Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Négymilliárdos csalás: lezárták a nyomozást

Vádemelési javaslattal adta át a 4 milliárdos intervenciós kukoricás csalás- és sikkasztássorozatként elhíresült ügyet – amelynek két évig tartó nyomozása alatt 4 ezer oldalnyi irat keletkezett – az ügyészségnek a megyei gazdaságvédelmi osztály.

A tizenhét károsultnak okozott kárból jó ha 60 millió forint megtérül.

A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói befejezték a K. Imre és társai ellen, különösen nagy kárt okozó csalás és sikkasztás miatt indított eljárást. Az ügy előadói, Bakó Péter alezredes és Nida-Takács Klára őrnagy lapunk megkeresésére elmondták: az intervenciós kukorica tárolásával, eladásával kapcsolatos – főként a megyében elkövetett – 4 milliárdos csalás- és sikkasztássorozatnak három fő gyanúsítottja jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Az első feljelentés 2008 márciusában érkezett, ami alapján  nyomozás indult  a K. Imre vezette GP Trade Kft. ellen. A társaság 2005-től   foglalkozott intervenciós gabona tárolásával, a megyében Kapuváron, Gyirmóton, Sobor területén és Pannonhalmán, valamint a Fejér megyei Mányon. Az általuk tárolt intervenciós kukoricát sajátjukként feltüntetve közraktárjegyeket állíttattak ki, azokra hiteleket vettek fel. Emellett ugyanazt a kukoricát többször adták el. A ténylegesen eladott kukoricát úgy pótolták, hogy a gabona alá szalmabálákat raktak, így az ellenőrök  azt látták, hogy tele a magtár.

A nyomozás megindítása előtt K. Imre, a cég ügyvezetője külföldre menekült s  minden iratot eltüntetett. Ennek ellenére sziszifuszi munkával sikerült megfelelő számú bizonyítékot s tanúvallomást begyűjteni. A legnagyobb károsult az egyik bank, amelyik 1,3 milliárd forintot veszített. Végül a férfit Spanyolországban, egy malagai üdülőközpontban találták meg a győri nyomozók, majd hazahozták.

A gazdasági társaságnak volt egy elődje, amit korábban olyan ember irányított évekig, aki a rendőrség top 100-as listáján szerepelt, hat hatóság körözte. Ő B. László, álnevén Kiss Dénes, illetve Balázs József. Társával, H. Zoltánnal együtt elfogta a rendőrség, ezzel közelebb jutottak az ügy megoldásához. K. Dénesről még az élettársa sem tudta, hogy álnevet  használt.

A gazdaságvédelmi osztály munkatársai elmondták:  H. Zoltán és B. László okmányai olyan tökéletes hamisítványok voltak, hogy azokat az igazságügyi szakértői iroda oktatási célra visszatartotta. Az ügyben 9 embert vettek őrizetbe – köztük három, magas beosztású bankárt –, hatan előzetes letartóztatásba kerültek. Jelenleg hárman vannak előzetesben. A társaság által okozott 4 milliárdos kárból jó, ha 60 millió forint megtérül. A rendőrség három nagy értékű gépkocsit és egy ingatlant foglalt le.

A különösen jelentős kárt okozó sikkasztás, csalás büntetési tétele 5-től 10 évig terjed. Mivel sorozatban követték el, a felső határ elérheti a 15 évet.

Olvasóink írták

 • 5. blise 2010. február 04. 12:41
  „Hát igen a 4 milliárdért a 4-5 év nem tűnik soknak, utánna mint meg mint az a bizonyos Marci Hevesen...
  Bezzeg a rendőr pár ezer Ft ért is éveket ül... Míg máskor gyilkoságért meg ennyit sem.
  Nem vagyok jogász, de miért nincs egy egyértelmű értékrend (mondjuk alsóhangon bármiért minimum 15 év, és ettől csak felfele lehet eltérni...)”
 • 4. józanparaszt 2010. február 01. 15:33
  „a gyanusított nevét miért nem lehet kiírni??????
  az elöadók persze nevükkel felelnek!!
  magyar jog : VICC!”
 • 3. fióka 2010. február 01. 12:42
  „öregem 4 milliárdért röhögve bemegyek én is 4-5 évre a sittre ez a magyar igazságszolgáltatás vicckormány.”
 • 2. kamikaze 2010. február 01. 07:59
  „nem piti az biztos az előttem hozzászólónak teljesen igaza van a bankárokat én sem sajnálom!!!!!”
 • 1. solyomszem 2010. január 30. 10:05
  „ez beszarás,mondjuk az éhes bankárokat nem sajnálom. bezzeg ha én valamit csinálni akarnék akkor még székletmintát is kérnének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy családi ház teljes tetőtere Töltéstaván - fotókkal

Teljes terjedelmében leégett egy családi ház tetőszerkezete Töltéstaván pénteken este. Az oltás… Tovább olvasom