Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Műemlék lett a feltárt győri vár, de mélygarázs is épülhet - fotók

Ideiglenes műemléki oltalom alá helyezte a győri vár Dunakapu téren előkerült maradványait a megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája. Elképzelhető, hogy mélygarázs is épül a terület egy részén.

Deák Andrea ásatásvezető régész szerint egyelőre kérdés, hogy találnak-e további várfalakat. Ismert – s azok, akik a téren járnak, láthatják is –, hogy a tér közepén előkerült a XVI. században épült erőd ágyúlejárója, amely a Duna-bástya nyugati füléhez vezetett.

A régészek már négyméteres mélységben járnak, s részletében is monumentális az egykori építmény a boltívek sorával, valamint a több mint három méter széles külső várfallal.

Veöreös András, a megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodájának vezetője kérdésünkre közölte: ideiglenes műemléki védelem alá helyezték az erőd előkerült maradványait, amelyeket így nem szabad elbontani.

Műemlék lett a feltárt győri vár - fotók: Bertleff András.

"Az építmény megőrzendő, de bemutatási kötelezettséget nem írunk és nem is írhatunk elő az önkormányzatnak. A falakat vissza lehet temetni, de azt a tervet, hogy a majdani mélygarázsból tegyék láthatóvá a vár részleteit, nagyon jónak tartom.

Az azonban könnyen elképzelhető, hogy annyi várfal kerül elő, hogy a mélygarázsnak alig marad hely" – magyarázta az irodavezető.

Fűke Péter, a polgármesteri hivatal településfejlesztési főosztályvezetője arról beszélt, hogy a mélygarázs megépítéséről nem mondtak le.

A szakember az ásatás meghosszabbításáról szóló döntést azzal indokolta, hogy így nagyobb bizonyossággal derül ki, mi van a föld alatt.

 

