Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nagy Viktor meséi a tébolydából

A Hoffman meséi olyan opera, melyet a több mint száz operettet író Jacques Offenbach jegyez.

Ebben, egyetlen operájában sem tagadhatja meg magát a szerző, könnyed dallamait fütyülni tudjuk, pedig ez egy operánál nem éppen megszokott. Ettől válik minden színházban sikerdarabbá a klasszikus mű. No meg attól a mesés világtól, amit a szerző megteremt. A szövegkönyvét Jules Barbier írta a különleges történeteiről elhíresült E. T. A. Hoffmann elbeszéléseit felhasználva.

Az eredeti mű egy kocsmában játszódik, pontosabban ez a kiindulópontja a három, nőkről szóló mesének. Nagy Viktor a színpad világában sokszor használt elmegyógyintézet falai közé helyezi a szereplőket. Erre talán Hoffman önsorsát összegző dala inspirálta, amelyben végignézve a három nőn, akit szeretett és akikkel alapjában soha nem teljesedhetett be a szerelme, őrültnek titulálja magát. Mindenesetre a színhely nagyon jól működik. A díszlet nem tolakodó, de szürkeségében is monumentális és látványos, és a kórus, valamint a kórusba szervesen beépülő tánckar maximálisan kiteljesíti azt.


Kétszínű előadás, a jó és a rossz arcai

Nincs esetlegesség. A mozgások megtervezettek és tiszták. Mindenki él a színpadon, mindenki hozzáteszi saját magát. Nincsenek kóbor statisztáknak látszó emberek, akikről nem lehet tudni, véletlenül tévedtek-e be a színpadra, vagy szerepet szánt-e nekik a rendező.

Azt tudjuk, hogy Nagy Viktor kedvenc színe a fekete. Egy színes, forgatagos mese színrevitelénél ez akár aggasztó is lehetne, de mégsem az. A főhős fehér ruhája, a kórus szürkesége vagy éppen koromfekete, napszemüveggel is megerősített sötétsége mintha a világ színét és visszáját, a mennyet és a poklot is jelképezné. Ráadásul ez a felfogás, ez a kétszínűség lehetőséget teremt arra, hogy a dalok, a zenék, a mimikák vigyenek jól látható árnyalatokat a darabba.

Azért a színek is feltűnnek, és nem esetlegesen. A Hoffman szerelmét, Stellát játszó, egyetlen szót nem ejtő Agócs Judit van színes ruhában.

Agócs Judit, köszönöm, hogy vállalta ezt a semmi szerepet! Kétszer bejön és kimegy. De ezek a percek attól válnak erőssé, biztos pontokká, hogy pont ő teszi ezt, egy színésznő, élete minden tapasztalatával és nem egy statiszta.


Nyári Zoltán és az inspirált játszótársak

Az előadás két Hoffmanja közül Nyári Zoltán előadását tudtuk megnézni. Győrfi Istvánt ismerve ő is kiváló ebben a komédiára és szívszorító érzelmeket is felmutató játékra alkalmat adó figurában. Nyári egyszerűen fantasztikus. Vagy fantasztikusan egyszerű! Eldönthetetlen, hogy egy énekelni tudó színész, vagy egy kiváló színészi képességekkel is megáldott, modern operaénekes. Könnyed, mintha csak tényleg mesélne nekünk. Pontos, mint egy mérnökember és játékos, mint egy gyerek.

Atyaég! Jut eszembe, lehet, még élvezi is, amit csinál? Nem munka ez számára, hanem percről percre egy jutalomjáték. A színész, aki viszi a vállán a darabot, inspirálja a közönséget és a társakat is. Mindemellett érthetően, tisztán énekel és minden szava célba talál. Nagyon jó választás volt.

Nyári Zoltán és a színészek, kórustagok kiváló összjátéka.
Nyári Zoltán és a színészek, kórustagok kiváló összjátéka.

Az első felvonásban Vincze Gábor Péter még, akit ki kell emelni. Ő sem elégedett meg azzal, hogy elénekelje szerepeit. Önmagát adta hozzájuk! (Erre az operára a kezdeti bemutatóktól fogva jellemző, hogy több szerep is jut egy-egy énekesnek. Ez egyáltalán nem zavaró.) A rendező Győrött jól elkülöníti a figurákat, kivéve az ördögi szerepkörben feltűnő Lindorf, Coppelius, Miracle, Dappertutto négyest alakítókét. Bede Fazekas Csaba még nem tudta énekelni ezeket, de hamarosan ő is beáll Bátki Fazekas Zoltán mellé. Aki viszont torokfájással küszködve is vállalta a múlt szerdai szereplést. A közönség vastapssal is jutalmazta. Kiváló ˝Mephisto˝ volt a kissé mindenkit Faustra emlékeztető Hoffman mellett. S ha dicsértük Nyárit, őt is mindenképpen kell, mert legalább olyan színész, mint amilyen énekes! Manapság pedig egyre inkább feltétel ez, hiszen kevesen elégszenek meg az olyan, nem éppen pozitívan értelmezett operista tálalással, mint amilyet ebben a darabban Bakonyi Anikótól (Antónia) látunk. Szerencsére a színház egyik kiválósága, Schwimmer János ott ült a nézőtéren és kicsit oktathatott arról, hogy egy szopránnak azért érthetetlenek a mondatai, mert olyan magasságokban énekel, ahol eltűnnek a magánhangzók. Jó, de ezt egy ilyen remekül élőre varázsolt operában sem kellene karokat tellegetve bemutatni.


Lázin Beatrix megmutatta magát

No, fussunk végig a női karaktereken. Hoffman először egy gépnőbe szeret bele. (Most Győrben kissé felszisszent a nézőtér, amikor ezen epizód brutális lezárásához egy láncfűrészt használ a főgonosz. Talán ezt az egy részt érdemes lenne kicserélni a közelmúlt tényői eseményei okán valami másra.) Ám Olympia csodás volt. Kertesi Ingrid és Rácz Rita keltik életre a bábut. Mozgásuk soha nem megy énekeik rovására.
Az eredeti műben a középső részt, amelyben a főhős egy kurtizánba szeret bele, itt a harmadik részként játsszák. Lázin Beatrix uralta a színt. Ha azt mondtuk, Nyári jó színész is amellett, hogy jó énekes, akkor némi részrehajlással, ami nem utolsó szempont a totális színházi élmény keresése során, meg kell jegyezni, hogy Lázin Beatrix pedig mindehhez még csodás nő is. Nem csupán izgalmas szerepbeli lelkét, de a szinte még izgalmasabb testét is megmutatja a nézőknek, viselve egyébként az itt megjelenő vörös színt, ami felkiáltójel a történetben! Talán azért, mert egy férfi vesztét a nőiességnek eme fajtája okozhatja leginkább.

Derzsi György alakítása mellett sem mehetünk el szó nélkül. Kellene valami rosszat mondani róla, de nem megy. Négy szerepet játszik el váltótársával, az ugyancsak kiváló Mukk Józseffel, de mindegyik más, mindegyik kedves, érdekes, különleges. Gál Erika és Megyesi Schwartz Lucia Hoffman kísérőjét, védőangyalát, Miklóst alakítják azzal a visszafogottsággal, ami erre a szerepkörre kiosztatott.

A sikerhez sokat tesznek hozzá mesterségbeli tudásukkal Jekl László, Szűcs Péter Pál, Fáklya Erzsébet és Deáky Dalma is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőörsön időt kaptak a gólyák

Kisebb fórum alakult ki a napokban hazaérkezett gólyák ügyében Mezőörsön, ahol a Fő utca egyik… Tovább olvasom