Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem szívesen hód-olnak be a lébényiek

Lébényben komoly indulatok tárgya. Teste torpedó alakú, szőrzete vízálló, úszás közben pikkelyes farkával és úszóhártyás hátsó lábával haladó és kormányzó lökéseket végez, testsúlya akár a 30 kg-ot is elérheti.
Szaglása és hallása fejlett, látása nem túl jó, fajtársaival szagjelekkel, farokcsapkodással, testtartásával és hangadással kommunikál.

Legtöbben rajzfilmek hőseiként és mesekönyvekből, jobb esetben állatkertből vagy mesekönyvekből ismerjük a hódokat. Nem is gondolnánk, hogy egy kis autózás vagy séta elég ahhoz, hogy testközelből meglessük és figyeljük őket természetes környeztükben - jelen esetben, Tárnokréti határában, a Rábca feletti híd melletti partszakaszon.

Kovács Gábor, Lébény polgármestere - Kattintson a képre a galéria megnyitásához" href="http://www.kisalfold.hu/kepek/kepgaleria/2002645/2082823/" target="_blank">Fotók a helyszínről: <a href=Kovács Gábor, Lébény polgármestere - Kattintson a képre a galéria megnyitásához" src="http://www.kisalfold.hu/kepek/kepgaleria/2082823.jpg" border="0">
Profi favágó munka és meglepő precizitás nyomai látszanak a hódok által elfoglalt területen. Ezek az állatok a fákat elsősorban azért döntik ki, hogy elérjék a lombkorona fiatal hajtásait, leveleit, viszont a dőlés irányát nem tudják előre meghatározni. A vízparton kidöntött fa azonban gyakrabban dől a víz felé. Ezen fák lombjai hamar a halak gyűjtőhelyévé válnak, ami a hódok egyik fő tápláléka.

A Tárnokréti határában letelepedett hódok nem építettek várat és nem döntöttek ki olyan fát, ami átérne a folyó túlpartjára, ennek ellenére vegyes érzésekkel szemlélik munkásságukat a helybeliek.

Precíz és pontos munka
                                
Bármilyen szeretnivalók, megjelenésük pedig bármennyire is örvendetes a természetvédők és a kíváncsiskodók számára, komoly indulatokat váltott ki újbóli felbukkanásuk a környéken. Kovács Gábor, Lébény polgármestere elmondta a kisalfold.hu-nak, hogy tavaly, Lébény külterületén két fát úgy döntöttek ki a hódok, hogy azok elárasztották több helybeli erdejét, akik emiatt egész évben nem tudtak saját területükre bemenni.

Bár természetes élőhelyén "dolgozik", a hód az embereknek mégis gondot okoz

A polgármester elmondta, hogy bár a Rábca felett nem tudtak úgy rombolni az állatok, mint egy kisebb ér vagy patak esetében teszik, ahol a túlpartra nyúló fák teljes széltében megfogják az uszadékot, azonban a most, a folyó fölé nyúló fák is megfogták a hordalékot, amely összegyűlve már képes volt torlaszt alkotni. Így a folyó mégis bedugult és fenn áll a veszélye, hogy itt is területeket fog elönteni a víz.

Ezek az elképesztően kreatív és tevékeny állatok, akiket nálunk a teljes kipusztulástól csak a mesterséges telepítés és szaporítás mentett meg, sokak életét megnehezítő problémává változtak, nem mellékesen természetes élőhelyükön, pusztán létezésükkel és mindennapi életükkel. A helyzet, mondhatni súlyos, néhányan állítólag szeretnék megoldani ezt a problémát a "maguk eszközeivel" - lássuk be, érthetőek ezek az indulatok azok részéről, akiknek a földjét az elárasztás fenyegeti.

Olvasóink írták

 • 15. Kovacs Emilia 2008. február 12. 21:03
  „Amit a hódról tudni érdemes/Irta és az illusztrációkat kész. Haarberg Orsolya.- Bp. : WWF Magyarország, 2007.

