Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Most ne devizában adósodjunk el!

Győr-Moson-Sopron - Egy dologban lehetünk biztosak: most nem érdemes devizahitelt felvenni, akinek azonnal pénzre van szüksége, annak azt tanácsoljuk, inkább (az erős) forintban adósodjon el. Azt azonban, hogy melyik bankhoz kopogjon be, már nehéz teljes bizonyossággal kimondani. Próbálunk azért hasznos tanácsokat adni.

Aki korábban a gyenge forint mellett vett fel hitelt, az most örülhet, ugyanis havi törlesztése kevesebb a szokottnál – legjobban az euróadósok jártak, de a svájci frankhoz képest is erős a forint. Ugyanez a kijelentés értelemszerűen éppen fordítva igaz azokra, akik most készülnek hitelt felvenni; amit minden elemző a lelkünkre köt rögtön a legelején, a forint hároméves csúcspontján nem érdemes devizahitelt felvenni, ugyanis a hitelösszeget számunkra kedvezőtlen árfolyamon váltják most át.

Egy egyszerű számítással mindez könnyen bebizonyítható, de annyit azért tudni kell, hogy a bank, amikor a felvett devizahitelünk összegét forintra átszámolja, a devizavételi árfolyammal számol. Amikor azonban törlesztünk, már a devizaeladási árfolyamot veszi alapul, ami az euró esetében a Magyar Nemzeti Banknál már eleve plusz 11 forintot jelent (ez az összeg bankonként változó).

A lakásvásárlás előtt állók jó, ha utánanéznek a kínálatnak, más kérdés, hogy a sok banki adat között mennyire tudnak kiigazodni. Fotó: H. Baranyai Edina
A lakásvásárlás előtt állók jó, ha utánanéznek a kínálatnak, más kérdés, hogy a sok banki adat között mennyire tudnak kiigazodni. Fotó: H. Baranyai Edina

Tehát, ha most kötünk a bankkal szerződést, 240 forintért veszi meg nekünk a törlesztéshez szükséges eurót. Az elemzők szerint azonban nem kell sok idő ahhoz, hogy visszatérjen az euró a „normális", 255–265 forintos eladási sávba, a svájci frank pedig a 156–175 forint közé. Onnantól pedig a bank is ehhez igazodik, s minden eurón legalább 15 forintot veszít az adós, ami havi szinten (10 milliós lakáshitel 20 éves törlesztésénél) 6255 forint pluszkiadást jelent.

A devizaárfolyamokra nemcsak a hitel felvételekor, hanem a havi törlesztéskor is érdemes odafigyelni, hiszen a példaként vett 20 éves hitelnél 240 alkalommal tesszük meg. A bankok internetes lakáshitelkalkulátor-programján 10 millió forinttal kísérleteztünk: ha svájci frankot választunk, akkor az OTP most havi kezdő törlesztőrészletnek 78.120 forintot kínál, az Unicreditnél azonban 65.414 forinttal megússzuk a fizetést: ez havonta csaknem 13 ezres különbség. A forintalapú eladósodásnál azonban már teljesen más a helyzet: az OTP-kalkulátor 82.770 forintos (változó kamatú) havi törlesztést dob ki, az MKB pedig 123.004 forintot. A különbség tetemes. 

Természetesen ez csak egy szempont a hitel felvételekor; az előzetes költségek, az akciók, a számlavezetési költségek vagy a személyes ügyintézés után a végeredmény szorosabb versenyt hoz a bankok között. A fő ok mégis, amiért a többség a devizahitelt választja, hogy a havi törlesztőrészletek a devizahiteleknél sokkal alacsonyabbak. Ez az állítás az általunk vizsgált bankok közül az OTP és az Erste Bank kivételével valóban igaz (az előbbi kettőnél a forintalapú hitelnél kedvezőbb havi törlesztést kapunk most, mint az eurós eladósodásnál). Példának az Unicreditet is hozhatjuk, ahol 101.455 forint a havi törlesztés a forintalapú hitelnél, s csak 77.897 forint az eurósnál.

Érdemes-e a hiteltörlesztést és/vagy bankot váltani ebben a helyzetben? – nyilván most sokakban felvetődik. Mészáros József, az OTP győri igazgatóságának vezetője azt mondja, ha ő döntene, a devizahitelt előtörlesztené és forintban adósodna el inkább. De ezt a lépést azoknak ajánlja, akik a pénzpiaci mozgásokat nyomon tudják követni. A bankok közül van, amelyik ingyen átveszi más pénzintézet adós ügyfelét vagy átírja saját ügyfele hitelkonstrukcióját is, de ezzel együtt is tény: aki egyszer már aláírta a több száz oldalas szerződést valahol, az nem nagyon áll neki egy újabb procedúrának. Pedig mint látható, sokaknak megérné. 

Még egy adat a végére: az új lakásokra felvehető hitelek kilencven százalékát devizában veszik fel a magyarok.


Ha az eurót bevezetik

Arra is figyelni kell hitelfelvételnél, hogy Magyarország várhatóan az évtized végén bevezeti az eurót. Ez azt jelenti, hogy az euróhitelek kockázata azonnal megszűnik, mert az árfolyamrögzítés pillanatától az euró/forint árfolyam nem változhat. Megszűnnek az átváltással járó költségek is, hiszen attól kezdve euróban kell fizetni a hiteleket. Más devizák kockázata azonban továbbra is fennáll. Ezzel kapcsolatban azonban vannak homályos pontok. Az egyik, hogy milyen lesz a csatlakozási árfolyam. Az árfolyamrögzítés miatt előfordulhat, hogy állandósul a magasabb törlesztőrészlet. Az árfolyamkockázatok enyhítésére a bankok megengedik, hogy a devizahiteleket átváltsák forinthitelekre. Természetesen ez is pénzbe kerül majd mindenhol.
A havi törlesztőrészletek a devizahiteleknél ma még sokkal alacsonyabbak.

Olvasóink írták

  • 2. Bea77 2008. október 14. 22:15
    „Szégyen,hogy M.o.Euró bevezetésével kapcsolatos tervei egyre csúsznak.Sztem még Romániában is elöbb be fogják vezetni,ha így folytatjuk......”
  • 1. :) 2008. július 10. 13:58
    „"Arra is figyelni kell hitelfelvételnél, hogy Magyarország várhatóan az évtized végén bevezeti az eurót."
    szép álom

    :)))))))))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

800 millió a panelokra

Győr - A megyeszékhely 2748 panelos otthonban élő család házfelújítását és fűtéskorszerűsítését… Tovább olvasom