Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Motorosok jogosítvány és biztosítás nélkül

Győr - Egy, a megengedett határérték feletti zajt produkáló motorkerékpár és több jogosítvány, valamint kötelező biztosítás nélkül közlekedő vezető is fennakadt a győri közlekedésrendészet ellenőrzésén. Egy 200 köbcentis jármű – amelyet kismotorként akartak forgalomba helyezni – eredetét tisztázni kell.
A városban közlekedő motorok, segéd-motorkerékpárok zaját, vezetőik iratait ellenőrizte a győri rendőrség a héten. A közlekedésből kiemelt kétkerekűeket motoros járőrök többségében szúrópróbaszerűen választották ki, s vezették őket a kapitányság udvarára. Ott a járőrök és a közlekedési hatóság műszaki vizsgabiztosa végeztek ellenőrzést.

A kapitányság forgalom-ellenőrzési alosztályának vezetője, Horváth Szilveszter őrnagy a Kisalföld érdeklődésére elmondta:

– Tapasztalataink alapján havonta legalább egy átfogó ellenőrzést kell tartani, mivel nagyságrendekkel megnőtt a motorok, kismotorok száma. Vezetőik között sok van, akinek nincs vezetői engedélye. Ezeknél a járműveknél is több esetben találni műszaki hiányosságot. S bár a lakosságot a zajszint zavarja a leginkább, nem mindig ezzel van a gond, tíz esetből egynél fordul elő.

Eközben egy kismotoros érkezik a kapitányság udvarára a megyei közlekedésrendészet motorosának kíséretében. A Corvin utcában szlalomozó 14 éves győrújbaráti fiúnak nincs jogosítványa.

– Sajnos sok van ilyen. Most szabálysértési bírságot szabunk ki, amit a szülőnek kell kifizetnie. Sokan számítanak arra, hogy a rendőrök úgysem ellenőrzik a motorosokat, mert lekötik a figyelmüket az autósok – magyarázza Horváth Szilveszter, miközben egy idős férfit kísér be a másik járőr.

A férfinek nincs kötelező felelősségbiztosítása. Állítja, nem is tudta, hogy az a kismotorra is kell.
– Az idősebbekre jellemző leginkább a biztosítás hiánya. Legtöbbször arra hivatkoznak, hogy csak horgászni járnak motorral. Balesetet azonban akkor is lehet okozni – folytatná az őrnagy, amikor megérkezik egy zajos járgány.

A mérésnél 110 decibelt mutat a műszer, holott kismotornál csak 92 decibel lehet. A járművet műszaki szemlére rendelik be, amit a közlekedési hatóság udvarán végeznek majd el. Az alosztályvezető kérdésünkre elmondja, a zajszint megengedett értéke nagymotornál 96, személyautónál 100 decibel.

Érdekessége az ellenőrzésnek, hogy egy kétkerekűt 50 köbcentisre – kismotorként – akar levizsgáztatni használója, holott tegnap a vizsgabiztos 200 köbcentis hengerűrtartalmat állapított meg. S még az eredete is kérdéses a járgánynak, így van még mit tisztázni...

Olvasóink írták

  • 2. mtt 2008. augusztus 28. 21:16
    „hol a zéró tolerancia?”
  • 1. tollas 2008. augusztus 28. 09:03
    „A nagy melegben, eggyre divatosabb a sisak mellőzése!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr egy fillért sem nyert az iskolákra

Győr - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a kabinet döntött arról, a 80… Tovább olvasom