Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Miniszter marad-e Bajnai Gordon? (Interjú)

Győr - "Jobb a borzalmas vég, mint a borzalmak vég nélkül" – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A politikus szerint elkerülhetetlen a valósággal való szembesülés, bárki lesz is a miniszterelnök Magyarországon.


– Néhány napja még önt is ahhoz a körhöz sorolták, amelyből kikerülhet Magyarország új miniszterelnöke. Csalódott, hogy kikerült ebből a körből?

– Ez a kör nem is volt olyan kicsi, amelyet sajtóspekulációk és politológusi találgatások tápláltak. Az új miniszterelnök személyéről két vagy több pártnak kell megegyeznie, én sokszor elmondtam, nekem nincsenek ilyen ambícióim. Én arra vállalkoztam, amit most csinálok, s ezt addig teszem, amíg érdemben tudok az ország helyzetén lendíteni.

– Ön kit látna szívesen a miniszterelnöki székben?

– Programban kell gondolkodni, s azt kell mérlegelni: kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy a programját megvalósítsa?

– Világosan látni kell, Magyarországnak alapvető változásra van szüksége – mondta a Kisalföldnek adott interjújában Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. – Nem mehetünk tovább azon az úton, amely mindig halogatja a változást, halogatja a reformokat. Nem viselkedhetünk úgy – sem a kormányoldal, sem az ellenzék –, mint az az úrvezető, aki a kereszteződésbe érve behunyja a szemét, hogy hátha baj nélkül átjut rajta. Nem jutunk át, mert nem lehet tartósan többet költeni annál, mint amit megtermelünk. Így bárki lesz is a miniszterelnök, az lesz a feladata, hogy Magyarországot visszavezesse a józanság útjára, s végre abbahagyjuk az önámítást. A fájdalmas lépések elkerülhetetlenek, de utána gyors javulás következik. Így van ez egy családban is, ha valaki munkanélküli lesz, a korábbi életszínvonal nem tartható fenn, ahhoz újra dolgozni kell. Igaz ez az országra is. A változást emberségesen kell végrehajtani, de gyorsan és őszintén. Mert jobb a borzalmas vég, mint a borzalmak vég nélkül.

Bajnai Gordon
Bajnai Gordon


– Nem tudjuk, ki lesz a miniszterelnök, azt sem, milyen lesz az új kormány. Az tudható, hogy Bajnai Gordon benne lesz-e?

– Nem tudhatjuk, mert nem tudjuk, milyen lesz a program, s azt sem, hogy ehhez én tudok-e, akarok-e csatlakozni.

– Amikor ez az interjú készül, éppen gyorshír tudatta, hogy Surányi György nem vállalja a jelölést. Glatz Ferencet és Vértes Andrást pedig az SZDSZ nem támogatja. Mi van most, mi lesz most?

– Nem veszek részt a tárgyalásokban, így én sem tudok többet, mint önök, ráadásul két napig Londonban voltam. Az eddigi nyilatkozatokból arra következtetek, hogy megpróbálnak keresni újabb jelöltet, hiszen az országnak az az érdeke, hogy az új kormány gyorsan cselekvőképes legyen.

– Mekkora az esély az új kormányra és mekkora az új, előrehozott választásokra?

– Ezt azok tudják megmondani, akik a tárgyalásokban részt vesznek.

– Ha túl sok a nem és túl sok a ha, nem lenne célszerű előrehozott választásokat tartani?

– Magyarországnak most arra lenne szüksége, hogy az új kormány világos üzenetet küldjön a világnak: értjük a válságot és meg akarjuk oldani. Az előrehozott választás hosszú bizonytalanságot hagyna a rendszerben és a legnagyobb ellenzéki párt nem adta jelét, hogy mi lenne a programja. Csodavárásra biztatják az embereket, hogy ha ők jönnek, megoldódik minden. De én nem hiszek a csodákban, csak a kemény, szívós, kitartó munkában. A szigorú rendrakás politikája elkerülhetetlen.

– Ön logikusan és higgadtan sorolta, mit kellett volna tenni. Miért nem tette meg az a kormány, amelynek ön is tagja volt, illetve még jelenleg is tagja?

