Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Mit gondol a kettős állampolgárságról?

Megyei kötődésű művész, sportoló is válaszol a címben feltett kérdésre. Megtudhatják továbbá, hogy Molnár Csaba országgyűlési képviselő miért szavazott nemmel a törvénymódosításra.


Keserű és fájdalmas lesz

Miért nem szavazta meg a törvénymódosítást? – kérdeztük Molnár Csaba győri szocialista országgyűlési képviselőtől. A politikus azt mondta, friss blogbejegyzésében (www.drmolnarcsaba.hu) ott a válasz.

Ebben az olvasható, hogy szerinte a kezdeményezés ebben a formában a határon túli magyarok érdekét egyáltalán nem szolgálja, az Orbán Viktor és Vona Gábor közötti összekacsintást annál inkább. ˝Várhatóan keserű és fájdalmas ˝élmény˝ lesz magyarnak lenni Szlovákiában˝ – jegyzi meg. ˝Az állampolgárság ügye elsősorban jogi, nem pedig szimbolikus, kulturális és nemzetpolitikai kérdés. Jogok és kötelezettségek tapadnak hozzá. (...) A magyarországi lakóhely mint állampolgársági feltétel megszüntetése az állam és a nemzet fogalmának Ficóra és Slotára jellemző összemosását eredményezi˝ – érvel Molnár Csaba.

A szocialista politikus felesége, Szűcs Kinga győri színésznő erdélyi származású; Molnár Csabát erről is kérdeztük, amikor délután telefonon sikerült utolérni: ˝Az ő családja révén is tisztában vagyok a határon túli magyarok problémáival, többek között ezért is tudom, hogy milyen veszélyeket rejt rájuk nézve a felelőtlen külpolitika˝ – válaszolta erre.

Nagyon örülök

Biky Ottó 2004-ben települt át Ukrajnából Csornára, s mára a Kerényi György Művészeti Iskola vezetője lett. – Nagyon örülök, hogy a parlament elfogadta ezt a törvénymódosítást. Nem arról van szó, hogy Magyarország megadja, hanem visszaadja az állampolgárságot azoknak, akik nem önszántukból kerültek a határon túlra. Nem értem, hogy Szlovákia miért tiltakozik ennyire élesen. A kárpátaljai szlovákoknak már régóta van szlovák útlevelük, miként az ottani románok is rendelkeznek románnal – csak erről senki nem beszél.

˝Szép gesztus az anyaország részéről˝

– Amikor átjöttünk édesanyámmal Magyarországra, 1982 nyarán, mi lemondtunk a román állampolgárságunkról, így gyakorlatilag hontalanként folyamodtunk a magyar állampolgárságért – mondta Keresztes Ildikó, a soproni Petőfi Színház művésznője. – Így is mintegy másfél éves procedúra volt, amíg teljes jogú magyar állampolgárokká váltunk. Ha nem így tettünk volna, akkor – mint sok ismerősünknek – sokkal hosszabb időbe telt volna megszerezni azt. Vannak olyan barátaink, akik több mint tíz éve élnek az óhazában, de még mindig nem kapták meg az állampolgárságot, ők minden bizonnyal nagyon fognak örülni a parlament mostani döntésének. A kettős állampolgárság pedig nem új keletű dolog, a világban bevett forma. A kettős állampolgárság csak egy lehetőség. Mindenesetre szép gesztusnak tartom az anyaország részéről, hogy ezt biztosítja mindenkinek, aki magyarnak érzi magát, bárhol is éljen az anyaország határain túl.

Könnyebb lesz az én életem is

Klinga Péterrel, a Győri Nemzeti Színház művészével mi közölhettük a jó hírt: – Ez biztos? Most hallgattam a rádiót, de még nem mondták be. Hát ez szuper! – mondta első örömében.