  Ez a kb. 30 oldalas füzet a http://wwf.hu oldalról is letölthető.
  További érdekes cikkek ugyanitt:
  - Gyermekszemmel a hódokról
  -Mit tegyünk, ha rág a hód
  -Főszerepben a hód
  Nagyon szép és hasznos honlap a "hódvitához" :-)”
 • 14. Vendég 2008. január 16. 17:24
  „Lehet, hülyeséget írok, de nem lehet a "hódveszélyes" körzetben lévő fák törzsét valamivel körbekeríteni, "hódmagasságban", ami a fákat nem zavarja, de a hódok nem tudják átrágni? Például lehet kapni vékony fémhálót, amit nem hiszem, hogy át tudnának rágni, de a levegő átjut rajta. Persze ez pénzbe és vesződségbe kerül, de egyszer kell megcsinálni, és nem írtottunk ki egy csomó élőlényt.”
 • 13. Egy helyi 2008. január 15. 11:57
  „"Kedves Keve"!
  A jóindulat csak úgy sugárzik belőded. Köszönjük. Ha már olyan egyszerű lenne körbekeríteni egy erdőt, akkor hajrá! Gyere és tedd meg, fizesd ki! A hódnak meg van vára, abban lakik. Ezt még egy gyerek is tudja. A várak torlaszokat képeznek. A fák ágas része is a vízbe kerül. Szintén torlasz. Jó lenne, ha gondolkoznál is mielőtt írsz valamit. Amúgy igen, védjük az állatokat, de ne menjük vissza pár millió évvel.”
 • 12. Taki 2008. január 15. 06:26
  „Könnyen mond véleményt akinek nem okoznak kárt ezek a kis állatok. Kibicnek semmi sem drága azért nézném, ha éppen az Ő tulajdonában tennének kárt... Így van védettek és védjük is Őket, de ne essünk át a ló túlsó oldalára. Nem ártana az eszünket is használni. Lébény területén soha nem volt Hód. Túzok az igen. Én láttam a várakat amiket csináltak és a kárt is. Nekik nem lehet megmondani, hogy mettől meddig az Ővé. Ha már valamit szabadon engedünk azért felelősséggel is tartozunk. És Keve ki a szamár az a pár kilométer nem is pár kilométer használd a térképet. Ja a duzzasztógátat meg nem a Lébényiek csinálták és találták ki. Bocsi ennyit illene tudni.”
 • 11. helybéli 2008. január 13. 22:10
  „iááá! iááá!
  Keve, gyere közénk, itt a helyed!
  Te egy zseni vagy! De tiszteletbeli szamárnak befogadunk...”
 • 10. Keve 2008. január 13. 15:07
  „Akkor vegyuk szepen sorjaba... Gondolom nehez lenne egy adott erdot korbevenni keritessel, ahogy azt mashol (Europaban) csinaljak, csak ott azert, hogy ne essen bantodasuk az allatoknak. Aztan... A hodok kidontottek 50-60 fat... Hmmm... Nem is tudom, hogy az APEH altal kikuldott felszolitolevelek a gyerekeknek mennyi papirba es ezzel faba kerultek. 200-300? Tovabba... Minden tiszteletem a hodoke... Nem epitettek varakat, tehat nem torlaszoljak el a folyot... Ugyse tudnanak lepest tartani a duzzasztogattal kicsit odebb, amit az emberek epitettek ezzel kitaszitva a hodokat az elohelyukrol. Okos enged, szamar szenved! Kezdjetek el "szamarul" tanulni Lebenyiek!”
 • 9. helybéli 2008. január 12. 23:56
  „Bögöly! Akkor is ilyen lazán fogalmaznál, ha a Te erdődet irtanák ki? Az a "pár kidőlt fa" úgy 50-60 körüli - csak ezen az egy helyen!”
 • 8. bögöly 2008. január 11. 22:42
  „Más helyeken meg sok sok milliót áldaoznak arra hogy visszatelepitésk öket. A lébényi kollegák meg.......
  Óriási probléma lehet pár kidőlt fa...
  Próbáljanak meg együttélni ezekkel az állatokkal, legalább annyi joguk van ott lenni mint nekünk.
  Szerintetek miért védett állat ?

  Bögöly a 28ból”
 • 7. érintett 2008. január 11. 22:33
  „kisemnek!
  Nem úgy ám! Védettek! TILOS!!!”
 • 6. 621 2008. január 11. 16:49
  „Ezen kívül, még Rajka külterületén, a gát felé a holtág mellett is láthatók ugyan ezek, illetve hódpajtásék, ha az embernek szerencséje meg türelme van...”
 • 5. wuki 2008. január 11. 14:09
  „Ha időm engedi, megkeresem ezeket a hódokat. Elgondolkodtató, hogy itt rágicsálnak pár kilométerre, és én még életemben nem láttam közelről hódot. Ha meglátok egyet, majd azt mondom: "Szervusz Hód! Hát neked meg miért ilyen fehérek a fogaid?". Életszerű nem? Hülye kolgét reklám! Mindenesetre meglepett, hogy 30 kg egy ilyen torpedó! A képek nagyon jók! Hajrá HÓD!”
 • 4. Agent 2008. január 11. 08:55
  „Lutra vidra volt (Latin neve után), nem pedig hód, sőt, a regényben sem volt hód megemlítve.:)”
 • 3. kisem 2008. január 10. 23:12
  „Azt az ominózus két, hódok által kidöntött fát nem lehetett eltávolítani. Ejnye-ejnye!”
 • 2. lutra 2008. január 10. 21:03
  „Lutra forevör!!! :)
  Lehet, hogy Lébényben már forgatják a folytatást, csak a stáb többi tagja még nem érkezett meg.”
 • 1. két kicsi hód 2008. január 10. 20:56
  „Védd a fákat, egyél hódot!

  Egyébként inkább ezek a hódok jelentsenek veszélyt, mint azok aki a sajóládi erdőben élnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült az út, de tilos a behajtás

Győr-Másfél hónapos csúszással december közepére elkészült a győri Szauter utca meghosszabbítása. Az… Tovább olvasom