Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Misztikus esküvői dátumok

Győr-Moson-Sopron - "Mikor legyen az esküvőnk, szívem?" – kérdezte a menyasszony a vőlegényt. – "Mindegy" – hangzott a válasz. Egy megyénkbeli pár így kötötte össze az életét tavaly a 11. hónap 11 napján. Csonka György nagyszentjánosi vőfélynek sok érdekes története van arról, ki hogyan választja ki a különleges esemény időpontját.
Esküvőre készül Csonka György. A július 19. azért lesz különleges a 28 éves nagyszentjánosi fiatalember életében, mert most kivételesen nem vőfélyként, hanem mint vőlegény hivatalos a frigyre. Több száz lakodalommal a háta mögött már semmin sem lepődik meg. A legérdekesebb történetek a nagy esemény időpontjának megválasztásához kötődnek.

Csonka György vőfély imádja az esküvői ceremóniát. Július 19-én is hivatalos egy frigyre, ezúttal azonban a vőlegényszerepre készül.
– Tavaly több nevezetes dátum is akadt – mesélte Csonka György a Kisalföldnek. – Az említett „mind egy" és természetesen a 2007. VII. 7. Akárcsak idén a 2008. VIII. 8. Az időpontot persze nem mindig a számok misztikuma adja, pár hete december elején esküdött két fiatal. Úgy érezték, a menyasszony szüleinek úgy fejezhetik ki legszebben a hálájukat, köszönetüket, ha azt a napot választják, amikor ők fogadtak örök hűséget egymásnak. Sokan szemelik ki a házasságkötésre választottjuk vagy közeli hozzátartozójuk születésének napját is. Persze vannak valóban rejtélyes ismétlődések. Évek óta figyelem a dátumokat, és egyszer csak arra figyeltem fel, hogy a május 24. rendkívüli népszerűségnek örvend. Ki tudja, miért, erre a napra rengetegen ráböknek a naptárban. Június első hétvégéje ezzel ellentétben valóságos szerencsétlenség. Olyan év még nem volt, hogy az első nyári hétvégére jelzett esküvőket mind megtartották volna. Ahogy közeleg a nap, a párok felhívnak és lemondják. Az ok mindig ugyanaz: egyszerűen vége szakad a kapcsolatnak.

Sokan azt hiszik, a nyári időpontok és a hétvégék a legkapósabbak. Pedig ez csak részben igaz. Ami a napokat illeti: ma már egy pénteki esküvő sem kelt feltűnést. Ami pedig a hónapoknál új: a decembert és a januárt a menyasszonyok kedvelik.

Való igaz, egy hólepte házasságkötő vagy templom romantikus környezetet kölcsönöz, igazán szép látvány. Kelendő ezenkívül a március, a tavaszi virágzás első hetei, a május, aztán az újabb dömping augusztusban van. A nagy meleget, ahogy én látom, többnyire kihagyják a jegyesek, az április meg azért marad ki, mert bár a párok jönnének, a hagyományokhoz, szokásokhoz igazodó szülők azok, akik nem szívesen hívják lakodalomba a rokonságot húsvét és böjt idején. Ha csak nem sürgős az esküvő, amiből tényleg egyre több van, a november is pang.
Csonka György esküvőjének napja július 19. Hogy miért választotta ezt a napot? Választottjával augusztus 20-án ismerkedtek meg, ezért szerette volna elvenni egy ehhez a naphoz legközelebb eső szombaton, ám nem sikerült. Vőfély létére lecsúszott az étteremfoglalásról...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot mozogtunk a Kisalfölddel!

Régió - Sportolni, mozogni hívtuk/hívjuk olvasóinkat, hogy frissek és fittek legyünk 2008-ban is. A… Tovább olvasom