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. DON 2011. október 08. 16:58
  „mstummer:
  Nem kellett volna többet tenni a Dunakapu tér tervez(tet)ése előtt, mint kinytni egy Győr történetéről szóló könyvet, elolvasni, hol is élünk valójában, és megnézni egy pár azóta is közkézen forgó fotót.
  Egyébként a burkolatcsere is bajos lett volna, mert az eredeti utcaszint - ami a Matróz előtti utcaszint - alatt alig fél méterrel már előkerültek a leletek. Mindenképpen előjött volna az a bástya és ez mindenképpen azt bizonyítja, hogy igenis érdemes ott minden négyzetcentimétert feltárni, rekonstruálni és Magyarország, sőt Európa számára látogathatóvá tenni.”
 • 47. nasi12 2011. október 07. 23:32
  „Nálad a pont.
  Még utóbb kiderül, hogy mindketten hasonló célokért harcolunk?
  - - -
  Azt én már rég megtanultam, hogy ha valamit nem értek, akkor mielőtt letámadnám, megpróbálom megérteni a másik véleményét is.
  Pl.: mi szerettük volna lebontatni a Loyd épületét anno, mert nem illett bele a barokk tér hangulatába.
  A bontásban még segítettünk is volna, társadalmi munkában, aztán jött az a fiatal építész zseni, (Rosta S. Csaba) és olyat alkotott abból az épületből, hogy még mindíg hálával gondolok rá, valahányszor arra járok.
  Szerintem nem olyan forró ez a pite sem.
  Várjuk ki a végét.”
 • 46. mstummer 2011. október 07. 22:43
  „Tudtommal a lokálpatriotizmus lényege hogy a dicső múlt értékeit ápolva építjük a jövőt. Nem pedig a múltat eltörölve.
  Nem kéne neki harcolnia Budapesten. A gond hogy annyi munkája van... polgármester,képviselő,bizottsági tag, NOB elnök. Sokkal jobb volt amég csak polgármester volt. Amint nagypolitikai ambíciói lettek egyre inkább teret engedett a környezetének,és jöttek a hülyeségek. Én így látom.
  A nagy gond jelenleg hogy bár szépül a város, és ennek örülünk is,de sokszor irtó hülye ötletekkel jön elő ez a társaság. Lásd a topik alapját. Szvsz ha értelmesen megvizsgálták volna a témát akkor elkerülhető lett volna egy csomó félreértés. Előbb próbaásatás, és utána dönteni a tér jövőbeni funkcióiról. Az volt itt a gond hogy lesöpörték azok véleményét akiknek voltak is adataik és ötleteik is arról hogy mi van a tér alatt. Senki nem hőbörgött volna ha csak egy térburkolat cserét terveztek volna. Sajnos ugyanazt tapasztalom itt kicsiben mint az ország vezetésénél nagyban. Az emberek nem hallgatják meg egymás véleményét, az erősebb tűzön vízen keresztül viszi az ötletét....akkor is ha hülyeség. Pártállástól függetlenül.A rugalmasság is hiányzik többnyire.
  Vicc hogy a városnak nincs egy normális uszodája. A másik vicc hogy nincs egy normális méretű sportcsarnok. És ez jórészt az előző vezetés hibája is. Börtönbe csukatnám azt aki az egyetemi csarnokot ilyen picire tervezte.
  Szóval ezt a két dolgot fontosabbnak kéne tartani, mint holmi mélygarázst.
  Továbbá fejlesztjük az ipari parkot, ami nagyon helyes, közben nincs ott egy rohadt vasúti megálló sem. Rengeteg ember munkába járását megkönnyítenék. Ennek is több haszna lenne a mélygarázsnál.”
