Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Műemlékmentés az ökumené jegyében

A helybeli evangélikusok örömmel segítenék az elmúlt évtizedekben méltatlan állapotba került gyarmati kálvária felújítását.
A korabeli katonai térképek tanúsága szerint a kálvária 1850 és 1880 között készült Gyarmaton.

A falu külterületi részén található épület az elmúlt néhány évtizedben méltatlan állapotba került. Kottmayer Tibor műemléki szakmérnök a Kisalföldnek korábban elmondta, hogy a veszélyeztetett műemlék felújítási terve elkészült, amire a hivatal építési engedélyt is adott. (A kálváriára enyészet költözött, Kisalföld, 2005. augusztus 10.), csak a források hiányoznak. Cikkünk nyomán a kápolna megmentésére jelentkeztek a gyarmati evangélikusok. Vörösné Kovács Katalin presbiter elmondta: akár a katolikus egyházközség, akár az önkormányzat szervezi, bonyolítja a felújítást, ők pénzzel és munkával is szeretnének hozzájárulni.

– Az egykor színkatolikus faluban a legutolsó népszámláláskor hetvenen vallották magukat evangélikusnak. Havonta egyszer Weltler Sándor csikvándi lelkész szolgálatával tartunk istentiszteletet az önkormányzat tanácskozótermében, amely nem egy templom meghitt csendjét hordozza. Ezért cserében annyit kérnénk katolikus testvéreinktől, hogy havonta egyszer a – reményeink szerint mielőbb – megújuló kápolnában tarthassuk istentiszteleteinket.

Weltler Sándor lelkipásztor is megerősítette: „A kis templom megmentése olyan cél, amelyre könnyű lesz mozgósítani az embereket. Egy ilyen megmozdulás összekovácsolná, egymás mellé állítaná a két egyházi közösséget, így igazi példa lehetne a gyakorlati ökumenére."
Morgos Ferenc plébános érdeklődésünkre úgy nyilatkozott: örömmel hallotta az evangélikusok segítőkész felajánlását, de a gyarmati egyházközség egyelőre nincs olyan anyagi helyzetben, hogy a tulajdonában lévő kálváriakápolnát felújítsa. Amennyiben megfelelő forrásokat tudnak teremteni a munkához, élnek a lehetőséggel.
Megkérdeztük Baráth Béla gyarmati polgármestert is, aki válaszát személyes megjegyzéssel kezdte.

– Dédelgetett tervem valósulna meg, ha megszépülhetne a kálvária. Sajnos az önkormányzatnak – folyó beruházásaink miatt – két-három évig nincs lehetősége a támogatáshoz, de utána anyagilag is az ügy mellé állunk. Ha közben adódik valami – akár pályázati – forrás, feltétlenül segítjük az egyházat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszedte a kerékbilincset

A kerékbilincs augusztus 1-jei bevezetése óta megtörtént az első rongálásos-leszereléses affér is, amelyből rendőrségi ügy lett. Az elkövető azt állítja, ő nem rongált meg semmit és bármikor megismétli a műveletet, mert a győri kerékbilincs nem olyan félelmetes, mint a híre. A férfi ellen büntetőeljárás indult , aki most megmutatja nekünk hogy kell percek alatt leszedni a blinicset. Tovább olvasom