Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Nem okoz járványt a megyében az ár

Megyénkben nem kell tartani a hepatitis A-vírustól az árvíz sújtotta települések lakóinak – biztosította erről portálunkat az ÁNTSZ.

Az elúszott házak pincéiben még mindig áll a víz, a károsultak búvárruhákat kaptak.

Elsősorban az észak-magyarországi károsultaknak javasolják a védőoltást, a nyugat-dunántúli régió árvíz sújtotta települései számára nagyságrendileg kevesebb – mintegy 500 oltóanyagot – kértek. Ennek nem az az oka, hogy Borsodban vagy Közép-Magyarországon nagyobb a baj, mint mondjuk Győr környékén. Inkább az, hogy a hepatitis A-vírus csak akkor fertőzhet az árral, ha eleve jelen van a térségben. Ettől viszont Bőny vagy Mezőörs környéke mentes, akárcsak a hastífusztól, így nálunk nincs az árvíznek járványügyi kockázata – tudatta dr. Pék József kistérségi tiszti főorvos.

A környező utcákon mindenütt konténerek és egybegyűjtött homokzsákok sorakoznak. Fotó: Krizsán Csaba
A környező utcákon mindenütt konténerek és egybegyűjtött homokzsákok sorakoznak. Fotó: Krizsán Csaba

Ami még a közegészségügyhöz tartozik: egy bőnyi lakó csütörtökön azt próbálta a Kisalföldön keresztül kideríteni, hogy mit kell tenni a földön termesztett növényekkel: a salátával, a retekkel, a hamarosan érő eperrel vagy az őszre várt krumplival, ami másfél méteres, szennyezett vízben állt. Amennyire ő tudja, nem lehet érte felelősséget vállalni, vagyis kárba ment.

Ezzel kapcsolatban viszont megnyugtat mindenkit dr. Szabó Tamás megyei főállatorvos. Az élelmiszer-biztonsági igazgató szerint elegendő megmosni a termést, akár pár hét múlva, akár ősszel. Addig a nap eleget süti, s van, amit meg is főzünk. Hozzátette: a földön termő gyümölcs, zöldség egyébként sem tiszta, hiszen megrághatja az egér, megtisztelheti a kutya, a macska, tehát az a szerencsés, ha mindenképpen alaposan megmossuk evés előtt.

Ami a fertőtlenítést illeti, az ÁNTSZ szerint a járdákat, úttesteket nem kell vegyszerrel áztatni: amikor megszárad, gereblyével össze lehet szedni a durvább szennyeződéseket. A lakások, melléképületek rendbetételéhez viszont a tisztiorvosi intézettől és a támogatóktól kaptak fertőtlenítőt a lakók. A bőnyi Juszel Tiborné sem látott még egy helyen ennyi Domestost, Flóraszeptet vagy hipót.

– Csak jót tudok mondani azokról, akik segítenek, elképesztő, hogy itt mi volt és hogy mennyi vegyszerre volt szükségünk – mondja az asszony, aki épp ekkor húzta magára a szomszédja által levetett búvárruhát. A speciális felszerelésből néhányat kaptak az érintett családok, a támogatók jóvoltából kézről kézre jár a védőholmi. Nagy szükség van rá, Juszelné pincéjében még most is méter magasan áll a Cuhai-Bakony-ér által ˝itt felejtett˝ víz. Karácsonyfadíszek úsznak a krumplik mellett és mindennek kétszeres a súlya, a nő alig bírja egyedül kiemelni a pinceablakon a fogyni nem akaró ládákat. A környező utcákon mindenütt konténerek és egybegyűjtött homokzsákok sorakoznak, s míg Juszelné a pincében rakodik, addig férje talicskán tolja ki az elázott kukoricát, összesen 15 mázsányit.

Olvasóink írták

  • 1. fióka 2010. május 28. 14:52
    „szegény ilimami megyünk is haza a munkából azt segítünk neki mert megérdemli puszi neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodabővítés hatvanhárommillióból Vámosszabadin

Megújul, kibővül az óvoda Vámosszabadin, a beruházás alapkövét csütörtökön helyezték el a… Tovább olvasom