 • 45. DON 2011. október 07. 22:23
  „Nasi!
  Csodálom az idealizmusodat és a naivitásodat. Milyen furcsa eszmefuttatás során jutottál arra a következtetésre, hogy ha gyéef megérdemelt több éves pusztítást, akkor ez jár az óvénak is? Mióta nem felelős egy polgármester a beosztottjaiért, azok munkájáért, s mióta döntenek a szakértők ebben az országban bármiről is? Kicsit hajolj jobban ki az elefántcsont tornyodból, s nézz körül.”
 • 44. nasi12 2011. október 07. 21:42
  „Tisztelt 41. mstummer 2011.10.07. 15:47 !
  Nem kellene ennyire felmagasztalni a polgármesterünket, ha nem tudjátok elfogadni.
  Nem ő építi, szépíti, modernizálja városunkat egyedül, így a hibákért sem egyedül rajta kellene köszörülni a nyelveteket.
  Szerintem parkírozó házakat sem ő építette.
  Kár, hogy nagyon sokan nem ismerik azt a szót, hogy lokálpatriotizmus.
  Nem kell, hogy szeressétek, neki már az is elég, ha csak az a százezer lokálpatrióta tekinti is a sajátjának, ti pedig nem gátoljátok a munkáját.
  Egy igazi lokálpatrióta azt mondja: -álljunk mellé, és hozzunk ki belőle a város számára annyit, amennyit csak lehet.
  Hogyan harcoljon a városunkért Nagybudapesten, ha már idehaza, a helyi eszetlen kis Csák Máték, elveszik az összes harci kedvét?
  Jobb, ha tudjátok, ami jó dolog eddig történt a városunkban, nem az ő (nem csak az ő) érdeme, hiszen ő csupán egy testület vezetője, nem pedig pl. a Városi Főépítész.
  Az igazi érdem azé a sok névtelen profié, névtelen szakértőé, akik a keze alá dolgoznak egy-egy projektben, így a nektek nem tetsző dolgokért is csupán egyedül rajta elverni a port, a legnagyobb balgaság.
  A mélygarázs ügyében még nem született döntés, várják a régészek jelentését, így aki már előre támadja érte, az csak ürügyet keres, hogy politikai indokból beleköthessen.
  Várjuk ki a végét, hiszen erről, szerintem nem a polgármester fog dönteni.
  Ha a szakértők majd úgy döntenek, hogy nem lehet megépíteni, akkor nem is lesz ott mélygarázs, ám ha azt mondják, hogy maradhatnak a régi téglák, de elfér mellette a ,,garage" is, akkor hiába a Duna, Rába, Rábca, Marcal meg Arrabona körösök, bizony meg fog épülni.
  - - -
  Kár lenne feledni, (letagadni), hogy sokkal több jó dolog történt városunkban ez alatt a néhány hónap alatt, mint az előző húsz évben összesen, pedig anyagiakban most állunk a legrosszabbul.
  Persze, a tatárjárás után is talpra állt az ország, a Gyurcsányjárásból is kilábalunk majd, még ha nehezebben is megy.
  - - -
  u.i.
  Nem vagyok Fideszes, sem Jobbikos, sokáig Dr. Medgyasszay László tevékenységét tiszteltem nagyon, de összemosni az előző hibás (bűnös) politika résztvevőit, a jelenlegivel, nagy hibának, és túl korainak tartom.
  Ha a baloldal nyolc évig, szabadon munkálkodhatott, (látjuk mire mentek) akkor a jelenlegiek is megérdemelnek ugyanannyit, hogy bizonyítsák jószándékukat.”
 • 43. mstummer 2011. október 07. 20:58
  „pancser, ez rémes. Ott a szomszédban a nagy parkoló. Ja hogy luxus lett volna plusz 100 métert sétálni :) A mozgás nem is divat manapság.