– 2006-ban csatlakoztam ehhez a kormányhoz. Azért fogadtam el a miniszterelnöki felkérést, mert úgy gondoltam, Magyarországnak ez egy kemény időszaka lesz, amikor a költségvetés hiányát csökkenteni kell. Ha ezt nem tettük volna meg, s nem csökkent volna a hiány, most nem lennénk kint a bajból. Elkezdtünk néhány alapvető változtatást, amely félbemaradt, s ma már sokan gondolják úgy, jobb lett volna a háromszáz forintos vizitdíjat fizetni. A kormány abba az irányba tolta az ország szekerét, amely a jó haladási irányt jelzi. Ha azt kérdezi, hogy ez elég volt-e, akkor nem a válasz. Tovább és gyorsabban kellene haladni.

– Egykoron sokat járt Győrbe, tagja volt a Rába és a Graboplast igazgatóságának. Figyelemmel kíséri, hogy birkóznak azok a cégek a válsággal, amelyekhez egykor kötődött és ki áll jobban, a két cég vagy az állam?

– Természetesen figyelem ezeket a cégeket, s előrébb tartanak, mint az ország. Mégpedig azért, mert ezek a cégek megtették azokat a fordulatokat, amelyeket az országnak is meg kellene tennie, és új növekedési pályára állni. Nem az tesz jót Magyarország polgárainak, aki elfedi a bajt, hanem az, aki szembesíti őket a problémákkal, s ezekre megoldást is kínál.

– Győrben a kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő lépéseiről beszélt. Van garancia arra, hogy egyáltalán ezek az intézkedések az új kormány alatt is működnek?

– Garancia semmire nincs ebben a válságban. Van fel is út, le is út, rajtunk múlik, milyen irányba megyünk. Londonban voltam két napig, befektetőkkel találkoztam. A helyzet nem reménytelen, de azt várják, hogy mutassuk meg: értjük a válság üzenetét, levonjuk a következtetést és cselekszünk. Ehhez új kormány kell erős parlamenti támogatással, s akkor a bizalom helyreállítható. Ettől még a nemzetközi válság persze marad, s évekbe telik, amíg a helyzetet nem egy, hanem több, egymást követő kormány rendbe tudja hozni.

– Ön sikeres, s nyilvános vagyonnyilatkozata alapján gazdag ember is. Nem bánta meg, hogy beszállt a politikába, ahol könnyen besározódhat az ember?

– Amikor elvállaltam három éve ezt a feladatot, számoltam vele. Magyarországon a besározás és a lejáratás sajnos a normális politikai eszköztár része. Ha körülnézünk az országban, látjuk, annyi minden nem megy jól, pedig mehetne. Három éve úgy gondoltam, pár évet rászánok az életemből arra, hogy segítsek ezt az országot jobbá, modernebbé tenni. Ehhez a részérdekek hálójából ki kell bogozni Magyarországot minél gyorsabban.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. soproni 2009. március 29. 19:57
  „Nem is olyan rég a hírekben hallottam,hogy Bajnaiék csak éjszakai áramot fizettek és miután kiderült, még a szolgáltató kért elnézést ,mert szerintük ez az ő hibájuknak volt köszönhető. Mit várhatnánk tőle miniszterelnökként?”
 • 20. kutykurutty 2009. március 29. 13:03
  „Pont ezt a gyilkost cionista zsidót jelölték miniszterelnöki posztra... vajon miért nem lepődöm meg. A következő az lesz hogy a himnuszunkat izraelizálják, a dávid csillag meg felkerül a magyar zászlóra.”
 • 19. tibi-a 2009. március 29. 11:26
  „Az embereket nyomorba, halálba kergető család!

  A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat a Hajdú-Bét Rt. gazdálkodásával összefüggésben. A kecskeméti székhelyű baromfitermelő és -feldolgozó cég a gyanú szerint eltüntette a vagyont, így meghiúsult a hitelezői igények kielégítése. A történet kapcsán a Magyar Nemzet megkereste Gyurcsány Ferenc három vezető állású megbízottját.

  Karsai túl durva volt. Karsai József MSZP-s képviselő is beavatkozott az ügybe. Emlékezetes, az MSZP június 26-i frakcióülésén Karsai - amikor megtudta, hogy a következő héten Bajnai Gordon lesz a frakció vendége - azt kérdezte a frakcióvezetéstől, fölteheti-e a kérdést Bajnainak, hogy ő és az apja mikor adja vissza azokat a milliárdokat, amelyeket elloptak, például a Hajdú-Bét eladásakor. A honatya most emlékeztetett rá: ő utóbb aláírta a békét a kormánybiztossal, s vállalta, hogy nem nyilatkozik róla.

