Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

˝Nem lehetek saját mániám rabja˝

Képzőművészet - Akit valaha is tanított, az nem feledi. Óráit, útmutatásait, titkait, a művészt. Mert nem sajnálta megmutatni azt, amit több évtizeden keresztül kitanult, kikísérletezett, művészi fokra emelt. Ünnepnap egy alkotó életében a kiállítás. Barabás László most ünnepre hív.
A győri festőművész huszonegyedik egyéni kiállítására készül. Már nem számolja közös tárlatokkal hány helyen jutott bemutatkozási lehetőséghez, de emlékeiből bármelyiket fel tudja idézni: „Az első kiállítást nem lehet elfelejteni: 1963-ban a győri Baross úti Műcsarnokban nyílt meg. Azóta rendszeresen jelentkezem új anyaggal. Hogy mikor kell újra a közönség elé állni? Nincs rá recept. Négy-öt év alatt érlelődik ki egy olyan anyag, amellyel már érdemes megmutatkozni. Szakmailag és szemléletileg egyaránt. A nagy dilemma számomra, hogy melyek legyenek azok a képek, amelyek a galéria falára kikerülnek. Válogatok. Már a témaválasztáskor szelektálok. Egy életérzéshez keresek motívumokat. Úgy gondolom, az oda-vissza kapcsolás az alkotás mozgatóereje. Bensőséges kapcsolat ez az alkotó és a külvilág között."

Barabás László kiállítása március 13-ig látható a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár galériájában, hétköznapokon délután kettő és hat óra között.
Barabás László kiállítása március 13-ig látható a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár galériájában, hétköznapokon délután kettő és hat óra között.

Talán az egyik legnehezebb feladat kiválasztani azokat a képeket, melyek egy kiállítás anyagát mutatják be. Néhány év történelmét, emlékeit: „Néhány évtizeddel ezelőtt a képzőművészeti alap elismert tagjai válogattak a képek között. Természetesen velem is előfordult, hogy kizsűrizték néhány festményemet. Nem volt könnyű akkor ezt elfogadni, de ma már sok mindenben egyetértek velük. Ma mindenki egyéni ízlése alapján állítja össze anyagát. Ez nem mindig jó. Kikerültünk a köztudatból, hiszen amíg fővárosi művészek jöttek zsűrizni, véleményüket magukkal vitték Budapestre is."

Új tárlat – új munkák. A válogatott anyag mindegyik darabja először mérettetik meg a közönség előtt: „Nem szeretem a nosztalgikus kiállításokat. Az utóbbi két év termését láthatják azok, akik ellátogatnak a galériába.

Barabás László jubileumi kiállítása

Akik ismerik munkáimat, azoknak valószínűleg nem fogok nagy meglepetést okozni. Az állandó stílus mellett azonban még mindig keresem az új megoldásokat. Nem lehetek saját mániám rabja, szeretnék lépést tartani az új törekvésekkel.

Ezt a törekvést követhetik nyomon azok, akik a műholdképekről készült absztrakt alkotásokat látják a mostani tárlaton. Szokatlan ez a művésztől, bár sohasem állt távol tőle az elvont megfogalmazás. Saját magát valahova félútra teszi, a naturális és absztrakt festők közé, aki egy-egy motívumot választ témaként, azt dolgozza aztán ki. „Kiszínesedtem az utóbbi években. Úgy látszik ez már a korral jár. Elsősorban motívumokat gyűjtök, ebből születnek a képek. Megpróbáltam visszafogottabban alkalmazni az ezüst- és az aranyszíneket, de azért most is erősen dominálnak a képeken. Számomra misztikus hatást kelt. Remélem, ez jön az érdeklődőknek is. Igen, azt hiszem, lírai hangulatú lett ez a válogatás.
Barabás László 75 éves. Jubileumi tárlattal készült, de nem nosztalgiázni akar. Kísérletező művésznek tartja magát, munkái is erről tanúskodnak. „Négy-öt évente készülök új válogatással. Nem véletlen, hogy újra a könyvtár galériájában állítok ki. Szeretem ezt a helyet. Most már nem akarok ígérgetni, hogy mi lesz öt év múlva, de folyamatosan dolgozom.


Egy kép születése

Barabás László Faludy György kötetében bukkant rá egy kínai költő, Vang Vej „Egy kínai vershez" című költeményére, amely Faludy fordításában valóban ihlető erőt adott a képhez. A következő sorok hívták életre ezt az alkotást:

Szép tiszta víz a Fehér kavics révnél
Zöld sűrű sás hasas komor halak
Itt mossa ki selyemruháit éjfél
után a lélek ezüst Hold alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadik évad: startolnak a Vasárnapi túrák!

Győr-Moson-Sopron megye – Az utóbbi két év nagy sikerére való tekintettel a 2009-es… Tovább olvasom