz szónak is egy a vége: Vámosszabadin is több férőhelyre lesz szükség. Az eredetileg tervezett, s eddig átlagban tartott kétszázas létszámot háromszázra emelik. A szobákban az ágyak számát növelik, a közösségi terekbe is matracokat tesznek, végső esetben pedig szükség lehet sátrakra is. Ezeket a tábor területén belül állítják fel – ez fontos érv volt ahhoz, hogy az önkormányzat  el tudja fogadni a bejelentést. 

„Mást nem tehetünk, hiszen ebbe a döntésbe az önkormányzatnak nincs beleszólása" – mondta Lizákné Vajda Lívia polgármester Buruzs István alpolgármesterrel. Kérték ugyanakkor, hogy a Győr és Vámosszabadi között közlekedő buszjáratot bővítsék. Tegnapelőtt mi is láttuk: a negyven férőhelyes busz már most kicsi, hiszen ennél többen mennének be a városba. Ha ráadásul még többen lesznek, akkor ez a járat alkalmatlan lesz a feladatra. A migránsoknak így marad a helyi járat, amely ellen azonban a falubeliek az első pillanattól kezdve tiltakoztak,  „mert ha a BÁH saját buszáról lemaradók – ez akár 250 fő is lehet – a menetrend szerinti busszal akarnak közlekedni, akkor a helyiek teljesen kiszorulnak a járatról". Kérték továbbá a már eddig is sokszor emlegetett útfelújítást, amely most nyáron – állítólag – valóban megvalósulhat.
„Nem mondhatjuk, hogy nincs félelmünk a tekintetben, hogy szépen lassan egyre inkább betolja az ajtónkon a lábát a menekültügy. Konténereket semmiképp sem szeretnénk látni, még ideiglenesen sem" – mondták a vámosszabadiak képviselői. A fő kérdés ugyanakkor az, hogy a zsúfoltság, amely tudvalévőleg a legfőbb veszélyforrás a menekülttáborokban, meddig terjed majd.

 A magyar–osztrák határ mentén tervezett konténterlakásokról – amelyről tegnapi számunkban írtunk – is kérdeztük  Végh Zsuzsannát, A bevándorlási hivatal főigazgatója megerősítette:  a migránsok által követhető útvonal a magyarázat a helyszínválasztásra; s arra is, hogy a menekültügy nem magyar, hanem nemzetközi kérdés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr kerékpárosbarát díjat kapott

Átadták a Kerékpárosbarát település és munkahely 2015 pályázatok díjait. Az abszolut győztes a települések között Győr lett. Tovább olvasom