  Értem egyébként. Aki az Árkádba jár az parkolóház/mélygarázs párti. Ez ám a következtetés :D Arra nem gondolsz hogy sokan ott állnak meg a rakparton megszűnt az ingyen parkoló? Az emberek csesznek a fizetős lehetőségekre. Ezért üres mind a két parkolóház, és ezért lenne üres a mélygarázs is.

  Kevés a plaza? Hátt... tudok egyet ami kong az ürességtől ETO Park a neve. Pedig van parkoló is bőven. Megközelíteni is könnyű. Mégis üres.”
 • 42. pancser 2011. október 07. 17:20
  „DON és mstummer! Az Árkádban voltam ma munkaidőben és csak a tetőn találtam parkolót, ott is alig. Kevés a "plaza" építeni kéne még szórakoztató részlegekkel együtt. Ti bámuljátok a téglákat, persze, hogy többen vagyunk!”
 • 41. mstummer 2011. október 07. 15:47
  „pancser. Nézz már körül. Milyen többségről beszélsz? Átnéztem a témában az eddig itt nyilatkozó emberek számát és álláspontját akkor kb ez a kép:

  3-4 olyan elvakult aki küzd a mélygarázsért és a pusztításért, és a környezetbe nem illő új tér kialakításért
  1-2 aki szerint a mélygarázs jó ötlet az adott helyen,de azért nem ártana figyelni a romokra és bemutatni őket ha van rá keret. Ha nincs akkor visszatemetni, megőrizni a múltnak.
  15-20 van aki alapból mondta hogy ide hülyeség mélygarázst tervezni mert lenne rá megfelelőbb hely, és jobb lenne egy rekonstrukciót végrehajtani.

  Nem kell ide vetíteni a pártpolitikai számokat. Az teljesen más téma. Lehet olyan szoci akit érdekel a múlt bemutatása, és lehet olyan jobbos akit csak a pénz érdekel és az nem számít neki mit kell érte elpusztítani.

  Az előző ciklusban én is Borkaira szavaztam,viszont egyre inkább bábu kezdett lenni.Az is lehet hogy rossz emberek közé került.
  Igy is van sok cselekedete ami szimpatikus, sok ami nem. A Dunakapu térrel kapcsolatos ötletelése az utóbbi kategória. A Mária szobor és a Frigyláda meg az előbbi.”
 • 40. T_McVay_01 2011. október 07. 13:32
  „Sokadszor is megnézve a területet, mindössze a középső
  munkaárokban feltárt várfal az ami "érdekes" bemutatásra érdemes lehet.
  A Teleki utcai 9x9 -es gödörben nem találtak semmit (már vissza is temették)
  és a Jedlik utca melletti, azzal párhuzamos munkaárokban is mindössze
  a totál rozsdás és szétkorhadt egykori közművezetékek látszanak.
  tehát ha akarják akkor a mélygarázs bőven elfér és megépíthető.

