Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Modern győri ajándéktárgyakat tervezett egy fiatal művész házaspár

Egy fiatal művész házaspár megelégelte, hogy nem talál ízléses és modern ajándéktárgyat, aki Győrről szeretne valamilyen emléket vásárolni, s megalkotta saját kollekcióját. Az izgalmas darabok méltó hírét viszik a városnak.

 "Ezek a `győrségek´ illeszkednek az európai dizájnhoz. Bár többnyire az ismert győri motívumokat mutatják be, mindezt olyan friss ötletekkel teszik, mint például a magyar népi motívumok divatos újraértelmezése vagy a letisztult képi humor."
Szarka Fedor Guido
Alaposan körül kell nézniük azoknak a turistáknak, akik Győrben járva szeretnének valamilyen emléket hazavinni a városról, s nem elégednek meg a drága albumokkal, unalmas képeslapokkal és néhány hervasztóan fantáziátlan tárggyal.

Ezt az űrt akarta kitölteni Csermák Zsuzska grafikusművész, aki szintén grafikus férjével, Szarka Fedor Guidóval puszta lelkesedésből megtervezte saját kollekcióját. Fiatalosan, (nemcsak) fiataloknak.

– Utazgatva a világban azt vettük észre, hogy minden nagyvárosnak, Londontól Barcelonáig, megvannak azok a jellegzetes, fiatalos emléktárgyai, amelyek elszakadnak a kliséktől, a sablonos, unalmas kivitelezéstől. Győrben nem találtunk ilyeneket, az elmúlt húsz évben gyakorlatilag változatlan az emléktárgykínálat – mesél Zsuzska a kezdetekről.

Régi győri iparoscsalád tagjaként és lelkes lokálpatrióta lévén "megfertőzte" párját is, és – kislányuk nevét véve alapul – "Miabaro" néven megtervezték saját kollekciójukat.

Csermák Zsuzska és Szarka Fedor Guido együtt találta ki a friss stílusú Győr-szuveníreket. Fotó: Mészáros Mátyás
Csermák Zsuzska és Szarka Fedor Guido együtt találta ki a friss stílusú Győr-szuveníreket. Fotó: Mészáros Mátyás


Betűket ontó szódásüveg, a magyar népi motívumokat újraértelmezve "kivirágzott" vaskakas, s a fröccsnek finom képi humorral emléket állító grafika díszíti a formabontó pólókat, táskákat, képeslapokat, modern alapra helyezték a Radó-szigeti Vénusz-szobrot (rendhagyóan hátulról fényképezve), s még a történelmi belváros képe is megjelenik – a retró plakátok stílusában.

– "Kötelező" turistarelikviák helyett olyan tárgyakat álmodtunk meg, amelyek érdekesek, izgalmasak, sőt, használhatók is, és nem kerülnek porfogóként a polcra, mint sok emléktárgy – mondja Guido a www.miabaro.hu internetcímen is megtalálható tárgyakról. Bár a kollekció még korántsem teljes, a néhány hónapja megjelent daraboknak máris komoly rajongótábora van.

Akad olyan, Londonban dolgozó lány, aki minden hazalátogatásakor vásárol náluk valamit a barátainak, a különleges zsebtükröket és hűtőmágnes-sörnyitókat pedig napok alatt elkapkodták.

Nem csoda, hiszen ezek a "győrségek" végre illeszkednek az európai dizájnhoz, a mai ízlésvilághoz. Bár többnyire az ismert győri motívumokat – mint a vaskakas vagy a közelmúltban „rehabilitált" szóda – mutatják be, mindezt olyan friss ötletekkel teszik, mint például a magyar népi motívumok manapság divatos újraértelmezése vagy a letisztult képi humor. Éppen ezért a város hírét vivő ruhadarabok, használati tárgyak a hétköznapokban is "vállalhatók", s nemcsak turistáknak, hanem a lakóhelyükre büszke győrieknek, itt dolgozóknak, tanulóknak, üzletembereknek is – fogalmaznak.

Zsuzska és Guido fejében cikáznak a tervek, többek között egy győri memóriajáték, s további motívumok, tárgyak ötlete, így hamarosan még több emléktárgy viheti méltó módon hírét a városnak. 

Olvasóink írták

  • 2. Tündenéne 2012. január 10. 10:10
    „Jó ötlet nagyon :)”
  • 1. bussz 2012. január 09. 21:22
    „Nagyon jók!:);) sok további új alkotást kívánok!:);)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakótelep-takarítás Győrben: szépítenek a ˝tájképen˝

A GYŐR-SZOL Zrt. a napokban Nádorváros, Adyváros, Marcalváros I-II., és Győrszabadhegy városrészek lakótelepein végzi az eldobált hulladék és tűzijáték maradványok összegyűjtését. Tovább olvasom