  "Az volt a baj - magyarázta -, hogy túl durván fogalmaztam a frakcióülésen és kettőnk közös megbeszélésén is." Hozzátette: hibázott, amikor durván és egyszerűen fejezte ki magát, ahelyett, hogy fehérgallérosan fogalmazott volna. "Azt kellett volna mondanom: elvitték a libát, nem fizették ki az árát, még a bankkölcsönt is a termelőkre terhelték, de ez nem lopás, hanem törvényes cselekedet" - nyilatkozta ezúttal. Elmondta még: Bajnai apja a gabonával tette ugyanazt, amit a Hajdú-Bét a libával, de az is törvényes volt. "Nekem az a bajom - szögezte le -, hogy szociáldemokrata vagyok. Kiállok a szerencsétlen, megnyomorított, kisemmizett emberek mellett. De akkor is azt mondom, az ilyen pénzügyi befektetők szélhámosok. Visszaélnek a sok tízezer kisember szorgalmával, jóhiszeműségével, becsületességével. Szándékosan csapják be őket, aztán azt mondják, nem értenek az üzlethez. Nehogy elhiggye már ezt nekik valaki" - zárta le nyilatkozatát az MSZP képviselője.

  Csődbűntett gyanújával indított nyomozást a Hajdú-Bét Rt. gazdálkodásával összefüggésben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, amit a Kecskeméti Városi Ügyészség felügyeletével végez - tudta meg a Magyar Nemzet Hortobágyi Istvántól, a rendőrség szóvivőjétől. Kopasz Zsolt városi vezetőügyész érdeklődésükre úgy nyilatkozott: április 27-én rendelték el a nyomozást. Annak határidejét egyszer már meghosszabbították, mégpedig augusztus 27-ig. A lap információi szerint a gyanú alapja az, hogy a társaság - 800 millió forint összegben - elvonta a vagyont a hitelezők elől. Így a beszállítók, a baromfitenyésztők nem jutottak hozzá a pénzükhöz.

  A büntető törvénykönyv szerint a csődbűntettnek ez a legsúlyosabb formája. Az követi el, aki a cég fizetésképtelensége esetén eltünteti a hitelezők, a beszállítók elől a tartozás fedezetéül szolgáló értékeket. A veszteséges üzlet megkezdése vagy folytatása is csődbűntett, ha sérti az ésszerű gazdálkodás követelményeit, s ha a befektető ennek tudatában volt. Az ügynek gyanúsítottja még nincs.

  A magyar Nemzet megkérdezte a Hajdú-Bét felügyelőbizottságának egykori tagját, Zelles Sándort - aki jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója -, milyen lépéseket tettek a fizetésképtelenség, a csőd elkerülésére. Zelles 1998 decemberétől 2003 augusztusáig volt a felügyelőbizottság tagja. A KVI-nél 2004-ben vezérigazgató-helyettes lett, 2005-ben pedig vezérigazgató. A pénzügyi szakember azt mondta: amikor szükséges volt, jelezték a gondokat. Az idő tájt azonban még különböző megoldásokkal - például ingatlaneladással, cégösszevonásokkal - sikerült felszínen tartani a társaságot. Voltak veszteségek, de jó esztendők is - tette hozzá.

  Más technikát is alkalmaztak, közölte. Például a Wallis Rt. a névértéket el nem érő diszkontáron megvásárolta a bankok követeléseit. A fizetésképtelenség Zelles szerint azután következett be, hogy ő távozott a Hajdú-Béttől. Zelles kilépett a Wallis cégcsoporttól is, ahol portfólióigazgatóként dolgozott. A lap kérdésére annyit jegyzett meg, hogy az összeomlás általában gyorsan játszódik le a cégeknél. A Hajdú-Bét felszámolását 2004 elején rendelte el a cégbíróság.

  A Magyar Nemzet szerette volna megkérdezni a Hajdú-Bét könyvvizsgálójának, a Deloitte Kft.-nek a vezetőjét, Simor Andrást is, de ő külföldön tartózkodott. Munkatársa útján, telefonon kérdésükre azt válaszolta: nem nyilatkozhat, milyen intézkedéseket javasoltak a fizetésképtelenség elkerüléséért. A titoktartási fogadalom ugyanis hallgatásra kötelezi.