  Egyébként a mostani "romboló városvezetés" csak-csak áldozott némi pénzt a
  Széchenyi téri Mária szobor restaurálására, most pedig folyamatban van a Frigyláda felújítása.
  Köszönet érte a Városvezetésnek.”
 • 39. DON 2011. október 07. 13:02
  „Pancser: sokan vagytok, mert a társadalom fogyasztó társadalom lévén nem a szellemi műveltségre épül, hanem a tömegek befolyásolására. Ehhez pedig olyan tömegre van szükség, amelyik nem rendelkezik azzal a kvalitással, ami kivonhatná őt az alól.”
 • 38. pancser 2011. október 06. 22:37
  „DON! Költözzél oda, ha annyira érdekel, engem speciel maximum egyszer. Búsképű(őrültek) lovagok úgy tűnik még mindig vannak! Győr szép város, fejlődő város csak éppen felkopna az álluk azoktól a turistáktól aki azokat a romokat nézegetik. Szeretem Győrt, járom Győrt, figyelek Győrre veletek a vita értelmetlen, több tízezren, sokszoros többségben vagyunk, ez megnyugtat.”
 • 37. révfaluiszúnyog 2011. október 06. 09:25
  „Az ásatás meghosszabítása mindenesetre tisztességes lépés volt, a győriek egyre nagyobb számban érdeklődnek, számos ismerősöm arról győzköd, hogy alakítsunk valamilyen szövetséget vagy polgári tömörülést és aláírásgyűjtéssel tiltakozzunk a visszatemetés és a mélygarázs ellen. Akikkel beszéltem, mind azt szeretné, ha teljesen ki lenne ásva az egész bástya, a szükséges mértékig visszaépítve és benne piac, bazársor, kiskocsmák és sétatér lenne, a hangulatos kazamaták erre predesztinálják ezt a területet. Én eddig mindenkinek, barátnak, szomszédnak, iskolai szülőtársnak elmondtam, hogy Magyarországon a szuverenitás-gazda csere (közimertebb nevén rendszerváltás) óta semmit sem sikerült tüntetéssel, aláírásgyűjtéssel és élőlánccal megakadályozni, ill. elérni. Ez egy ilyen helye a világnak. Ezért ennek sok értelmét nem látom. Bízzunk abban, hogy az arrabonások tevékenysége sikerrel jár, és bízzunk abban is, hogy azért a törvény betűje mégiscsak le vagyon írva, és a KÖH hivatala rajta tartja szemét az ügyön. Nemzetközi szervezetek is tudnak az ásatásról, a régészeti jelentés még el sem készült, és a város vezetése is mutat jeleket arra vonatkozóan, hogy talán hajlandó jobb belátásra térni. Az ásatási idő meghosszabbítása is erre enged következtetni, persze más kérdés, hogy mennyi pénzt rendeltek mellé. Mert ha csak az ott dolgozók napi kávéját fizeti, akkor nem fognak tudni a gépek tankolni. Egy ilyen munka hetente milliókba kerül, annyian dolgoznak ott.”
 • 36. drlara 2011. október 05. 22:04
  „Ideje lenne már a város vezetőinek tisztulása! Győr város polgárai nemfogják elnézni, ami ebben a városban történik!”
 • 35. DON 2011. október 05. 22:02
  „pancser!
  vártam már, mikor jelentkezel:)
  Hogy tetszik az új főteretek? Nézegesd inkább azt, Győrt pedig hagyd meg a győrieknek! Érdekes, hogy az elefántcsont toronyban mindenki azt gondolja, hogy a világ úgy működik, ahogy szerintük kellene. Miből gondolod, hogy anno csak a pénz miatt nem ásták fel az egész teret? Ott voltál?
  Mi volt ma az audiban? Voltál megint? Képzeld, lesz új út is ott, jöhetnek megint a rokonok!”
 • 34. DON 2011. október 05. 21:54
  „nasi!
  Nem hiszem, hogy neked kell bizonygatnom, mit tettem én a városunkért. Az, aki tesz érte, nem kérkedik vele. Teszi, mert a lelkiismerete azt mondatja vele. Nem attól lesz valaki jobb győri, hogy a városvezetés seggét nyalja önszorgalomból. Mert sajnos előfordulhat, hogy ott sem azok ülnek, akik odavalók. A szemellenzőt nem lehajtva kell hordani, hanem úgy, hogy ne süssön az ember szemébe a nap.
  Aki kicsit is többet olvasott történelemóra után, másképp látja a múltat, s talán helyesebb következtetéseket tud levonni belőle.
  De a kérdésedre válaszolva: annyit tettem Győrért, hogy megismertem a város történetét, olvastam róla, igyekeztem és igyekszem mindig jobban megismerni.”
 • 33. pancser 2011. október 05. 21:46
  „Azokat a falakat elbontották betemették, mert nem volt rájuk szükség. A maradványok azért vannak, mert akkor arra nem telt, hogy az alapokig illetve az alapokat is elbontsák. Egy biztos nem állhatják útját a városfejlesztésnek. a papnevelde is a bástyafal helyén épült, a vasút is egykor egészen a mostani Dunakapu tér sarkáig tartott. a terveket át lehet dolgozni, nem kis költséggel, de lehetőség van arra , hogy a garázsból megtekinthetőek legyenek a maradványok, vagy marad a visszatemetés.”
 • 32. apex 2011. október 05. 20:33
  „nasi12: a város lakóinak többsége adók befizetésével tesz a városért. Elvárják az emberek, hogy ezt a pénzt megfontoltan, hasznos dolgokra, fontossági sorrend figyelembevételével költse el a városvezetés. Ezt a Dunakapu tér esetében sem tapasztalom. Az elkapkodott terveztetés kidobott pénz. A múlt héten kiderült, hogy az Aréna építéséhez már a második területet vásárolta meg a város feleslegesen sok száz millióért. Az üres Révai úti parkolóházat milliárdokért akarják megvásárolni. A Pápai úti szeméttelepen termelt biogáz botrány ma pattant ki. A Széchenyi téri felújítás menetét és a végeredményét joggal tartja a többség botrányosnak. A városháza falán lógó Haynau képet nem hajlandó levetetni a polgármester, mondván "ez emlékezteti az embereket a diktatúrára". Jogosan gyanítják az emberek, hogy a városházán nem hozzáértő szakemberek, hanem csak politikusok "dolgoznak".”
 • 31. Dwatson 2011. október 05. 20:16
  „,,Ha szükséges, természetesen felülbíráljuk a korábbi tervet",de nem szükséges,mert hogy számolunk el azzal amit már megépítettünk,gőgösen,előre,és tönkre tettünk(rakparti út,és a parkoló).”
 • 30. mstummer 2011. október 05. 20:09
  „Milyen százezer ember?”
 • 29. nasi12 2011. október 05. 18:59
  „Tisztelt 27. DON 2011.10.05. 18:19!
  Hazugság azt állítani, hogy aki nem ért egyet veletek, az a városvezetés alkalmazottja.
  Százezer embert, szerintem nem tudna megfizetni a polgármester!
  Nektek csak ürügy kell a támadáshoz.
  Mesélj kicsit arról is, tettél-e már valamit, (a bírálatok helyett) városunkért?”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Országos Könyvtári Napok megyei programjai

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében Könnyített olvasmányok használata a… Tovább olvasom