– Nagyon régóta készültem arra, hogy kérem a magyar állampolgárságot, hiszen Magyarországon élek, mióta befejeztem a középiskolát Kassán. Az ukrán–magyar–szlovák határnál lévő Királyhelmecen születtem, az akkori Csehszlovákiában. Színművészeti tanulmányaimat Budapesten végeztem, hét évig a Madách Színház társulatában dolgoztam, utána jöttem Győrbe. Praktikus okok miatt – hogy könnyebb legyen a határon való átjutás – nagyon vártam az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat. Nem kívánom senkinek azt a sok huzavonát, amit a letelepedési engedélyemért végig kellett csinálni. Egy-egy igazolásért, papírért hónapokat, volt, hogy fél évet kellett várni.

Szörnyű időszak volt, most, hogy visszagondolok rá. A parlamenti döntéssel könnyebb lesz az én életem is – bankban, lakásvásárlásnál mindenképp látni fogom a hasznát. Élni fogok a jogaimmal és teljesítem a kötelességeimet.

Fontos döntést hozott az Országgyűlés

A brassói születésű Sánta András a Győri ETO FC labdarúgója, két éve magyar állampolgár. Korábban 2006-ban a Gyirmót játékosaként éppen amiatt vontak le csapatától büntetőpontokat, mert még külföldinek számított és a szerepeltetése nem felelt meg a versenykiírásban foglaltaknak.

˝Ha még nem lennék magyar állampolgár, most biztosan élnék ezzel a lehetőséggel. Örülök, hogy sokkal egyszerűbben meg lehet szerezni a papírokat. Nekem ez kereken egy évig és nagyon sok dokumentum kitöltésével járt, pedig magyar vagyok, szüleim, nagyszüleim is magyarok, magyar iskolába jártam. Nagyon sok embernek fontos döntést hozott az Országgyűlés, akiknek letelepedésük, munkahelyük miatt szükségük van az állampolgárságra. Az sem mellékes, hogy így sokan érezhetik úgy, nem hagyta magukra őket az anyaország, s tudják, hová is tartoznak valójában.˝

Olvasóink írták

 • 13. poltergeist84 2010. május 31. 16:03
  „Érdekes dolog ez, annyi biztos. Kíváncsi leszek rá, hogy mi sül ki belőle. Én úgy gondolom, hogy megérdemlik a határainkon túl élő magyarok ezt a gesztust, mert Ők valóban magyarok IS. Csak az a kérdés, hogy erre majd hogy reagálnak
  a) Akik ezt megkapják,
  b) A honfitársaik,
  c) A magyarok.

  Mert biztosan nem ilyen egyszerű ez, mint ahogyan hangzik. Az a népszavazás meg tényleg tökfelesleges volt így...”
 • 12. yoros 2010. május 29. 18:32
  „A törvény elfogadása jelentősen ront a kintélő magyarok helyzetén, tortúrának teszi ki őket. Ezenkívül a környező országokat magunkra haragítjuk. Ekkora baklövést csak hozzá nem értők tudnak elkövetni.”
 • 11. pancser 2010. május 29. 17:36
  „Magyarország becsületén éppen a kettős állampolgárság felelőtlen megadása ejtett foltot. Semmi másra nem jó mint arra, hogy a külhoniak saját országukban megkülönböztetésnek legyenek kitéve. Nem biztos az sem, hogy harmadik országban éppen nem jobb-e egy román vagy egy szlovák állampolgárság! Sajnos a kettős állampolgársaág ellenzőinek lesz igaza és sok könny és megaláztatás lesz a következménye. Ezért fordultam el végleg OV.-tól meg a Fidesztől. Aki így kezdi, nos ugyanilyen bután fogja folytani! Ne feledjük a történelmi példákat, ujjongás először és jött a gyász! A magyar politika realitásérzéke 1526 óta egyenlő a nullával!”
 • 10. véleményalkotó 2010. május 29. 15:40
  „Oké! Rendben. A népszavazás eredményétől függetlenül legyen kettős állampolgárság.
  De akkor MI magyar állampolgárok is kapjuk meg azokat a jogokat, amelyeket a magyar igazolvánnyal rendelkezők jelenleg is élveznek. Például az Én gyerekem is mint magyar diák 90 %-os kedvezménnyel utazhasson a buszon mint Ők ne pedig 50 %-os legyen a kedvezménye.
  Továbbá az Én gyerekem is kapjon letelepedési támogatást, vagy vissza nem térítendő támogatást, ha itt kiván lakást venni, családi házat építeni, családot alapítani.
  Egyébként félre értés ne essék.Nekem nincs semmi problémám a határon túl élő emberekkel, akik magyarnak vallják magukat. Sőt bizonyos helyzetben még csodálom is Őket. Főleg most, hogy megszavazták a kettős állampolgárságről szóló törvényt. Hát szerintem nem nagyon "könnyítettük" meg ezzel az Ő helyzetüket. Ráadásul azoknak akik pl. Szlovákiában élnek az a véleményük az egészről, hogy ezt a problémát csak a politika lihegi túl Hiszem és azt vallom, hogy az új Országgyűlésnek nem ez lett volna a legfontosabb és legsürgetőbb dolga tevékenységének megkezdésekor.”
 • 9. impala 2010. május 28. 17:08
  „Molnár Csaba egy szégyenfoltja ennek az országnak és persze Győrnek is.Szolgálja csak igazmondó Ferencet ez való neki.”
 • 8. elihu 2010. május 28. 12:13
  „Érdeklődő! Kevesebb mint gondolnád! Egyébként meg ne foglalkozz vele <moderálva>”
 • 7. Reális 2010. május 28. 09:41
  „Szégyellje magát a molnárcsaba!”
 • 6. erdeklödö 2010. május 27. 20:24
  „"Reprezentativ" peldäk.

