Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Ne legyen nyűg mozogni

A gyerekek teljesítményét nem a standardokhoz, hanem önmagukhoz kell mérni – ez volt az egyik kulcsszó abban a felmérésben, amelyben a Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság három iskolájának – a Kálvária, a Kölcsey és a Gárdonyi – 665 diákja vett részt.
Volt persze más is, például az a megállapítás, miszerint az elsőtől a nyolcadik osztályosokig a test teltségének indexe egyre magasabb lesz, a nyolcadikosok közel hatvan százaléka jár az elhízás útján.

(Összehasonlításképpen: az elsősök közt ez az arány nem egész 15 százalék.)

A város a kutatást 2,5 millió forinttal támogatta, Borkai Zsolt polgármester azt mondta: ahhoz, hogy valódi előrelépést érhessünk el a felnőtt lakosság egészségre nevelésében, a gyerekek hozzáállását kell megváltoztatnunk; visszavezetni őket a mozgás szeretetének irányába.

Dr. Király Tibor főiskolai docens, a projekt vezetője szerint olyan alapvető ismereteket kell bevinni a testnevelésbe, amelyek személyre szabva segítik a gyerekek fejlődését. Ilyen például a nyugalmi pulzusszám, illetve az a pulzusszám-emelkedés, ami még nem okoz problémát.

Dr. Ihász Ferenc egyetemi docens, intézetigazgató itt tette hozzá: az egyik legfontosabb változás a testnevelésben az lenne, ha a gyerekek teljesítményét nem a standardokhoz, hanem önmagukhoz viszonyítanák és akkor a lemaradt diákok nem folyamatos kudarcokkal, hanem sikerélményekkel gazdagodnának.

Mivel többször elhangzott a tegnapi sajtótájékoztatón a napi egy testnevelésóra jogszabályi kötelezővé tétele (ez a következő tanévben lép életbe), a Kisalföld rákérdezett arra, hogy a győri közoktatási intézmények a feltételek megteremtésével hogyan állnak. Válaszként elhangzott, hogy Győrben 88 tornaterem és tornaszoba áll rendelkezésre az iskolákban, de a napi testmozgás nem függvénye a tornatermek számának. Ki kell használni a szabad tereket, területeket – a felmérés erre is utal.

Olvasóink írták

 • 1. nakivagyokén 2012. április 07. 16:15
  „"Ne legyen nyűg mozogni"
  A ma gyermeke teljesen elszakadt a természettől, ez egyrészt érthető, a tanulás mellett, nagyon sok olyan elfoglaltsága van, mely szó szerint, "gúsba" köti!
  Csak magamból kiindulva, nekem sem volt könnyű, hogy a mai életformámat is fent tudjam tartani!
  A család, a volt munkahelyen való helyt állás mellett, mindig kellett időt szorítani a mozgásra, a természet alázatos szeretetére! - De a mozgásra igen is legyen igény, nem kell ahhoz több személy! A mozgással a természetben, a körülöttünk lévő apró dolgokra is figyeljünk oda! Az évszakok változatosságára, vegyük észre az éppen megérkező első vándormadarat, az első pillangót.... "Lényeg, ne legyen nyűg mozogni!

  " Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A globalizáció árnyéka

A globalizációban látja a hazai vállalkozások nehéz helyzetének okát a győri Ferrokontakt Kft.… Tovább olvasom