Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nem lustaságból kell a segély

Győr - Szélesedik és mélyül a szegénység – ezt hallottuk a Magyar Szegénységellenes Hálózat keddi, régiós tanácskozásán, ahol a legnehezebb körülmények között élők helyzetéről tanácskoztak a szakemberek.
A fórum résztvevőit köszöntő Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere elmondta, időszerű témáról van szó, amivel foglalkozni kell. „A társadalmi szolidaritás teljes hiányáról beszélek, a foglalkoztatási mutatóink is azt jelzik, hogy mindenkinek nehezebb lesz, a szegénység egyre mélyül." A politikus rámutatott, Győr a válság dacára is olyan helyzetben van, hogy pályázati összegekkel mintegy 400 mikro- és kisvállalkozó munkahelye maradhat meg, ez is segítség.

Sztankovics Ágnes a tanácskozáson bemutatta azt a tanulmányt – Vágóképek rögzítve 2008 –, amely az ország különböző településein készült, s a szegénységben élők körülményeit interjúk formájában derítette fel.

– A látleletet már eljuttattuk a döntéshozókig, hiszen a politikusok tehetnek a témában a legtöbbet azzal, hogy a jelenleginél jobb törvényeket hoznak – mondta el a Kisalföldnek a szervezet koordinátora. – A jelentés egyik fontos megállapítása, hogy a családi pótlék jelenlegi rendszerének megváltoztatása beláthatatlan következményekkel járhat, ugyanakkor a különböző segélyfajtákra nem lustaságból szorulnak a szülők. A feketemunka megszűnésével vagy büntetésével sokan képtelenek lesznek fenntartani a családjukat, a tanulmány erre is több példával utal.

A legmegdöbbentőbb mégis az előítéletesség, amivel a szegényeknek szembesülniük kell, és a számok, amelyek szerint minden ötödik gyerek szegény.

Sütő Csaba szociálpolitikus ugyancsak úgy vélte, mélyül a szegénység, a válság pedig csak fokozhatja ezt. Komjáthyné Antal Erzsébet, a gyermekjóléti szolgálat vezetője arról számolt be, hogy az utóbbi hetekben a korábbinál több család jelentkezett az intézménynél. A szülők egy része szégyell segítséget kérni, ugyanakkor tart is a várható megszorításokról és attól, mi lesz, ha elveszti munkahelyét.

Olvasóink írták

  • 1. sára 2009. április 17. 19:48
    „A Családsegítők, és a Munkaügyi Központok is csak disznek vannak!Semmilyen segítséget, támogatást nemlehet kapni, ahhoz pedig elég sokan vannak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhasalt pályázat, mely sokat ért volna...

Győr - Karcagi-Mészáros Zsolt szocialista önkormányzati képviselő szerint aggályos a város pályázati… Tovább olvasom