  Simor jelenleg - független szakértőként - a kormány által létrehozott konvergenciatanács tagja. A grémium feladata az ország egyensúlyi problémáit kiküszöbölő intézkedések véleményezése és előkészítése az Európai Unió követelményei szerint. A Deloitte Kft. volt a könyvvizsgálója a Postabanknak is. A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítélete szerint a kft. fele részben felelősséggel tartozik a banknál bekövetkezett 170 milliárd forintnyi kárért, mert auditálta a Princz Gábor vezette menedzsment valótlan tartalmú mérlegeit. A kár pontos összegét az eljárás későbbi szakaszában határozzák meg.

  A Deloitte ellátta a Bajnai Gordon vezetése alatt álló Wallis Rt. könyvvizsgálói teendőit is. A részvénytársaság a Hajdú-Bét egyik tulajdonosa volt, Bajnai pedig a Wallis cégcsoport irányítója. Jelenleg az uniós pénzek elosztására létrehozott Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője. A kormánybiztos a lap megkeresésére nem kívánt reagálni a nyomozás kapcsán.

  A Bács-Kiskun Megyei Bíróság gazdasági kollégiuma 2004 elején rendelte el a Hajdú-Bét felszámolását. Az eljárás jelenleg is tart: 550 baromfitenyésztő több milliárd forintnyi hitelezői igényt jelentett be. Ezek teljesítésére azonban szinte semmi remény sincs. Több termelő öngyilkosságot követett el.

  Magyar Nemzet”
 • 18. Reális 2009. március 28. 12:41
  „Nem baj!Amíg ezek komédiáznak egyre több szavazó pártol át jobbra!”
 • 17. gagarin 2009. március 28. 09:04
  „Nemhogy miniszter de főfőfőfőminiszter!!!
  http://www.zoom.hu/belfold/gyurcsany-titkos-forgatokonyve-43807.html”
 • 16. gagarin 2009. március 28. 08:52
  „Ezt a libásoknak mond TE HÁNYÁS! Még hogy normális politikát csináltatok?”
 • 15. pc 2009. március 28. 08:13
  „"pár évet rászánok az életemből arra, hogy segítsek ezt az országot jobbá, modernebbé tenni"
  Istenem, micsoda áldozat! De azért gondolom nem társadalmi munkában tette, és sajnálni azért nem kell. Undorító ez a duma! Pfujj
  Egyébként meg láthatjuk milyen jól sikerült!”
 • 14. Orfeusz 2009. március 28. 08:12
  „Bokros Mekkmester nem lesz miniszterelnök! Ha lesz, nem sokáig, egy országos megmozdulás MDF/SZDSZ Bokros Mekkmester Lalit el fogja seperni a díszes megbízóival és szövetségeseivel együtt. Kossuth székében nem ülhet egy macskajancsi! Magyar a magyarért!”
 • 13. pampus 2009. március 28. 08:10
  „Kedves "Eva"! A kizsákmányolást mindenki úgy éli meg, hogy akár jogalap nélküle, akár kreált jogalappal,de mindenképp elveszik az emberek javait! Ez ugyan bűn,de többnyire azok a hatóságok követik el akiknek ép üldözni illene ez eseményeket.
  Természetesen nem lell ahhoz nagy vagyon,hogy ép arra fájjon a kizsákmányoló foga, Ezek a mai kizsákmányolók és pribékei a kicsit is becsülik. Azért érzi az ország lakósságának a 90% a saját zsebén ezt az alantas fosztogatást!”
 • 12. tondaki 2009. március 28. 07:54
  „Ha majd eljön az igazság órája, Bajnai is ott áll, Gyurcssány mellett a vádlottak padján. Remélem, amikor a bíró kimondja az ítéletet (életfogytiglan, mert eltörölték a halálbüntetést), akkor is megőrzi ezt a humoroságnak álcázott cinizmusát. Dzebb jövőt !”
 • 11. Eva- 2009. március 28. 07:12
  „9-hez!

  Mit jelent ma az, hogy:"kizsákmányolás"?

