Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -4°C | 4°C

Nem rétegprobléma a droghasználat - vizsgálat Nyugat-Dunántúlon

Nem rétegprobléma az illegális szerek használata - ezt támasztják alá a serdülőkori szerhasználattal kapcsolatos nyugat-dunántúli vizsgálat eredményei.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve középiskolások körében végzett kutatást a régió fiataljainak legális (például az alkohol, illetve a nikotin)és illegális droghasználatáról - mondta az év eleji kutatás eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Burkali Bernadett szociológus hétfőn Győrött.
Tizenkilenc település 50 középiskolájában a 3000-nél több diák válaszaiból az derült ki, hogy a vizsgálatba bevont települések és iskolák mindegyikében vannak olyan fiatalok, akik már kipróbáltak illegális szert.
A kutatás eredményeiről készülő kiadványt eljuttatják az önkormányzatokhoz és az oktatási intézményekhez. A döntéshozók figyelmét kívánják ily módon felhívni arra, hogy a drogfogyasztás problémája lakosságszámtól, illetve földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül érinti a régió településeit - ismertette a szociológus.
A túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, az illegális kábítószerek használata egészségkárosító hatásukat ugyan évek alatt fejtik ki, a prevenciót azonban jóval korábban kell kezdeni - mutatott rá a szakember.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázati támogatásával folytatott kutatás részleteiről Burkali Bernadett elmondta: a megkérdezett középiskolásoknak csupán 4,5 százaléka nem kísérletezett még sem legális, sem illegális szerrel.

Az esetek többségében az illegális szerek a két legális szer használata után következnek, az alkoholfogyasztást és a dohányzást követi az illegális szer.

A középiskolások 93 százaléka fogyasztott már egy-két kortynál több alkoholt, csaknem négyötödük volt már részeg. Először átlagosan tizenöt éves koruk környékén részegednek le. A fiatalok négyötöde dohányzott már életében, az első cigarettát legtöbbjük alig 14 évesen szívta el. A napi rendszerességgel dohányzók aránya kirívóan magas, közelít a harminc százalékhoz.

A középiskolások 35 százaléka használt már illegális szert. Eltérő gyakorisággal, de visszatérően 11 százalékuk használ tiltott szereket, egy százalékuk pedig naponta. Legszélesebb körben a marihuánát szívják, ezt követik a ragasztó- és oldószerek. Harmadik helyen azonos súllyal szerepel a visszaélésszerű gyógyszerszedés, illetve amfetaminszármazékok használata.

A regionális eloszlást tekintve a szerpróbálók aránya minden megyében eléri a 30 százalékot. A Győr-Moson-Sopnron megyei fiatalok 38 százaléka, a zalaiak 36 százaléka, a vasiak 30 százaléka próbált már valamilyen illegális drogot. A községekben élő fiatalok valamelyest kevésbé veszélyeztetettek, mint a megyei jogú városokban élők. A kisebb lakóhely egyfajta védernyőt jelent, de még ebben a körben is 32 százalékos a próbálók aránya - közölte a szociológus.

Statisztikailag igazolható, hogy az illegális szerhasználó fiatalok kevésbé elégedettek életükkel, mint azon társaik, akik nem fogyasztanak drogokat. Ötven százalékkal kisebb az esélye annak, hogy az életükkel inkább elégedettek kipróbálják az illegális szereket - tette hozzá Burkali Bernadett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrkőcfesztivál: változások a buszközlekedésben

Lezárják a forgalom elől július 1-jén a Szent István út Városháza előtti szakaszát és a Rába kettős… Tovább olvasom