Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Mitől emelkedik a nyugdíjas nyugdíja?

˝Nyugdíj mellett egyéni vállalkozó vagyok. A 2009-es adóbevallásomban szereplő jövedelmem, amely után minden előírt kötelezettségemet megfizettem, emeli a folyósított nyugdíjamat?˝

Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese tájékoztatta portálunkat. Ha a saját jogon nyugellátásban részesülő személy egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége a 365 napot eléri, a fizetendő nyugdíjjárulék-alap havi átlagos összegének 0,5 százalékával meg kell emelni a nyugdíját. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha 2006. december 31-ét követően nyugdíjasként foglalkoztatták. Ezt a nyugdíjnövelést a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóságoknál lehet igényelni (www.onyf.hu).

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó is nyugdíj-biztosítási egyéni nyilvántartólapot köteles kiállítani. A 2009-re vonatkozót idén április 30-ig be kell küldenie a székhely, a telephely szerint illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatósághoz. Ha az előbbiekben ismertetett növelés megállapítása iránti kérelemmel fordul a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a nyugdíj-biztosítási szervhez, kérelméhez csatolnia kell a 365 napi biztosítási idejére vonatkozó igazolást vagy nyilvántartólapot.


Olvasói kérdés

Nyugdíj mellett egyéni vállalkozó vagyok. A 2009-es adóbevallásomban szereplő jövedelmem, amely után minden előírt kötelezettségemet megfizettem, emeli a folyósított nyugdíjamat? Az APEH felé benyújtott bevallásomon túl van-e valamilyen más bejelentési kötelezettségem?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépül a győri hallgató standja

A március elején zajló Utazás 2010 vásáron Győr olyan kiállítási épülettel vesz részt, amely a… Tovább olvasom