  Miféle vagyonnal kell rendelkeznie annak, akit a kizsákmányolók közé sorolsz?!
  Ezt nekem senki soha nem részletezi.”
 • 10. tuzson 2009. március 28. 06:58
  „Soros nem mer magyarországra jönni!!!
  Hol van ilyenkor a titkosszolgálat aki figyeli a nemzeti valuta elleni spekuláciot vagy a magyar pénzintézet elleni támadást ?
  Ha kell közbelép!!!
  Minden eszköz meg van engedva ha a nemzetről van szó !
  Még az elpusztitást is el tudom fogadni!!!
  Mért nem zárolják a soros alapitványt????”
 • 9. tamo75 2009. március 28. 06:40
  „Az összes komcsi egy tetves féreg a férgek pedig tömegesen szoktak pusztulni.
  Ezek minket,akarnak elpusztítani,de remélem most már felkel a Magyar és ,így mi pusztítsuk el őket.
  A főtetű már lemondott,ki fogja megvédeni?Bár vannak még olyan fanatikus barmok akik a komcsikat támogassák még mindíg.De nekik vagy jó világuk van ,vagy igazi idióták akik a pénzüket nem saját munkával keresik.Mert ők is kizsákmányoló tetvek.Itt addig úgyse lesz rend,míg ilyen mocskok vannak a parlamentbe.
  Meglehet nézni a környező Országokat ahol odaba..-tak nekik ott rend van és fejlődés.
  ÉBRESZTŐ MAGYARORSZÁG,ÉBRESZTŐ ELNYOMOTTAK!Ne hagyjuk,hogy tovább élősködjenek rajtunk.”
 • 8. tamo75 2009. március 28. 06:25
  „Nekem még mindig az a véleményem,hogy kötélre az összessel.A tetves bandája saját magukon kezdenék a megszorításokat.ÉBREDJ MAGYARORSZÁG szorítsuk meg őket és küldjük őket bitóra.”
 • 7. GabeszI 2009. március 28. 00:39
  „Szerintem elég volt a volt KISZ-es "Urakból". Bajnai Gordon, egyébiránt ismer valaki magyar falun olyan nevet, hogy Gordon? Vitorlázzon el az elvtárs a cimboriáival ebből az országból a picsába, ahogy Horn Gábor úr mondta a Ferinek, " nem Feri, azt mondták, hogy menj a picsába". MENJENEK AZ URAK A PICSÁBA!”
 • 6. osztógép 2009. március 28. 00:24
  „4:
  tudod nyalni kell, hátha még 1 évig marad ez a tróger banda...”
 • 5. NEO 2009. március 27. 22:50
  „Csökkentették a hiányt,mindig erre hivatkoznak csak azt felejtik el hozzátenni,hogy azt a hiányt ők hozták létre,s még el is tagadták.Egyébként meg akkora szakember a csávó,hogy több ezer család nyögi hozzáértését Debrecen környékén.Amit a hajdubétnél csinált az nem kispályás.Ha tudta,hogy fizetésképtelen a cég,és átvették az állatokat,az csalás ha meg nem tudott róla akkor meg dilettáns.A tsz könyvelő kollégája,Veres szerint a költségvetés 10%-a nem tudják hova tűnik,az ÁSZ szerint az évi 1.200 milliárd gazdaságfejlesztésre elköltött pénz 25%-a nyomonkövethetetlen.Ez uszkve 1.500 milliárd oszt megszorításokról pofáznak.EL KÉNE MÁN HÚZNI!!!”
 • 4. TakácsTamás 2009. március 27. 22:47
  „Na, a Koloszár megint tövig nyalt. Nincs semmi gerince ennek a bajszos köcsögnek?”
 • 3. tatira 2009. március 27. 18:45
  „Én arra vagyok kiváncsi hogy a Szücs Erika miniszter asszony marad e? Remélem elszáll!!!!!!: )”
 • 2. pampus 2009. március 27. 17:38
  „Gyakorlatozik a bevetési osztály
  Gyakorlatozik a bevetési osztály

  Győr - A Készenléti Rendőrség győri bevetési osztályának állománya egy hónapos kiképzésen vesz részt. Ez az oka annak, hogy a lakosság naponta lát rendőrségi konvojt, abban kisbuszokat, kék csíkos járőr-
  autókat, amelyek a csapatot szállítják.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iparosok: Egy-egy körbetartozás drámai helyzetet teremt

Lehangoló helyzetbe kerültek azok az iparosok, akik a sokat emlegetett körbetartozások részesei, így… Tovább olvasom