  Megmondanä valaki,hogy a ( szivemcsücske Romäniäbol Erdelyböl) !- häny kömüves, tetöfegyszerü(paraszt) kapottMagyar ällampolgärsägot?”
 • 5. Róka 2010. május 27. 19:25
  „Jó ok egy háborúra...”
 • 4. poorman 2010. május 27. 19:18
  „Megszívjátok még ezt!”
 • 3. Kukac40 2010. május 27. 16:50
  „Ha egy népszavazásra eköltöttek pár miliárdot, akkor annak eredményét illene tiszteletben tartani. Bármilyen eredmény, bárhogyan. A magyaremberek döntöttek. Ennyi erővel kidobhatták volna az ablakon is azt a pénzt.”
 • 2. adalfold 2010. május 27. 14:23
  „Első lépés az egészséges társadalom, gyarapodó nemzet, a XX.sz. lelki-szellemi és a hosszútávú megerősödés felé.Rövidtávon konfliktusokat teremthet, de kellő nemzetközi jogi és lobbitevékenységgel (diplomáciai feladatok) az állampolgársággal megvédett külhoniak személyi jogi, vagyoni jogi védelme maximálisan elérhető fokon így garantálható.
  A szándék nem a Fidesz szándéka, a Magyarok Világszövetsége vetette fel, és kezdeményezett népszavazást. Ezt megelőzően az összes parlamenti párt elzárkózott az ötlettől. Orbán kifejezetten veszélyesnek ítélte. Aztán változtatott.Egyértelmű konzekvencia,hogy a 2005-ös népszavazás részvételi kudarca mögött a kérdés pártosodása állt, persze ezt nem lehetett megkerülni.
  Most nemzeti konszenzus, egyetértés van az állampolgárság kiterjesztés mellett, de felhívandó veszély: olyanok is részesei lehetnek, kik nem voltak sosem tagjai a nemzetnek, kijátszva a remélhetőleg alkalmazandó föld- és területvédelmi törvényeket. Az állampolgárság kiterjesztése tehát jóval összetettebb szabályozást igényelt VOLNA, de erre az aktuálpolitika propaganda-céljai NEM ADTAK IDŐT. ( Félelemre ad alapot a Fidesz kormány ,,felvásárlókhoz fűződő" lojalitása- lásd Martonyi János és Likud).”
 • 1. anikopeter 2010. május 27. 12:44
  „http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/categ_id/3”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagátvágás sebészollóval

Hivatalosan átadták Győrben a Kardirex Egészségügyi Központban a 194 millió forintból –… Tovább olvasom